iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
31 Ocak 2010 Pazar - 12:24

THY'YE RÖTAR SORGUSU

Milliyet Gazetesi yazarı Oktay Pirim soruyor: THY'nin son günlerde yaşattıklarına gülelim mi, ağlayalım mı, üzülelim mi yoksa "olur böyle şeyler" deyip hiç aldırış etmeyelim mi?

THY YE RÖTAR SORGUSU
" border="0" alt="Losev-1">

THY niye çuvalladı?

Ulusal havayolumuz THY'nin son günlerde yolcularına yaşattıklarına gülelim mi, ağlayalım mı, üzülelim mi yoksa "Olur böyle şeyler" deyip hiç aldırış etmeyelim mi?

Ne diyeceğimizi bilemiyoruz.

Ama ortada planlamadan, organizasyondan, işlerin yürütülmesinden kaynaklanan ciddi bir problem olduğu çok açık.

Evet, hava koşulları sert. Kimi havalimanları kar yağışının etkisi altında. Sis var, pus var, bu yüzden iniş ve kalkışlar sıkıntılı. Bunları anlıyoruz. Ama domino etkisi gibi tüm seferlerin ardı ardına en az birer ikişer, hatta üçer dörder saat ertelenmesi, bazı seferlerin de son anda iptal edilmesi neyin nesidir, kim nasıl izah edecek?

Biliyoruz ki, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, birkaç günlük hava durumu konusunda öncelikli olarak Türk Hava Yolları'na ihbarda bulunuyor. Oradaki yetkililer de uçuş planlarını buna göre yapıyorlar. Ha, gerçekten uçma tehlikesi varsa o seferi önceden iptal edersiniz, kimse de havalimanlarında perişan olmaz. Ama anlıyoruz ki, sefer iptallerinde de, rötarlarda da ana etken hava koşulları değil, yönetim beceriksizliği.

Lütfen Kokpit Kafe'ye!

Bunu bendeniz de bizzat gözlerimle gördüm. Geçen perşembe sabahı 07.25 uçağıyla İstanbul'a gitmek üzere Antalya Havalimanı'na geldik. Hava yağışlı, ortada bir problem gözükmüyor. Beklerken bir yarım saat rötar bildirdiler. Zaman geçti, tüm yolcuları uçağa aldılar ve havalandık. Normal bir uçuşun ardından İstanbul semalarına geldik, iniş uyarısı yapıldı ama inemedik. Pilot, pistlerden birinin onarımda olduğunu, tek pistin yarattığı hava trafiği nedeniyle bir miktar havada kalacağımızı söyledi. Sanıyorum 20 dakika kadar bulutların üzerinde tur attık ve nihayetinde Atatürk Havalimanı'na inebildik. Ama o da ne? Uçak piste tekerlerini koydu, bir miktar gitti ama hiç ilerlemiyor. Sîz deyin yarım saat, ben diyeyim 45 dakika, uçağın içinde hiçbir uyarı yapılmadan öylece bekledik. Saatime baktım, uçağa binmemizle Atatürk Havalimanı kapısından çıkmamız arasında tam 3 saat 10 dakika geçmiş. Düşünün bir saatlik yolu ancak üç saatte alabilmişiz.

Ama asıl rezaleti akşam dönüşünde yaşadık. Tam bir komedi. Havalimanına gelip uçuş bilgilerinin yer aldığı ışıklı panoya baktığımızda ne görelim! Tüm seferlerin hepsi rötarlı. Bazıları ise son anda iptal ediliyor. O panoyu görmenizi isterdim. Bilgiler fırıl fırıl dönüyor. Yarım saatlik rötar birden iki saate çıkıyor. Bazıları daha fazla artırılıyor. Bu arada zaman zaman anonslar duyuluyor: Adana yolcuları lütfen THY'nin ikramı için Kokpit Kafe'ye gidiniz! İzmir yolcuları THY'nin ikramı için lütfen Kokpit Kafe'ye gidiniz! Yani rötara takılan uçakların yolcularına THY bedava ikramda bulunmaya çalışıyor. Biz de izliyoruz.

Demokratikleşiyor muyuz?

Saatler saatleri kovaladıktan sonra sıra bizim Antalya uçağının kalkışına geliyor. Önce 20, sonra 50 dakika rötar ve nihayetinde kendimizi uçağın içindeki koltuğa atabiliyoruz. 19.25'te kalkıp 20.25'te Antalya'da olması gereken uçak, sonuçta 22.00 gibi piste konuyor. Uçakta tanıdık isimler var. Üst düzey kamu görevlilerinden biri olan dostuma soruyorum, "Hayrola, İstanbul'da ne vardı?" diye. "Yok, ben Ankara'dan geliyorum" diyor. Nasıl olur diyorum, anlatıyor:

"Benim uçağım Ankara-Antalya idi ve Esenboğa'dan saat 14.00'te kalkacaktı. Önce rötar verdiler, sonra iptal ettiler, bizi apar topar İstanbul'a uçurdular ve oradan bu uçakla Antalya'ya getirdiler. Saat 13.00'te havalimanındaydım, ancak 22.30'da evde olabileceğim."

Vaziyet böyle. O gün, yani perşembe, bir şeyler oldu. Sistem çöktü ve tüm olumsuzluklar birbirini tetikledi. Neden ve nasıl oldu? Birileri, hani demokratikleşiyoruz diyorlar ya, bize kalkıp lütfen bilgi sunarlarsa vatandaş olarak enayi yerine konulmadığımızı hiç olmazsa biraz hissetmiş oluruz.

OKTAY PİRİM-Milliyet/Akdeniz

 
O ARTIK ATLASJET'TE UÇACAK
 
TEKEL İŞÇİSİNE ANLAMLI DESTEK
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SG 14 Aralık 2019 Cumartesi 10:43

THY açılımı birkaç tanedir: Tehirli Hava Yolları bunlardan bir tanesi.

Yorumu oyla      1      0  
Gönül Satıcı 11 Aralık 2019 Çarşamba 10:41

Thy ismini rötar hy olarak değiştirsin i2saat 50 dk rötar ne demek ya ! (ayıptır bir açıklama da yok üstelik!!! Alay eder gibi .. İstanbul bodrum 11.50 uçuşu 14.40 a çekilmiş başka seçenek yok diye mi acaba?

Yorumu oyla      1      0  
Celalettin ÖZDEMİR 21 Aralık 2013 Cumartesi 10:22

Rötar bilgileri mesajla bildirilmiyor (3 saat lik rötar). Belki bana denk geliyor ama her THY uçuşumda rötar oluyor. Ayrıca son zamanlarda pilotlar diğer havayolu pilotlarına göre çok sert iniş yapıorlar.

Yorumu oyla      1      0  
mehmet abbas 13 Şubat 2010 Cumartesi 11:20

THY Barcelona'ya M.United'a milyonlarca dolar kazandıracağna o paralarla ülkeye yatırım yapsın !!!; herşeyi Amerika ile kıyaslayacağınıza adam olun ....

Yorumu oyla      2      0  
Oktay Beye 10 Şubat 2010 Çarşamba 19:59

Delta bugün Amerika'nın Washington bölgesinde 900 uçuş iptal etmek zorunda kalmiş. Ama size kesinlikle söylememizi rica ettiler! ;-) http://www.cnn.com/2010/TRAVEL/02/10/winter.storm.travel/?hpt=T1 Selamlar

Yorumu oyla      0      0  
Merakli Arkadasa_2 3 Şubat 2010 Çarşamba 22:46

Alt yapi olmadan buyuduk diyen arkadasa katiliyorum. Altyapisi konusunda hicbir bilgim yok ama, Ataturk hava limani bugun ustyapi (boyle bir kelime varmi ki?) :-) itibariyla bircok Avrupa ve Amerika havaalanlariyla boy olcusebilecek durumdadir. Bunuda sinirli imkanlarla saglayan personele en kucugunden en buyugune minnet duymak gerekir diye dusunuyorum. Oktay Beye gelince. Pek uluslar arasi seyahat etmedigi belli, eger oyle tecrubesi olsaydi sadece Turk Hava Yollarina OK :-) atmak icin yazdigi yazinin ne kadar sacma oldugunu anlardi. Kendisi o kadar uretici bir insan olmali ki, 1 saatlik yola 3 saatte gitmek yerine ölmeyi tercih ediyor, kara yollarinda 25 dakikalik yere 3,5 saatte gidenler var onlar ne yapsin?? Dolayisiyla Oktay Beyin urettiginin kalitesi tartisilir sanirim. Saygilarimla!

Yorumu oyla      2      0  
Merakli Arkadasa. 3 Şubat 2010 Çarşamba 22:38

Gulumseyen arkadas bu konuda bir bilgisi oldugu icin oyle soylemis ve dogru soylemis. Siz ABD’de bir hafta once alinmis bilgiyle ucaga binecek kadar CESUR (ki cesaret cahillikten gelir) olabilirsiniz ama ABD’de hicbir pilot o anki hava raporunu almadan ucus izni isteyemez. Benzer hava kosullarinda Chicago, Detroit, NY gibi buyuk havalanlarinlarinda bile ayni gecikmeler sikca yasanir. Hatta bunun icin FAA “Flight Delay Information” diye ozel bir websitesi bile hazirlamistir. (http://www.fly.faa.gov/flyfaa/usmap.jsp buraya ekledim belki sizinde isinize yarar diye ;-). Biraz daha detaya inecek olursak ABD’de pilot ucus izni isterken “This is “”Kuyruk numarasi”” ready for takeoff with information X” der. Information X dedigi o anda havalanindan aldigi hava raporudur, gecen hafta internetten aldigi degil… ama bunlar sizin icin cok gereksiz ve derin bilgiler. ;-)

Yorumu oyla      0      2  
Merakli 1 Şubat 2010 Pazartesi 10:25

Gulumseyen arkadasa, Hava durumu hareketleri anlik degisebilir cumlesini kurarken, hava durumlari hakkinda bir egitiminiz oldugundan oturumu, yoksa salladiginizdan oturumu bir bilmislik soz konusu? ABD'de neredeyse bir haftalik hava durumunu, saat saat gosterecek sekilde ogrenme imkaniniz var. Hemde internetten. Bu verilerde cok az degismeler olur. Simdi bana, aman orasi abd bizim oyle imkanimiz yoku sallama sakin. Artik bu zamanda hemen her ulke benzer sekilde, benzer uydu verilerini satin aliyor. Demekki Allah'in inayeti ile yagmurlu olabilir havamizi degil, gelisimlere ayak uyduran bir sistemin talepcisi olmaliyiz. Degilmi az bilmis kardesim?

Yorumu oyla      0      0  
1 Şubat 2010 Pazartesi 09:58

Alt yapı olmadan bu kadar hızlı büyünürse olacağı bu !önce yaz yoğunluğu sonra hac sonra sis sonra kar eh okullar tatil yine yoğunluk yani mazeretler bitmez ! bu kadar tecrübesiz hiç bir şey bilmeyen acemi personelle havacılık gibi ciddi bir iş ,ancak bu kadar ! bunlar daha iyi günler!

Yorumu oyla      1      0  
:)) 1 Şubat 2010 Pazartesi 02:29

planlama konusunda haklı ama yonetim oyle gormuyor yıllardır en iyi calısan departman odulunu ekip planlama veriyor.. metoroloji konusu da hava hareketleri anlık degişebilir birisi bunu bu cok bilmişe anlatsın

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O ARTIK ATLASJET'TE UÇACAK
Nesin Vakfı desteğiyle İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü'nü bitiren ...
THY'NİN ÇALIŞANLARA MESAJI
Akşam Gazetesi yazarı Ali Saydam, THY'nin çalışanlarına gönderdiği e-posta ...
ÇELEBİ AİLESİNİ ÜZEN ÖLÜM
Türkiye’nin en köklü yer hizmeti şirketlerinden Çelebi, dün henüz 19 yaşındayken ...
 
SHGM'DEN YENİ YÖNETMELİK
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce, “Hava Trafik Yönetimi Yazılımları Yönetmeliği” yayımlandı.
BURSA UÇAĞI İÇİN DALIŞ
Marmara Denizi’nin üzerinde 35 yıl önce seyir halindeyken düşen THY uçağını ...
DENİZALTI UÇAĞI TASARLADI
Virgin Atlantic Havayolları’nın sahibi Richard Branson, dünyanın ilk denizaltı ...
 
İZMİR ANKARA'YI GEÇTİ
İşletmeciliğini TAV'ın yaptığı İzmir Adnan Menderes Havalimanı, 2009'da ...
BOEING'DEN KARNE HEDİYESİ
Türkiye’nin ise tek uzay kampı olan İzmir’deki “Uzay Kampı Türkiye” Türkiye’nin ...
RUSLAR MEYDAN OKUDU
ABD'nin askeri havacılık alanındaki başarılarına karşılık vermek isteyen ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İGA'YA 'YILIN HAVALİMANI' ÖDÜLÜ
BERKANT KOLCU'YA ÖDÜL
İSG'DEN KAHİRE UÇUŞLARI BAŞLADI
HELİKOPTERİN VURULDUĞU AN
KONGO'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ
VOYAGER 1'DEN MESAJ ALINDI
TÜRBÜLANS MI KOKPİTTE HATA MI
İFTARDA BULUŞTULAR
JAPON ROKETİ HAVADA PATLADI
THY'DEN YOLCULARA UYARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
7 / 15 °C 8 / 10 °C 6 / 12 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Sunexpress
  •turist
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •bilet
  •vize