iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
26 Kasım 2008 Çarşamba - 13:10

YABANCI PİLOT DA EĞİTECEKLER

Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Cavcar, Türkiye'nin pilot ihtiyacının yüzde 30'luk kısmını karşıladıklarını, bu oranı dana da yükseltmek istediklerini bildirdi.

YABANCI PİLOT DA EĞİTECEKLER
Losev-1

Prof. Dr. Cavcar, yüksekokulun hızla gelişen Türk sivil havacılık sektörüne, dünya sivil havacılık standartlarına uygun nitelikli eleman yetiştirmek üzere 1986 yılında kurulduğunu, bugüne kadar okuldan 2 bin 500 öğrencinin mezun olduğunu söyledi.

Okulda, Havacılık Elektrik Elektroniği, Uçak Gövde Motor Bakım, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Hava Trafik Kontrol ve Pilotaj bölümlerinde bir yıl İngilizce hazırlık ve dört yıl lisans olmak üzere 5 yıl eğitim verildiğini ifade eden Prof. Dr. Cavcar, şöyle konuştu:

''Sivil Havacılık Yüksekokulu bünyesinde uluslararası hava taşımacılığına açık bir havaalanı, JAR-145 onaylı bir bakım kuruluşu, 26 adet hava aracı, 28 adet laboratuvar, birer uçuş, meydan kontrol ve radar simülatörleri bulunmaktadır. Yüksekokul, sahip olduğu bakım tesisiyle 5 bin 700 kilogram altı hava araçlarının büyük bakımlarını yapabilme yeteneğine de sahip. Havaalanı işletmesi, hava trafik kontrol hizmetleri, uçuş ve hava aracı bakım faaliyetlerinin de etkin bir şekilde sürdürüldüğü okulumuzdaki öğrenciler, eğitim konuları ile örtüşen faaliyetleri uygulama fırsatı bulmaktadırlar. Bu entegre yapı içinde Sivil Havacılık Yüksekokulu ulusal ve uluslararası havacılık kuruluş ve endüstrileriyle iş birliliğini sürdürmektedir. İnsan kaynağı, gerekli donanımı ve özellikleriyle okulumuz dünya genelinde sayılı sivil havacılık okulları arasında yer almaktadır.''

 

“DAHA FAZLA PİLOT YETİŞTİRECEĞİZ”

 

AÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Cavcar, her yıl Türk sivil havcılık sektörüne yaklaşık 100 kişiyi kazandırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“THY, anlaşmalarımız kapsamında mühendis ve teknik elemanlarından seçtiği 15 kişiyi bize gönderiyor. Onlara da eğitim veriyoruz. Yılda 25 pilot yetiştiriyoruz. Önümüzdeki yıllardan sivil havacılığa kazandırdığımız insan sayısı artacak. THY büyüme aşamasına girdiği için daha çok pilota ihtiyaç duyuyor. Türkiye'nin pilot ihtiyacının yüzde 30'luk kısmını biz karşılıyoruz. Bu oranı daha da yükseltmek istiyoruz”.

THY ile yaptıkları anlaşma kapsamında üçüncü kişilere de eğitim vereceklerini bildiren Prof. Dr. Cavcar, şunları söyledi:

“Anlaşmaya göre eğitimin bir kısmını biz, geri kalanını da THY üstlenecek. Bu eğitimi tamamlayanlar, Boeing yada Airbus pilotu olacak. Bununla ilgili hazırlıklar son aşamaya geldi. Söz konusu eğitimleri 2009 yılından itibaren 15 öğrenciyle hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu projede öğrenciler tüm masraflarını kendileri ödeyecek. Eğitimin ardından THY'de işe başlayacaklar. Eğitime katılacak kişiler, havacılık ile ilgili teknik eğitim almış üniversite mezunları arasından seçilecek”.

 

“HER YIL 100-150 ARASINDA PİLOT YETİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”

 

Prof. Dr. Cavcar, THY'nin 10 yıllık süreç için 100 yeni uçak alacağını ve bir uçağın 3 kişilik ekipten oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Alınacak 100 uçakla çok sayıda pilot açığı olacak. Türkiye'de her yıl 100 ile 150 arasında pilot yetiştirilmesi gerekiyor. Öğrencilerimizin birçoğuna özel havacılık şirketleri burs veriyor. Bu öğrenciler de mezun olduktan sonra kendilerine burs veren şirketleri seçiyor. Türkiye'de pek çok özel dershaneler gibi kurs verip pilot yetiştiren yerler var, ancak onlar akademik eğitim veremiyorlar. Akademik eğitim veren tek kurum AÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu. Bunun yanı sıra Türk Hava Kurumu’nun da (THK) uçuş eğitim merkezleri var. Onlar da yılda 10-15 pilot yetiştiriyorlar. THY, THK'ya 15 kişiyi göndererek eğitim almalarını sağlıyor”.

 

YABANCI ÖĞRENCİLERE EĞİTİM

 

Çin, Hindistan ve Rusya'nın pilot açıklarının kapatılamaz durumda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cavcar, “Bu açıkları kapatmak zorundalar. Aksi taktirde bu ülkelerin havacılık sektörü gelişmediğinden ekonomik değişimleri de yavaşlar. Kendi kaynakları yeterli değil. Bu yüzden yurt dışında, belirledikleri kişilere pilot eğitimi aldırmaları gerekiyor” diye konuştu.

Cavcar, bu kapsamda ihtiyacı olan ülkelerin öğrencilerine 2009 yılından itibaren THY ile yapılan anlaşma kapsamında Eskişehir'de eğitim verebileceklerini bildirerek, “Yabancı öğrenciler 18 ile 20 ay Eskişehir'de eğitim alabilecek. Eğitimini tamamlayan öğrenciler, kendi ülkelerinde Airbus veya Boeing'de uçabilecek” dedi.

Prof. Dr. Cavcar, Türkiye'de hava taşımacılığında iç hatlarda yüzde 40'lık yolcu artışının yaşandığını belirterek, “Kriz nedeniyle bu yüzde 40'lık büyümenin duracağını düşünüyorum. En kötü ihtimalle Türkiye'deki havacılık sektörü bugünkü yolcu taşıma ortalamasını koruyacak. Yılda yüzde 3-4'lük artışlar görebileceğiz. En kötü ihtimalle Türkiye havacılık sektörü yerinde sayar” diye konuştu.

 

LOJİPORT

 
THY UÇAĞI DA İNEMEDİ
 
TUTUKLULARA MODEL UÇAK KURSU
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY UÇAĞI DA İNEMEDİ
Tayland'ın başkenti Bangkok'taki gösteriler ve havaalanının kuşatılması ...
SORUMLU BULUNDU
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Isparta kazası raporunu hazırlayan heyetin ...
ALÇAKTAN UÇMUŞ
Flaş, flaş… THY’nin Londra-İstanbul seferini yaparken oksijen maskeleri ...
 
ARAPLAR ALITALIA'NIN PEŞİNDE
Araplar Alitalia’nın mirasının peşinde... Emirates ve Etihad, İtalyan ...
MÜFTÜDEN HELİKOPTER DUASI
Emniyet Müdürlüğü’ne alınan iki hafif ticari araç, kurban kesilerek hizmete ...
RAPOR AÇIKLANIYOR
Ulaştırma Bakanlığı'nın oluşturduğu 'Kaza Soruşturma Kurulu', Isparta'daki ...
 
THY ETKİLENECEK Mİ
TBMM bugünden itibaren AB’ye uyum yasalarından birini daha görüşmeye başlıyor. ...
MEXICO CITY KAZASININ NEDENİ
Meksika’da İçişleri Bakanını taşıyan uçağın, arkasından gittiği başka ...
TATARİSTAN UÇAĞINDA KAVGA
Tataristan Havayolları'nın Kazan-İstanbul seferini yapan yolcu uçağında ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İZMİR'DEN 7 YENİ ROTAYA UÇACAK
TB-2 POLONYA'YA İHRAÇ EDİLDİ
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
'CAFE YANIMDA' İLE FARKINDALIK
HEDEF: 10 MİLYON YOLCU
TUSAŞ-TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ
EMIRATES'TE MALİ SONUÇLAR
BREZİLYA'DA YAĞIŞ KABUSU SÜRÜYOR
THY'DEN ÖNEMLİ SPONSORLUK
‘TKCONNECT' İLE YENİ DÖNEM
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 22 °C 13 / 21 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •pilot
  •thy
  •pandemi
  •turizm