iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
5 Haziran 2023 Pazartesi - 09:55

YOL HARİTASI AÇIKLANDI

IATA, 2050 yılına kadar Net Sıfır Karbon Emisyonu hedefi için stratejik yol haritasını açıkladı

YOL HARİTASI AÇIKLANDI

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havacılığın 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşması için kritik eylemlerin detaylandırılmasını amaçlayan bir dizi yol haritasını açıkladı. Bu yol haritaları net sıfır hedefine giden yolda uçak teknolojisi, enerji altyapısı, operasyonlar, finans ve politika konularını ele alıyor.

LTAG'ın kabul edilmesiyle birlikte hükümetler ve endüstri, 2050 yılına kadar aynı net sıfır CO2 emisyonu hedefine ulaşmak için aynı hedefe odaklandı. Politika girişimleri, ihtiyaç duyulan yeniliklerin ve eylemlerin çoğunun dayanacağı temeli oluştururken, bu yol haritaları politika yapıcılar için ise kritik bir referans noktası olacak. 

IATA Genel Direktörü Willie Walsh, şunları söyledi: "Açıkladığımız yol haritaları, 2050 yılına kadar net sıfıra geçişi hızlandırmak için gerekli kilit adımların ilk ayrıntılı değerlendirmesidir. Birlikte net bir yön göstermektedirler ve net sıfıra giden yolda ara kilometre taşlarını belirlemek için daha derine indikçe gelişecekler. Yol haritalarının sadece havayolları için olmadığını vurgulamalıyım. Hükümetler, tedarikçiler ve finansörler havacılığın dekarbonizasyon yolculuğunda seyirci olamazlar. Onların da bu oyunda payları var. Yol haritaları, havacılığın bu temel dönüşümünü net sıfır dünyaya uygun politikalar ve ürünlerle başarıya ulaştırmak için gereken araçları sağlamak üzere havacılığın tüm paydaşlarına yönelik bir eylem çağrısıdır."

Yol haritalarında, her bir teknoloji için emisyon azaltımlarını hesaplamak üzere University College London'daki Hava Taşımacılığı Sistemleri Laboratuvarı tarafından sağlanan bir modelleme aracı ile tamamlanan eşler arası bir inceleme gerçekleştirildi. 

Her bir yol haritasının öne çıkan özellikleri ise şunlar:

- Uçak Teknolojisi: daha verimli uçak ve motorların geliştirilmesi. Özellikle önemli olan, %100 SAF, hidrojen veya batarya ile çalışan uçakları mümkün kılmak için gereken adımlar. Tüm geliştirme kilometre taşları, ilan edilen yatırım ve demonstrasyon programları ile destekleniyor. Ayrıca yeni motorlar, aerodinamik, uçak yapıları ve uçuş sistemleri de yer almakta.

- Enerji ve Yeni Yakıtlar Altyapısı: SAF veya hidrojenle çalışan uçakların kullanımını kolaylaştırmak için ihtiyaç duyulan yakıtlar ve havaalanlarının yukarısındaki yeni enerji taşıyıcı altyapısına odaklanılıyor. Yenilenebilir enerji, havacılık sektörünün enerji talebinin karşılanmasında hayati bir rol oynuyor ve yol haritası, gerekli altyapı gelişmelerini sağlamak için kilometre taşlarını özetlemekte.

- Operasyonlar: mevcut uçakların işletilme şeklini iyileştirerek emisyonları azaltma ve enerji verimliliğini artırma fırsatları. Otomasyon, büyük veri yönetimi ve yeni teknolojilerin entegrasyonu, hava trafik yönetiminin optimize edilmesi ve hava taşımacılığı sisteminin genel verimliliğinin artırılması için kilit unsurlar.

- Politika: Havacılık sektörünün net sıfır geleceğe geçişi için teşvik ve destek sağlamak üzere küresel olarak uyumlu stratejik politikalara duyulan ihtiyaç. Diğer tüm başarılı enerji geçişlerinde olduğu gibi, dekarbonizasyon hedeflerine ulaşmak için gerekli çerçevenin oluşturulmasında hükümetler ve sektör paydaşları arasındaki işbirliği çok önemli.

- Finansman: 2050 yılına kadar havacılığın net sıfıra ulaşması için gereken kümülatif 5 trilyon doların nasıl finanse edileceği. Buna teknolojik ilerlemeler, altyapı geliştirmeleri ve operasyonel iyileştirmeler de dahildir.

SAF üretimini artırmaya yönelik zorluklar, bu yol haritalarının önemini iyi bir şekilde ortaya koyuyoır. Kullanıma hazır bir çözüm olarak SAF'ın 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için gereken karbon azaltımının yaklaşık %62'sini sağlaması bekleniyor. Ancak SAF'ın gelecekteki uçak filosuyla tamamen uygulanabilir olması beklense de, bu yol haritalarının kritik önem taşıdığı politika, uçak teknolojisi, enerji altyapısı, finansman ve operasyonlar konusunda hala önemli karşılıklı bağımlılıkları var. 

IATA Sürdürülebilirlik Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Marie Owens Thomsen ise "Yol haritaları tüm paydaşların çabalarını nereye odaklamaları gerektiğini gösteriyor. Kesin olan iki şey var. 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmamız gerekiyor. Ve bu yol haritalarında özetlenen hedefe ulaşmak için atılacak adımlar, sektörün uzmanlığı arttıkça gelişecektir. Politika, özel sektör yatırımcılarının harekete geçmesi için gerekli ortamı büyük ölçüde hazırladığı için özellikle başlangıçta önemlidir.  Bu sayede özel sektör ölçekli ve hızlı bir şekilde karbonsuzlaşabilir. Doğru politika teşvikleri ve cesur yatırımlar olmadan, teknolojilerin ve yeniliklerin birçoğu büyük ölçekte gerçekleşmeyecektir. Her şey birbiriyle bağlantılı ve bu nedenle tüm paralel unsurları birbirine bağlamak ve hükümetler de dahil olmak üzere paydaşlarımıza gerçekleşmesi gereken her şeyi eksiksiz bir şekilde anlamalarını sağlamak için beş yol haritamız var" diye konuştu.

UCL’nin Hava Taşımacılık Sistemi Laboratuarı Direktörü Prof. Andreas Schafer da "Bu yol haritalarında da vurgulandığı gibi zaman çok önemlidir. Ölçeklenebilir sıfır karbonlu enerji taşıyıcılarının gerekli altyapı ile birlikte ticarileştirilmesi ve Gigawatt ölçeğinde hızlı teslimatları için bir iş vakası oluşturulması için derhal harekete geçilmesi gerekmektedir" dedi. 

Yol haritaları için bağlantıhttps://www.iata.org/netzero-roadmaps

 
THY-ICELANDAIR İŞBİRLİĞİ
 
İKİ KEK İÇİN 100 DOLAR İSTEDİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY-ICELANDAIR İŞBİRLİĞİ
Türk Hava Yolları, Icelandair ile ortak uçuş anlaşması imzaladı
BİR ATC GÖZÜNDEN PİLOTLAR
Deneyimli Hava Trafik Kontrolörü Matthew Starr, görev yaptığı yıllarda ...
EN PAHALI BİLET
Uçak bileti fiyatlarının 2023'ün ilk beş ayındaki karnesine göre en pahalı ...
 
İGA 'YILIN HAVALİMANI' SEÇİLDİ
49. Air Transport World (ATW) Hava Yolu Endüstrisi Başarı Ödüllerinde ...
ENGELLİ YOLCU İÇİN KOLAYLIK
Tekerlekli sandalye kullanan engelli yolcuların, sandalyelerinden inmeden ...
BRITISH AIRWAYS'LE LONDRA
Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan British Airways ile Londra uçuşları başladı
 
İGA 'TRAINAIR PLUS' ÜYESİ OLDU
İGA İstanbul Havalimanı, küresel havacılık sektörünün önde gelen eğitim işbirliği programına seçildi
BODRUM-TEL AVİV UÇACAK
Pegasus Hava Yolları, 25 Haziran’dan itibaren Bodrum’dan İsrail’in Başkenti ...
YOLCULAR UÇUŞ ÖNCESİ TARTILACAK
Air New Zealand, Haziran ayı boyunca seyahat edecek 10 binden fazla yolcusunu ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
SİVİL HAVACILIK BİNASINDA EYLEM
AJET'TEN YÜZDE 40 AİLE İNDİRİMİ
TAYKONOTLAR DÜNYA'YA DÖNDÜ
İFADE ORTAYA ÇIKTI
PİSTTE ATA ÇARPTI
BİRLEŞİK KRALLIK'TA REKOR BÜYÜME
İSG'DEN MAYIS'TA 4 YENİ ROTA
TAHLİYEDE ÖNEMLİ HATA
HİTİT'E NİJERYA'DAN YENİ PARTNER
THY'DEN ÖNEMLİ ANLAŞMA
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
13 / 16 °C 13 / 18 °C 13 / 14 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •Sunexpress
  •American Airlines
  •Kadri Samsunlu
  •karantina