iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
KURTULUŞ SAVAŞINDA HAVADA NELER OLDU-12
21 Mayıs 2018 Pazartesi

16 Eylül 1922: Çeşme-Urla-Seferihisar civarında yapılan keşif uçuşunda Yunanlıların Çeşme’yi boşalttıkları, Urla dolaylarında kaçan asker-sivillerin düşman donanmasının himayesindeki şileplere bindikleri görüldü. Yeterli bomba olmadığı için sadece makineli tüfek ateşi açılmıştı. (Bombalar Afyon, Uşak, Salihli’den at arabalarıyla yola çıkmış, henüz İzmir’e ulaşmamıştı.)

Deniz Pilot Yüzbaşı Cemal Gotha tipi uçağıyla Amasra’dan havalanarak Sapanca gölüne indi.

17 Eylül 1922: İzmir’in geri alınmasından sonra Genelkurmay Başkanlığının 261 sayılı emriyle Konya’da bulunan Kuvva-yi Havaiye Müfettişliği (Hv. Kuv. Genel Müfettişliği) İzmir’e nakledildi. Kordonboyu’nda bir binaya yerleşti.

Adana Tayyare Mektebi de İzmir Seydiköy’e (günümüzde Gaziemir) taşındı. Tayyare Mektebi eski Ziraat Mektebi binasına yerleşti. Komutanlığına Pilot Binbaşı Salim (İlkuçan) atandı. Okula iki keşif uçağı da tahsis edildi. Okulun adı Hava Uçuş Okulu olarak değiştirildi. Pilot yetiştirmek üzere Savunma Vekâleti (bakanlığı) ve Garp Cephesi Komutanlığından subay atanması istendi.

Konya Uçak İstasyon Komutanlığı da İzmir Halkapınar’a intikal etti. Buradaki sivil tamir-üretim tesislerinden etkili bir şekilde yararlanmak amacı güdülmüştü.

I. ve II. Tayyare Bölükleri yeniden ayrılarak Binbaşı Fazıl komutasında grup oluşturuldu: I.Tayyare bölüğünün komutanlığına Binbaşı Yahya, II.Tayyare Bölüğünün Komutanlığına Rasıt Binbaşı Kenan atandı. Her bölüğe dört keşif, dört av uçağı verildi. Ayrıca Binbaşı Fazıl’ın emrine bir av uçağı tahsis edilmişti. Elcezire (Diyarbakır) Tayyare Bölüğü üç keşif, bir av uçağıyla, isim değiştirerek III.Tayyare Bölüğü olarak Afyon’da konuşlanacaktı.

Rasıt Yüzbaşı Kenan’ın liderliğinde bakım malzemelerini taşıyan at arabaları ile kamyonlardan oluşan konvoy Seydiköy’e vardı.

18 Eylül 1922: Garp Cephesi Komutanlığı Tayyare Bölüğüne, Midilli-Sakız adaları civarındaki Yunan gemilerinin keşfiyle bombalanması emrini verdi. Ne ki uçakların savaş ortamındaki ağır uçuşları ve yetersiz bakımları nedeniyle hepsi birden bakıma alınmıştı. Özellikle motorların büyük bakımları gelmişti. Ayrıca Yunanlılardan ele geçirilen uçaklar henüz kontrol edilememişti. Bu yüzden görev uçulamadı.

19 Eylül 1922: Batı Cephesi Komutanlığının ısrarlı emriyle Midilli adasının keşfi için bir uçak kalktı. Ancak motor arızasından geri döndü.

20 Eylül 1922: Midilli’nin keşfi için uçak gönderildi. Adada Yunan ordusunun herhangi bir faaliyeti belirlenmedi.

23 Eylül 1922: Fransız Franklin Boullion başkanlığındaki ateşkes-sulh müzakere heyetinin İzmir’de bulunuşu nedeniyle ertesi günü için şehir üzerinden uçakların alçak uçuşları, akrobasi gösterileri yapmaları emredildi.

24 Eylül 1922: Kurtuluş Savaşından sonra havacılarımız ilk gösteri uçuşunu İzmir’de yaptılar. İzmir’e gelen yabancı heyet için alçak geçişler, akrobasi gösterileri ve merasim uçuşu yapmışlardı. Aynı gün Genelkurmay Başkanlığının emriyle I. ve II. Tayyare Bölüklerinden oluşan “Tayyare Grup Komutanlığı” kurulmuştu. Komutanlığına Binbaşı Fazıl Bey atanmıştı.

Bozcaada’dan havalanan Short-184 tipi bir Yunan deniz uçağı Ezine-Kösedere kıyısına inerek Türk Birliklerinin hakkında karadan keşif yaptıktan sonra tekrar havalanarak uzaklaşmıştı.

25 Eylül 1922: Pilot Binbaşı Salim (İlkuçan) bir Gotha deniz uçağını Amasra’dan Sapanca’ya götürmek için havalandı. Sakarya Nehrinin denize döküldüğü yerde arızalanan uçak denize indi. Tamir edildikten sonra Sapanca’ya tekrar uçtu.

26 Eylül 1922: Hava Kuvvetleri Genel Müfettişi Muzaffer (Ergüder) Beyin verdiği emirle Seydiköy’deki I.Tayyare Bölüğünün Bursa’ya naklinin ön hazırlıkları için Afyon meydanından 5 ton benzin, hintyağı, gres (vakum) yağı ile ilgili personel önden yola çıkacaktı. Bursa’daki hazırlıklar tamamlanınca I.Tayyare Bölüğü Bursa’ya gidecekti.

27 Eylül 1922: Genelkurmay Başkanlığının 4620 sayılı emrine göre, Elcezire Cephesi için Afyon’da av ve keşif uçaklarından oluşan yeni bir bölük kurulması istenmişti. Bunun üzerine hazırlıklara başlandı. Afyon’a III. Tayyare Bölüğü [Elcezire (Diyarbakır)] ismiyle kurulurken üç av, bir keşif uçağıyla görev yapacaklardı.

28-30 Eylül1922: Seydiköy meydanından kalkan Türk uçakları İzmir üstünde üç gün boyunca gösteri uçuşları yaptı. Ayrıca Yunanlılardan ele geçirilen uçakların bakım faaliyetleri sürdürülerek uçuşa hazırlandı.

3 Ekim 1922: Türkiye ile ilk ticari havayolu ilişkisini Fransa başlattı. İstanbul’a Blériot Spad-46 tipi uçak ilk hava kuryesini (postasını) getirmişti. Paris-Prag-Viyana-Budapeşte-Bükreş-İstanbul hattında uçuşlar başlatıldı.

6 Ekim 1922: Mudanya Antlaşması görüşmelerinde Müttefikler Trakya konusunda oyalayıcı tavır sergileyince, I. ve II. Tayyare bölüklerine tekrar ayrışan Cephe Tayyare Bölüğünden, II. Tayyare Bölüğü, Susurluk dolaylarındaki Beyköy’e intikal ettiler.

11 Ekim 1922: Mudanya Ateşkes Antlaşmasıyla Yunanistan’a karşı harekât sona erdirilince, buna bağlı olarak Yunanlılara karşı uçuşlar da durduruldu.

19 Ekim 1922: Mudanya Antlaşması maddelerine göre İstanbul’daki askeri tesisler bir program dâhilinde İşgal Kuvvetlerinden Türk Ordusu yetkililerine teslimi yapılıyordu. Hava tesislerinin geriye alınmasını yürüten heyette Hava Yüzbaşı Rıfat Mazlum ve Teğmen Avni Okar vardı. İngilizlerden Yeşilköy istasyonu, Fransızlardan Safraköy Hava Meydanı, eski Tayyare Okulu ile Yeşilköy sahilindeki eski Deniz Tayyare Okulu binası ve hangarlar geri alındı. Ayrıca protokol gereği elde kalan malzemelerin Türk yetkililerine teslimi de yapıldı. Bu bağlamda uçak yağları, çok miktarda alkol, emayit ve diğer malzemeler teslim alındı. Bunlar daha sonra İzmir’de konuşlanan hava birliklerine gönderilecekti.

******

Kurtuluş Savaşında:

 Yunanlılar Kuvva-yi Milliye’nin üç uçağını düşürmelerine karşın 15’i faal ve 10’u tahrip edilmiş, toplam 25 uçak kaybetmişlerdi.

Tüm Uçuş faaliyetleri: 20 subay (pilot-rasıt-uzman)

                                       10 sivil, astsubay (pilot-rasıt)

                                       10 makinist olmak üzere toplam 40 kişiyle yürütülmüştü.

Devam edecek...


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Kalyopi
28 Eylül 2018 Cuma 21:08
Nazım Hikmet'in Kuvvayi Milliye Destanını hatırlattınız. Duygulandık.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PRENS SELMAN'DAN YENİ HAMLE
KONGO ŞİRKETİ UÇUŞU DURDURDU
İGA'YA 'YILIN HAVALİMANI' ÖDÜLÜ
BERKANT KOLCU'YA ÖDÜL
İSG'DEN KAHİRE UÇUŞLARI BAŞLADI
HELİKOPTERİN VURULDUĞU AN
KONGO'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ
VOYAGER 1'DEN MESAJ ALINDI
TÜRBÜLANS MI KOKPİTTE HATA MI
İFTARDA BULUŞTULAR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
10 / 14 °C 8 / 10 °C 6 / 12 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •Airbus
  •pandemi
  •American Airlines
  •turizm