iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
ÜNLÜLERİN HAVA KAZALARINDAKİ KAYIPLARI-6
11 Haziran 2017 Pazar

*Barbara Kay Olson- Amerikalı televizyoncu, avukat: 11 Eylül 2001’de American Airlines’ın B-757 tipi uçağı, teröristler tarafından kaçırıldıktan sonra Pentagon’a intihar dalışında ölmüştü.  Saldırıda uçaktaki 64, binada 124 kişi ölürken, 106 kişi de yaralanmıştı.

*Madhavrao Jivajirao Scindia-Hintli politikacı: Cessna C-90 tipi uçakla 30 Eylül 2001’de uçarken, Uttar Pradesh civarında düşmüştü. Kaza nedeni motor yangını olarak açıklanırken, uçaktaki sekiz kişiden kurtulan olmamıştı.

*Melanie Thornton (Amerikalı pop şarkıcısı), Maria Serrano (Alman müzisyen, dansçı), Nathalie van Het Ende (Alman müzisyen, dansçı): 24 Kasım 2001 günü Zürih yakınlarında Cross Air şirketinin RJ-100 tipi uçağının, siste inerken görerek referanslar olmamasına rağmen minimum irtifanın altına alçalınca, ağaçlara çarparak düşmesi sonucu ölmüştü. Uçaktaki 33 kişiden 24 ü kazada yaşamını yitirmişti.

*Alexander Ivanovich Lebed-Rus general ve siyasetçi: Rusya Federasyonunun ikinci büyük bölgesi olan Krasnoyarsk Krai’nin valisiydi. 28 Nisan 2002’de Mil Mi-8 tipi helikopter, sisli havada pilot hatasıyla yüksek gerilim hatlarına çarpmıştı. Karısı, üç çocuğu ve kardeşi ve pilotlar çeşitli yaralarla kurtulurken, kendisi ölmüştü.

*Paul Wellstone-Amerikalı politikacı ve akademisyen: 25 Ekim 2002 tarihinde Minnesota’da Beechcraft King Air A-100 tipi uçakta alçalma sonucundaki kazada ölmüştü. NTSB pilot hatası, buzlanma, CFIT, motor arızası vb. gibi tüm olasılıkları reddetmiş, geriye bir tek ispatlanamayan sabotaj kalmıştı. Kazada uçaktaki 7 kişi ölmüştü.

*Cuma Muhammed Muhammedi-Afganistan Endüstri ve Maden Bakanı: 24 Şubat 2003 günü Pakistan’daki uçak kazasında yaşamını yitirmişti.

*Robert Steven Hislop-İskoçyalı motosiklet yarışçısı: 30 Temmuz 2003 tarihinde kendisine ait Robinson R-44 tipi helikopteriyle İskoçya’da yaptığı kazada ölmüştü.

*Igor Pavlovich Farkhutdinov-Rus siyasetçi, Sakhalin valisi: 20 Ağustos 2003’te Mil Mi-8 tipi helikopter kazasında ölmüştü. Pilot hatasından kaynaklanan kazada kurtulan olmamıştı.

*Boris Trajkovski: Makedonya Cumhuriyeti’nin Başkanlık görevini yürütürken 26 Şubat 2004’te Bosna Hersek’in Mostar şehrindeki konferansa katılmak için uçmuştu. Beechcraft 200 Super King Air tipi uçağı, kötü hava koşulları nedeniyle meydana 8 mil kala dağa çarpmış, kazadan kurtulan olmamıştı.

*Soundarya Raghu-Hintli film (Bollywood) artisti ve yapımcısı: 17 Nisan 2004 günü Banglore’den kalkıştan sonra uçak yeterli irtifa alamadan yere çakılmıştı. Kazada kurtulan olmamıştı.

*Ricky Hendrick-Amerikalı oto yarışçısı, işadamı: 24 Ekim 2004’te Beechcraft Superking Air-200 tipi uçağıyla pas geçişi takiben Virginia’nın Martinsville kentinin çevre yoluna düşmüşlerdi. NTSB raporuna göre kazaya düşük görüş şartları ve pilot hatası neden olurken, uçaktaki on kişiden kurtulan olmamıştı.

*John Thomas Walton-Amerika’nın ünlü mağazalar zinciri Wall Mart’ın yönetim kurulu üyesi: Kendisine ait Ultralight tipi uçağıyla 27 Temmuz 2005 tarihinde kalkıştan hemen sonra düşerek hayatını yitirmişti. NTSB’ye göre kumanda satıh bağlantı kablolarının hatalı montajı kazaya neden olmuştu.

*John Garang-Sudan Devlet Başkanı, ekonomist: 30 Temmuz 2005 günü Uganda’nın başkanlık helikopteriyle görüşmeden dönerken kendisinden bir daha haber alınamamıştı. Mi-172 tipi helikopteri Uganda ve Sudan görevlileri uzun süre aramışlar, 13 kişiden kurtulan olamadığı enkaz, bir dağın eteklerinde bulunmuştu.

*Pablo Santos-Meksikalı aktör: 15 Eylül 2006’da Piper PA-46 tipi özel uçağıyla yakıtsızlıktan acil iniş yaparken piste bir mil kala motoru durunca yere çakılmıştı. Uçakta toplam 6 kişi vardı. Pablo ve bir kişi ölürken, geriye kalanlar muhtelif şekilde yaralanmışlardı.

*Ibrahim Muhammadu Maccido-Nijerya’da Sokoto bölgesi ve kabilesinin 19.Sultanı ve Nijeryalı Müslümanların dini lideri: ADC Havayollarının B-737 tipi uçağı, 29 Ekim 2006’da Abuja’dan kalkışını takiben çakılmıştı. Kaza nedeni olarak windshear’a girildikten sonra, pilotun hatalı kurtarma manevrası sonucunda motorlar ve uçağın stall olarak düşmesi gösterilmişti. Uçaktaki 110 kişiden 96’sı ölmüş, diğerleri yaralı olarak kurtulmuştu.

*Guadalupe Larriva-Ekvatorlu kadın politikacı, savunma bakanı: Ekvator’un Manta Hava üssünde 24 Ocak 2007 gece uçuşunda, Aérospatiale Gazelle tipi helikopterler çarpışmıştı. Kazada yedi kişi ölürken, Hava Üssünün kazadan bir ay önce ABD ordu birliklerince kullanılma antlaşmasını da imzalamıştı. Bunu, kazaya ilintileyen bazı söylentiler halk arasında yayılmıştı.

*James Steve Fossett-Amerikalı iş adamı, yelkenci, baloncu, birçok havacılık rekorları kıran maceraperest: Dünyayı tek başına balonla non-stop turlayan ilk kişi… 3 Eylül 2007 tarihinde Super Decathlon tipi uçakla Nevada ile Kaliforniya arasındaki çölde kaybolmuştu. Uçağın enkazı bir sene sonra dağlarda bulunabilmişti. Cesedinden geriye sadece iki kemik kalmıştı. DNA testiyle kimliği doğrulanmıştı.

*Colin McRea-İskoç asıllı İngiliz otomobil yarışçısı: 15 Eylül 2007’de kendi kullandığı Eurocopter AS350 tipi helikopteriyle, İskoçya’da şatosunun yakınlarında yaptığı kazada oğlu ve iki aile dostu da yaşamlarını kaybetmişti.

*Richard Llyod (İngiliz motosiklet yarışçısı, Apex Motorsport takımının sahibi), David Leslie (İngiliz motosiklet yarışçısı, TV spor spikeri): 30 Mart 2008 günü Cessna 501Citation tipi uçak, Biggin Hill Havaalanından kalktıktan sonra pilot motor sarsıntısı olduğunu ve geriye dönerek kalktığı piste tersten inmek istediğini kuleye söylemişti. Ancak stall olan uçak Farnborough’a düşmüştü. Kazada uçaktaki beş kişiden kurtulan olmazken, yerdeki evlerde yangın nedeniyle hasarlar olmuştu.

*Juan Camilo Maurińo Terrazo-Meksikalı politikacı, İçişleri Bakanı: Bakanlığın Learjet-45 tipi uçağıyla 4 Kasım 2008’de Meksiko Havaalanına inişte, şehirde bir binaya çarpmıştı. Trafiğin en kalabalık saatlerinde gerçekleşen kazada uçaktaki 9 ve yerde 7 kişi ölürken, 40 kişi de yerde yaralanmıştı. Kaza, pilot hatalarına bağlanmıştı: Uçuş ekibinin tip sertifikası onaylarının olmaması, tipteki uçuş saatlerinin çok az olması ve yaklaşmada öndeki B-767 uçağına fazla yaklaşarak wake türbülansına girmesi vb. faktörler önemliydi.

*Alison Des Forges (Amerikalı tarihçi, insan hakları aktivisti), Beverly Eckert (Amerikalı aktivist): Colgan Air havayollarının Dash-8Q 440 tipi uçağı, 12 Şubat 2009 günü New York eyaletindeki Buffalo meydanına inişte buzlanma nedeniyle stall olup çakılmışlardı. Uçaktaki 49 kişi, yerde de bir kişi ölürken, yine yerde dört kişi yaralanmıştı.

*Gennady Nikolayevich Troshev-Rus general: 14 Eylül 2008’de Aeroflot-Nord Havayollarının B-737 tipi uçağı, Perm kenti yakınlarında düşmüştü. Her iki pilotun batı tipi altimetre saatlerine uyum sağlayamaması (metrik-feet), CRM yokluğu, kaptanın alkollü olması sonucunda oryantasyon bozukluğuna bağlı gelişen kazada, 82 kişiden kurtulan olmamıştı. Halk arasında sabotaj söylentilerine rağmen yetkililer aynı nedenleri açıklamışlardı.

*Eithne Walls (İrlandalı müzisyen, Riverdance müzik grubu üyesi), Juliana Ferreira Braga de Aquino (Brezilyalı kadın şarkıcı, müzisyen), Silvio Barbato (İtalyan müzisyen, kompozitör): Air France’ın A-330 tipi uçağının Atlas Okyanusunda 1 Haziran 2009 tarihinde yaptığı kazada toplam 228 kişiyle birlikte yaşamlarını yitirmişlerdi. Kaza nedeni olarak, fırtına hattına girdikten sonra, buzlanma sonucu uçuş kontrol bilgisayarlarının devre dışı kalması ve pilotun manuel uçuramadığı uçağı stall yaparak, kontrolünü kaybetmesi olarak açıklanmıştı.

*Y.S. Rajasekhara Reddy-Hintli politikacı, raca: Bell-430 tipi helikopterle 2 Eylül 2009 günü Nallama’da ormanlık arazi üzerindeyken ATC ile teması kaybolmuştu. Enkaz ertesi günü bulunmuş, helikopterdeki beş kişiden kurtulan olmamıştı. İnceleme sonucu kaza nedeni olarak yağ sistemindeki arızayla ilgilenen uçuş ekibinin, hava koşullarındaki hızlı bozulmayı dikkate almadıkları olarak açıklanmıştı.

*Lech Kaczński-Polonya’nın eski Cumhurbaşkanı: 10 Nisan 2010 günü Tu-154 tipi uçakla Rusya’da Smolensk kentine beraberindeki heyetle, II. Dünya savaşındaki Katyn katliamının anısına yapılacak törene katılmak için uçuyorlardı. Kötü hava koşulları ve pilot hatası nedeniyle inişte kazaya uğramışlar, uçaktaki 96 kişiden kurtulan olmamıştı.

*Jacquie de Creed-İngiliz uçak, otomobil gösteri pilotu ve uçuş rekortmeni: İtalya’dan Fransa’ya 17 Haziran 2011 günü Piper PA-39 tipi uçakla giderken yere çarpmışlardı. Fransa’nın Troyes kenti yakınlarında yoğun siste gerçekleşen kazada diğer meslektaşıyla birlikte ölmüştü. Enkaz ve cesetlerin bulunması ise mobil telefonları sayesinde olmuştu.

*Lokomotiv Yaroslavl Buz Hokeyi Takımı: Rusya’nın buz hokeyi liginde üç kez şampiyon olan takımı taşıyan Yakolev Yak-42 tipi uçak, 7 Eylül 2011 günü düşmüştü. Görgü tanıklarına göre uçak havada iki parçaya ayrıldıktan sonra yanarak, Yaroslavl kenti yakınlarına çakılmıştı. Toplam 45 kişinin bulunduğu uçaktan sadece bir kişi sağ olarak kurtulabilmişti.

*George Musengi Saitoti-Kenyalı politikacı, matematikçi, işadamı: 10 Haziran 2012’de Eurocopter AS-350 tipi polis helikopteriyle kalkıştan beş dakika sonra telsiz, radar teması kaybolmuştu. Nairobi’nin dışında ormanlık alana düşen helikopter yanmış, içindeki altı kişi ölmüştü. Kaza nedeni olarak düşük görüş şartlarında pilotun oryantasyon bozukluğu sonucu kontrolü kaybederek, anormal duruma girmesi gösterilmişti.

*Jesse Manalastas Robredo-Filipinli siyasetçi, İçişleri Bakanı: 19 Ağustos 2012 günü Piper PA-34 tipi uçakla Naga’ya giderken pilot, motor arızası nedeniyle Mastbate Havaalanına acil iniş talebini bildirmişti. Meydana 300 metre kala denize düşen uçaktan bir kişi kurtulmuş, diğer dört kişi ölmüştü. Enkaz denizden çıkartıldıktan sonra yapılan incelemede bakım hatasından kaynaklanan motor arızası ve pilotun daha yakın olan kalkış meydanına dönmemesini de ayrı bir hata olarak açıklanmıştı.

*Ghazi al-Sadi(e)q-Sudanlı Bakan: 19 Ağustos 1912’de Sudan’ın güneyinde An-26 tipi uçağın düşmesiyle içindeki 31 kişi ölmüştü. Önce “Kuzey Sudan Halkı Özgürlük Hareketi”ne bağlı grubun saldırısı sonucunda kaza olduğu belirtilirken, daha sonra resmi açıklamada kötü hava koşulları sonucu uçağın Nuba Dağına çarptığı söylenmişti.

*Dolares Janney Rivera Savedra-Amerikalı kadın şarkıcı, besteci, TV yapımcısı: Learjet-25 tipi uçakla Meksika’nın Monterey meydanından kalktıktan bir süre sonra telsiz ve radar teması kesilmişti. Enkaz ertesi günü bulunmuş, uçaktaki yedi kişiden kurtulan olmamıştı. 9 Aralık 2012’deki kaza nedeni uzun incelemelerden sonra yakıt sistemindeki probleme bağlanmasına rağmen, yetkililer kesin açıklama yapamamışlardı.

*Richard Rockefeller-Fizikçi, pilot: Amerika’nın en zengin ailelerinden birisi olan Rockefeller’in varisi olan Richard, New York’tan Maine’e gitmek için Piper Meridian tipi kendi özel uçağını kullanıyordu. Tek motorlu pervaneli uçağıyla 15 Haziran 2014 günü kötü hava koşullarının da etkisiyle düştüğünde 65 yaşında deneyimli bir pilottu.

*Willem Wilteveen (Hollandalı politikacı, yazar), Liam Davidson (Avustralyalı yazar, edebiyatçı), Shuba Jay (Malezyalı aktrist): Malezya havayollarının B-777 tipi uçağı Ukrayna üzerindeyken füzeyle düşürülmüştü. 17 Temmuz 2014’te Rusya sınırına yakın bir yerde BUK tipi füzeyle, ayrılıkçı gerillalar tarafından düşürüldüğü ancak 2016 da kesinleşmişti. Kazada uçaktaki 298 kişiden kurtulan olmamıştı. Rusya ise uçağın Ukraynalı jetler tarafından düşürüldüğünü iddia etmişti!

*Eduardo Compas-Brezilyalı politikacı: Başkanlık seçimi propaganda gezisi için Cessna Citation 560XLS jet tipi uçakla Sao Paulo’dan 13 Ağustos 2014 günü havalanmışlardı. Kötü hava koşulları nedeniyle ilk yaklaşmasından pas geçen uçak, Santos kentindeki evlere çarparak parçalanmıştı. Uçaktaki yedi kişiden kurtulan olmamıştı. Kazanın, pilotun yetersiz bulut alt tavanı, yetersiz görüş şartlarında görerek ve RNAV yaklaşmasına teşebbüs edip, pas geçmesinden kaynaklandığı resmi açıklamalarda belirtilmişti. Ancak görgü tanıklarının ifadelerinde patlama, yangın gibi belirtiler sabotaj olasılığını da gündeme getirmişti.

*Florence Arthaud (Ünlü Fransız kadın rekortmen yelkenci), Alexis Vastine (Fransız boksör), Camille-Marie Manuelle Muffat (Fransız kadın yüzücü, Olimpiyat şampiyonu): Televizyon şov programı için iki tane Eurocopter AS-350 helikopteri, içindeki yarışmacılarla 9 Mart 2015 günü Arjantin’in Villa Castelli yakınlarında birbiriyle çarpışmışlardı. Her iki helikopterde bulunan on kişiden kurtulan olmamıştı.

*Oleg Bryjak (Kazakistan asıllı Alman bas bariton opera solisti), Maria Radner (Alman kontralto opera solisti): Almanya’nın Germanwings Havayollarına ait A-320 uçağı, 24 Mart 2015’te Güney Fransa üzerindeyken, kaptanın kokpiti terk etmesinden sonra, ikinci pilot kokpitin kapısını kilitleyerek intihar dalışına geçmişti. Uçakta bulunan 150 kişiden kurtulan olmazken, II. pilotun özel ve mesleki yaşamındaki sağlık sorunlarını şirketin önemsememesi önemli bir bulguydu.

*Leif Larsen (Norveç’in Pakistan konsolosu), Domingo Luceario (Filipinler’in Pakistan konsolosu): Pakistan’ın Gılgit kenti yakınlarında hava kuvvetlerine ait Mi-17 tipi helikopterle 17 kişi, 8 Mayıs 2015 günü turistik amaçla çevreyi gezme uçuşu yapıyordu. Çoğu elçi ve eşleri (Hollanda, Malezya, Endonezya) varken, resmi açıklamaya göre, arıza sonucu düşen helikopterde 9 kişi ölmüş, gerisi çeşitli şekilde yaralanarak kurtulmuştu.

*Chapecoense Futbol Takımı: Brezilya’nın futbol ligi takımlarındandı. 26 Kasım 2016 günü uçakları Kolombiya’da düştü. RJ-85 tipi uçaktaki 81 kişiden 76’sı ölürken, 6 kişi sağ olarak kurtulmuştu. Copa Sudamericana finali için deplasmana giden takımdan 22 kişi vardı. Soruşturma sonucu uçağın yakıtsızlıktan düştüğü anlaşılmıştı.

*Junaid Jamshed Khan-Pakistanlı şarkıcı, söz yazarı, modacı: PIA Havayollarının ATR-42 tipi uçağı, 7 Aralık 2016’da İslamabat yakınlarında dağlık alana düşmüştü. Motor arızası sonrası uçuş ekibinin “Mayday” çağrısına rağmen uçaktaki 47 kişinin tamamı kazada ölmüştü. Kazanın incelemesi halen sürmektedir.

*Kızıl Ordu Korosu-Rusya’nın askeri orkestrası: (Ulusal Marşımızı en iyi okuyan ekip!) Rus Ordusuna bağlı Tu-154 tipi uçakla, 25 Aralık 2016 günü Soçi’den kalkışını takiben Karadeniz’e çakılmıştı. Uçakta Koro elemanlarının dışında askeri personel ve gazeteciler vardı. 92 kişiden kurtulan olmazken kaza neden(ler)inin henüz bulunamadığını yetkililer açıklamıştı.

*Teori Albino Zavascki-Brezilyalı yüksek hâkim: Brezilya’da yolsuzluk ve kara para aklama skandalı “Petrobras” soruşturmasını yürütüyordu. 19 Ocak 2017 günü Rio de Janeiro civarında özel uçağının düşmesiyle uçaktaki beş kişi ölmüştü. Çift motorlu Beechcraft C90G tipi uçak, çok yoğun yağmurda denize düşmüştü... Yargıç hayatta kalabilseydi inişten sonra Brezilya Cumhurbaşkanı da dâhil, çok önemli siyasiler ve güçlü işadamlarının bulunduğu kirlenmiş 200 kişinin ismini açıklayacaktı. Kazadan sonra sabotaj olasılığı hep gündemde olmasına rağmen ispatlanamamıştı.

Devam edecek...


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Red
4 Temmuz 2017 Salı 21:35
Kızıl ordu korosu kazasının nedeni sabotaj olduğu iddiaları önem kazanıyor.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
ORUÇ
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ORUÇ
HAVALİMANI OFİSİ'NE ÖDÜL GELDİ
AJET'İN İLK UÇUŞU YAPILDI
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 18 °C 15 / 21 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •uydu
  •Singapur Havayolları
  •savunma
  •Temel Kotil