iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
13 Şubat 2019 Çarşamba - 19:12

TAV 255 MİLYON EURO KÂR AÇIKLADI

TAV Havalimanları 2018 yılında net kârını yüzde 46 artırarak 255 milyon avroya yükseltti. Antalya’yı portföyüne ekleyerek 152 milyon yolcuya hizmet veren TAV, 1 milyar 181 milyon avro ciro açıkladı

TAV 255 MİLYON EURO KÂR AÇIKLADI
" border="0" alt="Losev-1">

Türkiye’nin havalimanı işletmeciliğinde dünyadaki lider markası TAV Havalimanları, 2018 yılında 152 milyon yolcuya hizmet verdi. Şirket aynı dönemde 1,2 milyar avro ciro elde ederken net kârı 255 milyon avro oldu.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “TAV Havalimanları olarak büyüme stratejimizi oluşturan her üç alanda da başarılı bir yılı geride bıraktık. Kârlı inorganik büyüme fırsatlarına odaklanma stratejimiz doğrultusunda Mayıs 2018’de Antalya Havalimanı’nı işleten şirketin yüzde 50 hissesini 360 milyon avro karşılığında satın aldık. Böylece portföyümüze 15. havalimanımızı ekledik.

2018 yılı organik büyüme açısından da kuvvetli geçti ve hem operasyonel hem de finansal olarak TAV Havalimanları’nın en iyi yılı oldu. 2018 yılında toplam hizmet verdiğimiz yolcu sayısı yüzde 31 artarak 152 milyona ulaştı. Antalya’dan gelen katkıyı çıkarırsak toplam organik yolcu büyümemiz 2018 yılında yüzde 8 oldu.

Üçüncü büyüme alanımız olan hizmet şirketlerimiz artık kombine ciromuzun yüzde 37’sini oluşturur hale geldi. TAV İşletme Hizmetleri Premium Traveler ve HelloSky gibi markaların sahibi, İspanya merkezli GIS şirketinin çoğunluk hissesini alarak İspanya havalimanlarına giriş yaptı ve Güney Amerika ile Avrupa’da büyüme stratejisine ivme kazandırdı. ATÜ, Havaş, BTA ve TAV Teknoloji ile birlikte TAV’ın ayak izi Danimarka’dan Endonezya’ya 21 ülkede 76 havalimanına ulaştı.

Türkiye’de turizm sektörü çok başarılı bir yıl geçirdi. 2018 yılında ülkemizi ziyaret eden Avrupalı ziyaretçi sayısı yüzde 33, Rus turist sayısı yüzde 26 ve dünyanın geri kalanından gelen turist sayısı ise yüzde 8 arttı. Böylece Türkiye’ye gelen turist sayısı tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı. 2019 yılının turizm açısından daha da kuvvetli geçmesini bekliyoruz.

İstanbul Atatürk Havalimanı işletme sözleşmemiz Ocak 2021’de bitiyor. Atatürk Havalimanı’nın ticari uçuşlara daha erken kapanmasından doğacak kaybımız DHMİ tarafından tazmin edilecek. Tazminat miktarının hesaplanması danışmanlığımızı yapan KPMG ile DHMİ’nin danışmanlığını yapan PwC arasında netleştirilmekte olan teknik görüşmelerin sonucunda mümkün olacak.

Yeni havalimanını işleten şirketle TAV İnsan Kaynakları arasında çalışanların pürüzsüz bir geçiş süreci yaşayabilmesi için en yüksek seviyede koordinasyon halindeyiz. Ayrıca, Atatürk Havalimanı’ndaki ofis binamızı boşaltmamız gerektiği için Vadistanbul’da kendimize yeni bir genel müdürlük binası satın aldık.

2018 yılında faaliyetlerimizde aldığımız güçlü sonuçları aynı şekilde finansal sonuçlarımıza da yansıttık. 2018 yılında ciromuz yüzde 4 artarak 1181 milyon Avroya ulaştı. FAVÖK yüzde 13 artarak 573 milyon Avroya ulaştı. Net kârımız yüzde 46 artarak 255 milyon Avroya ulaştı. 2018 yılı yatırım harcamalarımızın toplamı 92 milyon Avro oldu.

Ciro ve hizmet verilen yolcu sayısında Temmuz ayında açıkladığımız hedeflerimizi tutturduk. Antalya Havalimanı’nın muhasebe yöntemi değişikliği nedeni ile FAVÖK’te hedefimizin yüzde 1 altında kaldık. 2017 yılında Bodrum için ayrılan değer düşüklüğü karşılığının 2018 yılında kısmen ters çevrimesi nedeniyle net kâr ise hedeflerimizin üstünde geldi. Yatırım harcamalarımızın bir bölümünü 2019’a kaydırmamız nedeni ile bu kalemde açıkladığımız hedefin altında kaldık.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nın özel durumu nedeniyle 2019 hedeflerimizi Atatürk Havalimanı’ndan gelecek yolcu ve finansal katkı hariç açıklıyoruz. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 2019 yılında hizmet verilen yolcular hariç tutulduğunda, 2019’da yolcu sayısı 90 ile 94 milyon yolcu arasında bekliyoruz. Gene İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan 2019 yılında elde edilecek FAVÖK ve tazminat görüşmelerinden çıkacak mali sonuçlar hariç bakıldığında FAVÖK’te yüzde 38 – 42 arasında düşüş bekliyoruz.

2018 Mart ayında büyüme ve temettüyü dengeleyen temettü politikamız gereğince net kârımızın yüzde 50’sini dağıtarak hissedarlarımıza 406 milyon TL nakit temettü ödedik. 2019 yılı için Yönetim Kurulumuz, gene yüzde 50 oranına denk gelecek şekilde, 2018 yılı net kârından 758 milyon TL temettü dağıtılmasını Genel Kurulumuzun onayına sunacak.

19 yıl gibi kısa bir zamanda Türkiye’den küresel bir marka çıkarmayı başardık. Bu başarıyı, emekleri ve güvenleriyle havalimanı işletmeciliği alanında bir dünya markası haline gelmemizi sağlayan çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve tüm iş ortaklarımıza borçluyuz. Tüm çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve iş ortaklarımıza TAV Havalimanları’nı bugünlere getirmekteki katkıları için tüm kalbimle teşekkür ediyorum.” dedi.

 
BAKAN TURHAN İNCELEDİ
 
HİNDİSTAN MIG-29 İSTİYOR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BAKAN TURHAN İNCELEDİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Rize Artvin Havalimanı şantiyesini denetledi
THY'NİN BRÜKSEL SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ
Belçika'da bugün gerçekleştirilecek ulusal grev nedeniyle THY seferlerini ...
GULFSTREAM G650ER’DEN DÜNYA REKORU
“Dünyanın en hızlı iş jeti” unvanının sahibi ödüllü jet Gulfstream G650ER, ...
 
ATLASGLOBAL-SOMON AIR İŞBİRLİĞİ
Atlasglobal Havayolları, Somon Air ile codeshare anlaşması imzaladı
FUNDA OCAK EMEKLİ OLDU
DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Funda Ocak, 34 yıldır görev ...
BOEING BİR REKOR KIRDI
Boeing geçtiğimiz Ocak ayında 46 uçak teslimatı gerçekleştirerek bir rekor kırdı
 
HAVACILIK ENDÜSTRİSİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ
Sabancı Üniversitesi ve GE Havacılık güçlerini birleştiriyor
72 YIL ÖNCE BUGÜN
Türk Hava Yolları bundan tam 72 yıl önce bugün ilk yurtdışı uçuşunu gerçekleştirdi
THY 2019'A İYİ BAŞLADI
Türk Hava Yolları, 2019 yılının ilk trafik sonuçlarını açıkladı. Yıla ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İGA'YA 'YILIN HAVALİMANI' ÖDÜLÜ
BERKANT KOLCU'YA ÖDÜL
İSG'DEN KAHİRE UÇUŞLARI BAŞLADI
HELİKOPTERİN VURULDUĞU AN
KONGO'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ
VOYAGER 1'DEN MESAJ ALINDI
TÜRBÜLANS MI KOKPİTTE HATA MI
İFTARDA BULUŞTULAR
JAPON ROKETİ HAVADA PATLADI
THY'DEN YOLCULARA UYARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
7 / 15 °C 8 / 10 °C 6 / 12 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Sunexpress
  •almanya
  •uydu
  •savunma
  •vize