iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
15 Haziran 2009 Pazartesi - 10:24

THY OTELCİLİĞE SOYUNUYOR

THY, Atatürk Havalimanı’nda 5 yıldızlı otel için kolları sıvadı. Otelin işletmesi ise dev zincirlere verilecek.

THY OTELCİLİĞE SOYUNUYOR
Losev-1

Havayolu şirketleri ayakta kalmaya çalışırken, THY yeni projelere koşmaya başladı. Atatürk Havalimanı’na 5 yıldızlı otel için kolları sıvayan THY, işletmeyi ise dev zincirlere verecek.

 

Dünya havacılık sektörü 9 milyar dolarlık zarar beklerken, yılın ilk çeyreğinde yüzde 10’luk büyüme sağlayan THY, Atatürk Havalimanı Genel Yönetim Binası yanındaki arazisine Airport oteli kurma kararı aldı. Avrupa Havayolları Birliği’nin referans alınması gereken şirket tanımlaması yaptığı THY, 27 dönümlük arazi için yolcuların havaalanından hiç dışarı çıkmadan uçağına gidebileceği, 5 yıldızlı, işletmesini de Kempinsky, Marriot, Hilton, Dedeman, Intercontinental gibi markalara verecek. Önümüzdeki günlerde proje teklifi almaya hazırlanan THY, bu otelle ve THY Do&Co üzerinden de Ortaköy’deki Hatice ve Fehime Sultan Yalıları ile ilk kez otel sahipliğine de girmiş olacak. THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, oteli işletecek olan grubun yıllık belli bir oranda gelir taahhüt edeceğini söyledi. Karlıtekin ‘Otel havalimanı yanındaki 27 dönümlük araziye kurulacak. Yurtdışındaki airport otellerin tarzında olacak. Yolcuların uçaklarına gitmeleri için yürümeleri yeterli olacak’ dedi. Karlıtekin, star’ın sorularını yanıtladı.

ABD ve IMF’den krizin dibe vurduğuna dair açıklamalar geliyor. Sizce de kriz dibe vurdu mu?

Krizin ortasına ya da sonuna geldik diye açıklamalar, mantıklı ve yeterli verilere, analizlere dayanmıyor. Temenni beyanı gibi... Ama yanıldıkları bir şey var. Herkes kapitalist sisteminin ekonomide dengeye doğru kendisini yönlendiren bir sistem olarak algılıyor. Bu bir kere doğru değil. Yani ‘piyasalar her şeyi kendiliğinden halleder’, ‘uzun süreli işsizlikler olmaz’ önermeleri de geçerli değil. ‘Bırakınız yapsınlar’ dönemi zaten yoktu ve son olaylar da bunu teyit etti. Türkiye’de de benzer bir durum var. Türkiye’de de sesi çok çıkan şirketler geçmişteki yanlış yatırımlarının sonuçlarını sanki kriz nedeniyle olmuş gibi milletin sırtına yüklemek için hükümeti baskılamaya çalışıyorlar. Krizin geçip geçmediğinden çok bundan sonra dengeli bir ekonomi nasıl kurulur onu sorgulamak lazım. Kapitalist ekonomide her hangi bir devlet müdahalesi olmadığı durumda ekonominin aktörleri işlerin içine tabii olarak kendilerini veremiyorlar. Bu mevcut ahlaksız yapı aynı kaldığı takdirde ekonomik kriz biter ama biraz zaman alır.

Mevcut ekonomik yapının yerine yeni bir finansal sistem inşa ve ikame edilmezse dünyadaki küresel kriz tehlikesi boynumuzun üstünde sallanmaya yine devam edecektir.

TÜRKİYE’DE DURUM VAHİM DEĞİL

Türkiye’de o kadar vahim bir durum yok. Çünkü 2001 krizindeki tecrübemiz bizde krize karşı bağışıklık kazanmamıza neden oldu. Ayrıca Türkiye’nin iç pazarı da büyük. Türkiye, yıllık yüzde 3’lük büyümeyi dünya yıkılsa da iç dinamiklerle sağlayabilir. Yani ‘2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisi olabiliriz’ söylemi geldiğimiz insan kaynağı ve üretim kapasitesi itibarıyla şimdi ütopya olmaktan çıktı. Hükümet dış politika olarak da Türkiye’yi önemli bir oyuncu yaptı. Bölgesinde ağabey ülke konumuna da geldi. Bu konumu destekleyecek ekonomik güç olmamız da mümkün hale geldi.

Batılı bankacılar Türk bankalarına akıl danışıyorlardı. Havayolu şirketleri de size geliyor mu?

Uluslararası platformlarda 2004’te kimse yüzümüze bakmazdı. O dönemde basit bir oyuncuyduk. Ama şimdi meslekdaşlarımız bu işi nasıl yaptınız diye soruyorlar. Krizi nasıl yönettiniz diye soruyorlar. Biz de onlara krizin ancak kriz henüz uğramadan yönetilebileceğini anlatıyoruz ama bu çözümler bize has çözümler. Bu şirkete has çözümü başka şirketlere uygulamak zor olur. Bütün tecrübeleri inceledik. Ama onların çözümünü taklit etmedik. Bir yerde başarılı olmuş bir model başka bir yerlerde işlemeyebilir. Kendi çözümünüzü üreteceksiniz.

Domuz gribinde 6. aşamaya geçildi. Bu uçuşlarınızı nasıl etkileyecek?

Sağlık Bakanlığı’nın takip ettiği ve bizim üstümüze düşen konular dışında bir şey yapmayacağız. Alınan önlemler şu an yeterli. Abartılı önlemler gereksiz panik yaratıyor. Onun ötesinde her türlü tedbiri alıyoruz. Bu iş biraz abartılıyor.

İlk 3 aylık kárı 155 milyon lira oldu

Küresel kriz 2009’da THY hariç tüm havacılık şirketlerini vurdu. Bu yılı ilk üç ayında 155 milyon lira net kár ve toplam satışta ise yüzde 18’lik artışı yakalayan THY’nin aksine toplam 230 havayolu şirketinin üye olduğu Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), bu yıl havayollarının zararının 9 milyar doları bulabileceğini söyledi. IATA hükümetlere, korumacılık politikalarından uzak durulması ve serbestlik çağrısında bulunarak ‘Bu ucuz ve etkili bir teşvik. Bugün bazı anahtar konumdaki yollara serbestlik getirmek 24 milyon iş ve 490 milyar dolarlık ekonomik aktivite yaratacak’ dedi.

İstikrarlı ortam başarının kurdudur

 

Karlıtekin ‘Şirketler ve ülkeler için genel bir kural var: Uzun süreli istikrar sonunda kriz getirir diye. Çünkü istikrar insanları uyutur. Uyutunca ekonomideki yapısal değişimlere intibak refleksini kaybettirir. O nedenle her zaman işler iyi giderken köklü değişiklikler gerekiyorsa acı ilacı, sıkıntıyı yaşayan ve yaşatan bir insanım. Biz THY’de işler iyi iken, 2003’te plan yaptık. THY, karman çorman durumdaydı. Nitekim bugün 132 uçağımız var. 6 yıl önce 53 uçağımız vardı. Bugün yeni bir hat açmak istediğimiz zaman uçağımız yok diyorlar . Yani ülkemizin potansiyelini kullanmayı başardık’ dedi.

İbrahim ACAR-STAR

 
YOCULAR NEDEN ÇIPLAKTI
 
BURSA UÇAĞININ 34 YILLIK GİZEMİ
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Birinci Süvari 17 Haziran 2009 Çarşamba 01:24

Katılıyorum...THY yi halletti ..şindi Otelcilik..kafa buydu zaten...

Yorumu oyla      0      0  
salamat 16 Haziran 2009 Salı 18:56

AKP ve yandaşlarına yeni para alanları gerekiyor. Bu muhterisliği doyurmak kolay değil. Br de cemaatler var, ülkenin arkeolojik, tarihi mekanlarını nasıl cebellezi ederiz planları dört nala devam ediyor. Bu para hırsı onları cennete götürebilecek mi, çok merak konusu?

Yorumu oyla      0      0  
Kaptan-1 16 Haziran 2009 Salı 15:21

Zaten "havacılık" yaptıklarının farkında değildiler, uçakları da gökyüzü restoranı sanıyorlardı! Tam kendine göre bir yatırıma yönelmiş Candan Bey kutlarım.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YOCULAR NEDEN ÇIPLAKTI
Uçak kazasında hayatını kaybeden 50. yolcu da okyanustan çıkarıldı. Cesetlerin ...
DİYARBAKIR SEMALARINDA PANİK
İstanbul-Diyarbakır seferini yapan bir yolcu uçağı, Diyarbakır Havaalanı'na ...
THY'DEN YENİ CODE SHARE
Türk Hava Yolları ile Malezya Hava Yolları arasında ortak uçuş (code share) anlaşması imzalandı.
 
UÇAKTAN KURTULDU KAZADA ÖLDÜ
Atlas Okyanusu üzerinde düşen Air France uçağını geç kaldığı için kaçıran ...
SHGM’DEN LAZER UYARISI
Pilotların, eğlence merkezlerinin açık havada yaptığı lazer gösterileriyle ...
HELİKOPTER DÜŞTÜ: 4 ÖLÜ
Endonezya'da bir hafta içinde ikinci kez askeri helikopter düştü, 4 kişi öldü.
 
UÇAK ACİL İNİŞ YAPTI
Yolcu uçağı Kazablanka'ya acil iniş yaptı.
AZRAİL KARADA YAKALADI
Atlas Okyanusu’nun sularına gömülen Air France uçağına son anda binmekten ...
SHGM DE SİTESİNİ YENİLEDİ
Son günlerde bir çok kurum ve kuruluş internet sayfalarını yeniledi. Bunlara SHGM de katıldı.
 
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
ORUÇ
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ORUÇ
HAVALİMANI OFİSİ'NE ÖDÜL GELDİ
AJET'İN İLK UÇUŞU YAPILDI
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 18 °C 15 / 21 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •İstanbul Havalimanı
  •test
  •thy
  •Delta Airlines