iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
20 Ocak 2009 Salı - 09:54

SON GELİŞMELER

US Airways A-320 uçağının New York’ta Hudson Nehri’ne mucize inişiyle ilgili hazırlanan ilk rapor, kara kutu datalarıyla pilot raporlarının uygunluğunu teyit etti.

SON GELİŞMELER
Losev-1

ÜNAL BAŞUSTA YAZIYOR...

US Airways A-320 uçağının New York’ta Hudson Nehri’ne mucize inişiyle ilgili hazırlanan ilk rapor, kara kutu datalarıyla pilot raporlarının uygunluğunu teyit etti.

FDR (Flight data recorders) uçağın motorlarına 3 bin 200 feet (975m) yükseklikteyken kuşların girdiğini ve her iki motorun da art arda durduğunu kayıt etmiş.

NTSB (National Transportation Safety Board) sözcüsü Kitty Higgins, pilotların, kazları kokpit camından geçerken gördüklerini, hemen ardından patlama sesleriyle beraber her iki motorun da durduğunu ve kısa bir süre içinde yanan kuşların kokusunun kabine yayıldığının, kesinlikle belli olduğunu söyledi.

Olayın hemen ardından saat 15.27’de, pilotlar, kuleyi arayarak, kuş çarpması nedeniyle her iki motorun da durduğunu ve LaGuardia’ya geri döneceklerini rapor etmiş. "Aaah, this is Cactus 1549. Hit birds. We lost thrust in both engines. We are turning back to LaGuardia" Olayların devamı ise aynen “Mucize nasıl gerçekleşti” başlıklı yazımızdaki gibi cereyan etmiş: http://www.airkule.com/default.asp?page=haber&id=5434

Öte yandan nehirde son günlerde artan buzlanmanın, dalgıçlar için tehlike yaratması nedeniyle kaybolan sol motoru arama çalışmalarına ara verilmiş.

Bir hurdalığa çekilen uçağın, experler tarafından yapılacak değerlendirmelerin ardından tekrar uçup uçamayacağına karar verilecek.

Amerika’nın sevgilisi haline gelen bütün uçuş ekibi ve aileleri ise Obama’nın başkanlığını kutlama törenlerine davet edilmiş.

 

A 320’ler hakkında son haberler

Filolarında Airbus A-320 bulunan havayolu şirketleri, Fransa’da Kasım ayının 27’sinde düşen Air New Zealand A-320 uçağının, neden düştüğünün açığa çıkmasını merakla bekliyor.

Airbus kullanan havayolu şirketleri, ayrıca Quantas’a ait A-330 tipi uçağın başına gelen çok önemli bir vakadan yola çıkarak, olayın bilgisayar sistemlerinden kaynaklandığı konusunda kaygı duyuyorlar.

Air NZ kazasının ilgilileri, bu olayın araştırılması ve bütün kaygıların giderilmesi için Fransa’nın Perpignan şehrinde bir hangar tahsis ettiler.  Akdeniz’in derinliklerinden toplanacak olan 20 bin kadar uçak parçası, burada bir araya getirilerek, adeta bilmece çözülmeye çalışılacak.
Kazayı görenlerin anlattığına göre bakım sonrası test uçuşundan dönen uçak evvela bir dalış yapmış, sonra aniden yükselmiş ve hemen ardından da dönerek denize çakılmıştı.

Kazada büyük hasar görmesi nedeniyle uzun süre okunamayan kara kutu dataları nihayet çözüldü ve kazanın nasıl meydana geldiği açıklandı.

FDR kayıtlarına göre uçak iniş yapmak için alçalırken, pilotların kontrolü dışında her iki motoruna da bilgisayarlar tarafından aniden tam gaz kumandası verilmiş… Bu nedenle uçağın burnu havaya dikilmiş ve stall olana kadar yükseldikten sonra denize kontrolsüz bir şekilde düşerek parçalanmış.

CVR ses kayıtlarına göre pilotlar, bilgisayarların motorlara verdiği kumandalara karşı mücadeleye sonuna kadar devam etmiş, fakat uçak onlar bağıra bağıra denize düşmüş.

Kazayla ilgili her türlü detayı araştıran Fransız adli makamlarının, varsa suçluları mutlaka açığa çıkarmak ve “adam öldürmek” suçundan iddianame hazırlamak üzere çalıştıkları bildiriliyor. Fakat geçmişte Fransa’da demo uçuşu yaparken düşen A-320 uçağının kaza araştırmasını yapan yetkililer, “delil karartma” (kara kutular değiştirilmiş) ve “usulsüzlükler” nedeniyle sabıkalılar ve bu konuda kimse onlara güvenmiyor. Bunun sebebi de Fransa hükümetinin bu uçağın yapımcısıyla çok yakın ve organik bağlarının olması.
Air New Zealand CEO’su Rob Fyfe, ilk raporun bu ay sonuna kadar yayınlanabileceğini, son zamanlarda art arada olan A-320 kazalarının bu uçak hakkındaki güvenlerini hiç sarsmadığını söyledi. Kara kutu kayıtlarının çözülmesine rağmen olayın tamamen açığa çıkmasını önleyen çok önemli bir sebep var; o da data kayıtları ile ses kayıt zamanlamalarının örtüşmemesi…
Dünya sivil havacılığı, bu popüler uçaklarda, bu kadar riskli olaylara yol açan bilgisayar kaynaklı problemlerin acilen çözülmesini büyük bir sabır ve merakla bekliyor. Şu anda dünyada 4 binden fazla A-320 uçağı bulunuyor. 21 yıldır gökyüzünde olan bu uçakların “uçuşunu durdurmak” ise tam bir havacılık felaketi olur. Diğer taraftan aynen bir virüs gibi, ne zaman hangi uçakta veya sistemde ortaya çıkacağı bilinmeyen problem karşısında, ne yapılacağını hiç kimse kestiremiyor.

Bu kazada da, aynen Qantas’ın A-330 uçağında yaşandığı gibi, uçağın bilgisayarları, pilotlardan komut almadan hiç alakası olmayacak bir şekilde kumandalar üreterek, uçağı kontrol edilmesi çok zor veya imkansız bir konuma getirmiş. Bütün bu olaylarda ne uçakların, ne sistemlerin, ne de bilgisayarların aynı olmaması ise hiç mantığa uymuyor.
Geçen sene Ekim ayında Qantas’a ait bir Airbus A-330, aniden irtifa kaybına uğramış ve 40 yolcu ciddi şekilde yaralanmıştı. Yapılan incelemeler neticesinde olayın, ADIRU (air data inertial reference unit) bilgisayarının, uçağın uçuş kumandalarını kontrol eden bilgisayara (FCC flight control computer) uçağın uçtuğu açı hakkında kendi yarattığı yanlış dataları göndermesinden kaynaklandığı açıklanmış ve bu konuda bir AD yayınlanmıştı. http://ad.easa.europa.eu/ad/2009-0012-E
Qantas A-330 yazısı.
http://tayyarecim.blogspot.com/2008/10/avustralya-ulatrma-gvenlii-brosu.html

 
SABİHA GÖKÇEN KRİZDE BÜYÜDÜ
 
UMRE FUARI'NA BÜYÜK İLGİ
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yolcu 22 Ocak 2009 Perşembe 

Merak ediyorum acba sayın THY'nın başında bulunan Temel Kotil bu haberlri okuyom yada yolcuların haatını kurtaran piloylara nasıl sahip çıkıldığına bakıyomu? ama dogru ya o sadece bakar.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SABİHA GÖKÇEN KRİZDE BÜYÜDÜ
Sabiha Gökçen Havalimanı, krize rağmen 2008'de dış hat yolcu sayısını ...
TAV HAVAŞ'TAKİ HİSSELERİNİ SATIYOR
TAV Havalimanları Holding'in CEO'su Sani Şener, bu yıl Havaş'tan yüzde ...
HAVAŞ PERSONELİNİ ÖDÜLLENDİRDİ
Havaş Bodrum İstasyonu, Mövempick Otel'de düzenlediği gecede, 10 ve 25 ...
 
HAVAALANINDA SİLAH
Trabzon Havaalanı'nda bir kargo paketinde silah bulundu. İşte ayrıntılar…
THY UÇAĞINI KARIŞTIRDI
Alman asıllı ABD'li yolcu, ”tipini beğenmediği bazı Arap kıyafetli yolculardan” ...
ÇANAKKALE SEFERLERİ BAŞLADI
THY'nin bugün başlayan İstanbul-Çanakkale seferleri haftada üç gün yapılacak...
 
COSTNER KATKISI
UTHY Genel Müdürü Kotil, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar’a ...
YENİ HAVAALANI İHALELERİ
Ulaştırma Bakanlığı, bu yıl Hakkari Yüksekova, Şırnak, Bingöl ve Iğdır ...
LUFTHANSA ACİL İNİŞ YAPTI
İstanbul-Frankfurt seferini yapan Lufthansa uçağının kalkışı sırasında ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
YENİ NESİL ASTRONOT GİYSİSİ
YAPAY ZEKA İLE İT DALAŞI
MUCİZE KURTULUŞ
YAĞIŞLAR TRAFİĞİ DURDURDU
BOEING İHBARCISININ ÖLÜMÜ
ANTALYA'DA FOTOĞRAF SERGİSİ
'GE AEROSPACE VAKFI' KURULUYOR
YILANLARLA UÇAĞA BİNECEKTİ
HİNDİSTAN'DA KAZA
GAZİPAŞA'DA KARŞILAMA
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
12 / 17 °C 10 / 18 °C 12 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •pilot
  •Airbus
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •kabin memuru
  •salgın