iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
23 Nisan 2008 Çarşamba - 12:54

THY'NİN KUŞLARI REKORA UÇUYOR

THY Genel Müdürü Temel Kotil, “59 yeni uçak siparişi verdiğimizde bütün dünya ‘Bu Türkler deli!’ diyerek eleştirdi. O gün bize deli diyenler bugün gıpta ile izliyor” dedi.

THY NİN KUŞLARI REKORA UÇUYOR
" border="0" alt="Losev-1">

HEDEF 40 MİLYON YOLCU

 

2008’de 4.5 milyar doları yakalamak istediklerini söyleyen Kotil, 2013 hedefini 10 milyar dolar ciro, 40 milyon yolcu olarak açıkladı. Star Alliance ile anlaşma yaptıklarını hatırlatan Kotil, “Artık, bu bölgede ulaşamayacağımız yer kalmayacak” diye konuştu.

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, dünya havacılığının krizde olduğu dönemde THY’yi global bir marka haline getirdiklerini belirterek, “Günde 600 sefer yapan 101 uçağımız, 2007 yılında 20 milyon yolcu taşıdı ve 3.7 milyar dolarlık ciroya ulaştı. Operasyonel kârlılığımız yüzde 11.44 oldu. Bu rakam, dünyadaki yolcuların yüzde 1’i. Demek ki, bu havuzda bizim için sonsuz imkan var” dedi. THY’nin açıklanan bu rakamlarla bir önceki yıla göre kârlılıkta yüzde 28, yolcu sayısında da yüzde 16’lık bir artış kaydederek, 546 milyon YTL kâr ile rekora uçtuğunu söyleyen Kotil, THY’nin doluluk oranı olarak da yüzde 72.7 rakamına ulaştığını, 2008 yılında uçak sayısını 120’ye çıkararak, 23.5 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerirni dile getirdi.

DELİNİN ETTİĞİNE BAK
Bu başarının tesadüf olmadığını ifade eden Genel Müdür Temel Kotil, THY’yi zirveye taşıyan bu süreci Türkiye okurları için şöyle anlattı; “Dünya havacılığı on yıllık periyotlar halinde krize girer. Bu kaçınılmazdır. 2000 yılı da havacılık için kriz yılıydı. Üzerine bir de 11 Eylül oldu. Piyasa zaten durgundu, tamamen durdu. 2003 yılında THY’nin yeniden yapılanması kararlaştırılınca 63 uçağımız vardı biz 59 uçak siparişi daha verdik. Bütün dünya ‘Bu Türkler deli!’, ‘Bu krizde bu kadar uçak sipariş edilir mi?’ diyerek bizi eleştirdiler. O dönem bütün fiyatlar dip yapmıştı. Çok doğru karar verdiğimizi biliyorduk. Kaldı ki yaptığımız yatırım teknoloji yatırımı idi. Kısa sürede elimizdeki eski uçakları çıkardık. Bazen büyümek için risk almak gerekir. Biz doğru zamanda, doğru işi yaptık. Dün bize deli diyenler de artık bugün bizi gıpta ile izliyor.”
Günümüz dünyasında, kaliteli iş yapıldığında en çok kâr getiren sektörün yüksek teknolojiyle sunulan hizmetler olduğuna vurgu yapan Temel Kotil, THY olarak bu açılımı yakaladıklarını söyledi. Kotil , “Havacılık sektörü de böyledir. Havayolu taşımacılığında en büyük teknolojik yatırım uçaklar. Yüksek teknolojiyle verilen hizmetler, miktar olarak küçük olmalarına rağmen en iyi kârlılıklara karşılık gelmektedir. Yüzde 11.4 olarak açıklanan operasyonel kâr rakamımızın büyük bir bölümü toplam bütçemizden yaptığımız yüzde 8’e denk geliyor. Ki bu oran geride kalan yüzde 92’yi taçlandırmaktadır” dedi.

 

THY KRİZDE DE BÜYÜYOR
Küresel havacılık pazarında bugün de kriz yaşandığını ancak buna rağmen THY’nin büyüdüğünü anlatan Genel Müdür Temel Kotil, ‘transit’ ve ‘business class’ yolcu sayısında artış olduğuna işaret etti. 2008’in ilk üç ayında yurt dışından yurt dışına transit yolcu sayısının yüzde 45 arttığını vurgulayan Kotil, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yurt dışından yurt dışına transit sayısı 2007 boyunca 1 milyon kişi olmuş. Daha önce de söylediğim gibi bu rakamlar küresel pazarın yüzde 1’i. Bu pazardaki değerin tamamını getirdiğimizi bir düşünün. ‘Peki, bunu nasıl gerçekleştireceğiz?’ diye sorabilirsiniz. Küresel marka olmak gerektiğini ve ancak bu biçimiyle daha fazla payın ülkemize geleceğini söyleyebilirim.”

EN İYİ GELİR AVRUPA’DAN
THY’nin tarifeli yurt dışı uçuşlarında da sürpriz gelişmeler olduğunu belirten Genel Müdür Kotil, “Dış hatlarda 2007 yılının Ocak-Mart dönemindeki yolcu taşıma oranlarına baktığımızda bu yıl yüzde 21.9’luk bir artış ile iki milyon 80 bin 640 yolcu taşıdık. İç hatlarda ise yine geçen yıla oranla yüzde 11.7’lik bir artış sonucunda iki milyon 334 bin 853 yolcuyu uçurduk” dedi. Kotil, THY’nin 2007 yılında Avrupa uçuşlarından 1 milyar 827 milyon YTL Uzak Doğu’dan 828 milyon YTL, Orta Doğu’dan 445 milyon YTL, Kuzey Amerika’dan 210 milyon YTL, Kuzey Afrika’dan 100 milyon YTL’lik gelir sağlandığını anlattı
Orta Doğu’daki yükselişi otoritelerin dikkatle izlediğini ifade eden Kotil, “Orta Doğu’da yılın ilk üç ayında 265 bin 301 yolcu taşıyarak geçen yıla oranla bölgede yüzde 44.8’lik bir artış yakaladık” dedi.

PİLOTU BİZ YETİŞTİRİYORUZ
Türkiye’nin insan kaynaklarında en şanslı ülke olduğunu, THY’nin de bundan faydalandığını anlatan Temel Kotil, “THY’de eğitim de markalaşmış durumda. Kurum kendi pilotunu yetiştiriyor. Mesela bu yıl 96 yeni mezun aldık. Üniversiteden yeni mezun bu insanlar. Bu kişileri 12 ay içinde küçük uçaklarımızda özel pilot lisansı alana kadar eğiteceğiz. Sonra 4-6 ay arasında similatör eğitimi alacaklar. 18 ay sonunda yardımcı pilot lisansı ile kokpite oturacaklar. Üstelik aylık 4-5 bin dolar bir gelir elde edecekler. Bugün THY her türlü ihtiyacını yetiştiren bir kurum oldu. Bu çalışmalar da çok iyi gidiyor. 2003 yılında 640 olan pilotumuza 700 daha ekledik” diye konuştu.

KUŞLARIMIZ 5’TE UYANIR
Kotil söyle devam etti: “Kuşlarımız (THY uçaklarını kasdediyor) sabah 5’te uyanır; gece 1-2’de uykuya yatar. Her sene de bu kuşlarımızın sayısı artar. Bu yıl sonunda sayının 120 olmasını hedefliyoruz. Bizim hedeflerimizde çıktığımız yerden geri gelmek yoktur. Bu da ancak sürekli kalite ile olur. 2003 yılı itibarıyla çalışan başına yolcu sayımız 800 kişiydi. Bu yıl sayı 1.700’e çıktı. Hizmet sektöründe maksimum ve optimum kalite almanın bir verim noktası vardır. Kaliteli olsun dediğimizde ekstra bir çalışanı daha ekibe dahil etmek gerekiyor. Asıl referans noktamız da uçağın içi. Kesinlikle ikramlarda ve temizlikte taviz vermeyeceğiz.”
2006 yılında Türkiye’de oluşan havayolu ile seyahatin 59 milyon, 2007 yılında 70 milyon kişi olarak gerçekleştiğini, 2008’de 85 milyon olarak tahmin edildiğini dile getiren Temel Kotil, “Uçmak çok önemli bir ihtiyaç. Bunu Amerika 1960’lı yıllarda tamamladı, ulaşım ağını kurdu. Bizde ise çalışmalar büyük bir hızla sürüyor” dedi.

İstanbul merkez olacak
Türkiye’nin gerek konum gerekse altyapı olarak gelecekte (uçak imalatı hariç) havacılık endüstrisinin merkezi haline geleceğine işaret eden THY Genel Müdürü Temel Kotil, İstanbul’un da çok kısa sürede bir uçuş merkezi olacağını söyledi. “Bu gelişmelerde İstanbul’daki Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı yetersiz kalacaktır” diyen Kotil, şunları kaydetti: “Türkiye Uzak Doğu ve Avrupa pazarının ortasında oturuyor. Bu da büyük avantajlar sağlıyor. Rakiplerimiz büyük uçaklarla çalışıyorlar, dolayısıyla uçağı doldurmadan uçamıyorlar. Ancak biz küçük uçaklarla daha çok sefer yapıyoruz. Üstelik konum gereği de üç saatte 55 ülkeye, her ülkeden de üç dört noktaya uçabiliyoruz. Bu da bize kâr getiriyor. Dolayısıyla Türkiye havacılıkta çok önemli bir fırsata sahip.”

Osman SAĞIRLI/Türkiye Gazetesi

 
ANADOLUJET HAVALANDI
 
TURKISH HOSPITALITY YES
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Deniz 28 Eylül 2012 Cuma 18:30

THY buyudu, biz en iyiyiz demesini biliyor bu Kotil bey ama sunu unutuyor; Dusunun ki bir Ulke topraklari disinda 5 milyon vatandasi yasasin bunun en az yarisi duzenli olarak her sene Turkiye gelsin, bunlarinda yarisi bunu Ucakla yapsin, bu sirket batarmi, krize girermi elbette hayir. Kotil bey'in dedigi KLM, Alitalia, vb. Sirketlerin bu gibi sanslari yoktu. Ama nedense bu gizli guc gurbetciler Lufthansa ile ayni fiyata Turkiye'ye ucuyor. Burada bir anormallik yokmu.?

Yorumu oyla      3      0  
REIS 29 Mayıs 2008 Perşembe 

SN.KOTIL 59 YENI UCAKTAN BAHSEDIYORSUN,PURSIR VE KABIN AMIR VE MEMURLARINI ISTEN ATIYORSUNUZ.ALLAH ASKINA SIZ NE YAPMAYA CALISIYORSUNUZ?HEM TECRUBEDEN BAHSEDIN HEM TECRUBE ABIDELERINI ISTEN ATIN.EEEEEEEE ISI BILMEYENE IS TESLIM OLURSA OLACAGIDA BU.HANI BIR SOZ VAR'KEDIYE CÄ°GER TESLIM EDILMEZ'DERLERYA AYNEN OYLE ISTE.KARLITEKIN IN BIRINE SOZU VARDI TASSA BASKANINI KABIN HIZMETLERI BASKANI YAPACAKTI SENIN KIME SOZUN VARDI

Yorumu oyla      1      0  
REÄ°S 25 Mayıs 2008 Pazar 

SN.KOTİL HİÇ AYNAYA BAKIYORMUSUNUZ?SAÇINIZI VEYA KRAVATINIZI DÜZELTMEK İÇİN DEYİL HA!HELE SİZ BİR BAKIN AYNAYA NE DEMEK İSTEDİĞİMİ ANLAYACAKSINIZ.ESKİDEN RİZELİYİM DEMEKTEN BÖBÜRLENİRDİM,ŞİMDİLERDE SN.BAŞBAKANIN,SİZİN VE SİZİN GİBİ RİZELİLERİN SYESİNDE ARTIK RİZELİ OLDUĞUMUZU SÖYLEYEMEZ OLDUK.SİZ YİNEDE BİR AYNAYA BAKIN.

Yorumu oyla      0      0  
REÄ°S 25 Mayıs 2008 Pazar 

SN.KOTİL 59 YENİ UÇAKTAN BAHSEDİYORSUN,PURSIR VE KABİN AMİR VE MEMURLARINI İŞTEN ATIYORSUNUZ.ALLAH AŞKINA SİZ NE YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ?HEM TECRÜBEDEN BAHSEDİN HEM TECRÜBE BİDELERİNİ İŞTEN ATIN.EEEEEEEE İŞİ BİLMEYENE İŞ TESLİM OLURSA OLACAĞIDA BU.HANİ BİR SÖZ VAR'KEDİYE CİĞER TESLİM EDİLMEZ'DERLERYA AYNEN ÖYLE İŞTE.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İLK AÇIKLAMA
Flaş, flaş, flaş... THY yönetimine giren DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, ...
THY DÜNYAYA PİLOT YETİŞTİRECEK
Türk Hava Yolları ile Anadolu Üniversitesi, pilot ve kabin personeli yetiştirme ...
OPET JET YAKIT SATIŞINA BAŞLIYOR
2008 yılında 6 milyar dolarlık ciro hedefleyen Türkiye'nin 3. büyük akaryakıt ...
 
AHL'DE KUŞ UÇURTULMUYOR
Atatürk Havalimanı’nda bugün olağanüstü önlemler alındı. Normal günlerde ...
A380 İLK SEFERİNDE
Dünyanın en büyük yolçu uçağı Airbus A380, Singapur'dan Avustralya'nın Sidney kentine hareket etti.
TALPA'DAN 20 BİN YTL
Terörle Mücadele Kahramanlarına Destek Kampanyası’na Türkiye Hava Yolları ...
 
DÜNYANIN EN İYİSİ OLACAĞIZ
Atatürk Havalimanı’nda sağlık hizmetlerini yürüten Port Clinic, 2008 yılı ...
ULUSOY: BUNLARI HAYAL EDEMİYORDUK
TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Pegasus Havayolları’nın iftar davetinde ...
ATATÜRK HAVALİMANI’NA YENİ KULE
Atatürk Havalimanı’nda yaklaşık 30 yıldan beri aralıksız hizmet veren ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İGA'YA 'YILIN HAVALİMANI' ÖDÜLÜ
BERKANT KOLCU'YA ÖDÜL
İSG'DEN KAHİRE UÇUŞLARI BAŞLADI
HELİKOPTERİN VURULDUĞU AN
KONGO'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ
VOYAGER 1'DEN MESAJ ALINDI
TÜRBÜLANS MI KOKPİTTE HATA MI
İFTARDA BULUŞTULAR
JAPON ROKETİ HAVADA PATLADI
THY'DEN YOLCULARA UYARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
7 / 15 °C 8 / 10 °C 6 / 12 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •Rusya
  •Kargo
  •salgın
  •Baykar