iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
9 Ocak 2014 Perşembe - 10:45

SİVİL HAVACILIĞIMIZIN 2013 BİLANÇOSU

Sivil Havacılık Akademisi(SHA), sivil havacılığımızın 2013 yılı bilançosunu ve 2014 yılı için temennilerini paylaştı

SİVİL HAVACILIĞIMIZIN 2013 BİLANÇOSU
Losev-1

Sivil Havacılık Akademisi’nin Sivil Havacılığımızda 2013 Yılının Değerlendirmesi ve 2014’ten Beklentileri şöyle:

1.         Yolcu uçağı kazası olmadı

2013 yılında sivil havacılığımızda hiç ölümlü yolcu uçağı kazası olmadı. Daha geriye bakarsak, son 5 yıldır (25 Şubat 2009 tarihindeki Amsterdam kazasından bu yana) sivil havacılık çalışanları bize ölümlü kaza yaşatmadı. Bunun tesadüfen olmadığına; her kademedeki özverili, becerikli, titiz, dikkatli, isimsiz kahramanların eseri olduğuna inanıyoruz. Sisteme, belirli kişi ve kurumlara ilişkin eleştirilerimizi saklı tutmak koşuluyla; iç ve dış hatlarda yüz binlerce uçuşu emniyetle gerçekleştiren, tüm havayolu şirketlerimizi, pilotlarını, kabin ekiplerini, kule, teknik ve yer görevlileri ile yöneticilerini Sivil Havacılık Akademisi olarak kutluyoruz. Böyle bir performansın elde edilmesinde tabiki sektörde her kademede özveri ile çalışan profesyonellerin katkısı tartışılmaz. Ancak geçmişteki başarılar gelecekte başka kazaların olmayacağı anlamına da gelmez. Dolayısıyla 2014 ve sonrasında daha emniyetli uçuşlar için sektördeki tüm paydaşların işbirliği yaparak bu elde ettikleri başarıyı sürdürmelerini diliyoruz.

2013 yılında yüreğimizi yakan bazı olaylar da oldu. Akrobasi pilotu Murat Öztürk'ü Adana'da; THK öğretmen pilotu Murat Can'ı Tarsus'ta kaybettik. Ayrıca İstanbul AHL'de bir teknisyen ile, Esenboğa'da bir ramp şoförü geçirdikleri kazalarda canlarını kaybetti. Kapadokya'da balon kazasında 3, Ölüdeniz'de yamaç paraşütü kazasında 1 turist öldü. Askeri havacılığımızda da çok üzücü kazalar oldu: Suriye sınırında düşen F-16 uçağının pilotu ile Gölbaşı'nda düşen Sikorsky helikopterinin 4 personeli şehit oldular. Sivil havacılık kazalarından sonra olduğu gibi, askeri havacılık kazalarından sonra da kamuoyunu aydınlatıcı bilgiler verilmesi gerektiğine; oluş nedenlerinin askeri sır olmadığı sürece insanlarımızın bunları bilme hakkı olduğuna inanıyoruz.

2.         SHGM'nin başarılı çalışmaları

a. Yeni talimatlar: 2012 yılında Dil Yeterliliği Talimatını (SHT-1L) çıkararak  uçuş ekiplerinin havacılık İngilizcesine standart getiren SHGM, 2013 yılında da bazı yeni talimatlarla sistemdeki ciddi boşlukları doldurma gayreti içinde göründü. Bu çalışmaların yetersiz personel ve değişime direnen kesimlere rağmen nasıl zorluklarla yapıldığını tahmin edebiliyoruz. Bu zorlukları aşarak çıkarılan ve  kademeli olarak uygulamaya girecek olan talimat ve yönetmeliklerden bazıları şunlardır:

- Kuraldışı yolculara yönelik cezaları arttıran yönetmelik,

- Öğrenci Pilot Seçiminde Kullanılacak Test Talimatı (SHT-1T),

- Uçuş Personeli Alkol ve Psikoaktif Madde Kontrollerine ilişkin taslak talimat.

            Bu süreçte ilk kez bir devlet kuruluşu, uygulamaya koyacağı bir taslak talimatı halkın görüş ve önerilerine açma nezaketi gösterdi. SHGM, uçucuların alkol ve madde kullanım kontrollerine dair talimat taslağını kamuoyuna sunarak STK'ların, havayolu şirketlerinin ve vatandaşların eleştiri ve katkılarını almak istedi. Bu çağdaş uygulama için kendilerini tebrik ediyor, bir çok gelişmiş batı ülkesinde kural geliştirilmesinin vazgeçilmez bir parçası olan bu uygulamanın gelecekte yayınlanacak tüm taslak kanunlar, yönetmelikler ve talimatlar için de yapılmasını umuyoruz.

 

b. Bağımsız Kaza Kırım İnceleme Kurulu: Yıllardır birçok kişi ve kuruluş tarafından önerilen ama bir türlü gerçekleştirilemeyen Bağımsız Kaza Kırım İnceleme Kurulu projesi, 2010 yılında  Sivil Havacılık Akademisi tarafından kamuoyuna sunulan deklerasyonda da yer almıştı. Kazalar olmadıkça gündemden düşen, ama dramatik kazalar olunca inceleme kurulunun tarafsız ve yetkin kişilerden oluşturulmasının önemi hatırlanan bu konu üzerinde SHGM'nin çalışmaya devam ettiği medyaya yansıdı. Talimatın taslak metninin STK'ların ve şirketlerin görüş ve önerilerine açılmasını, hayal kırıklığı yaratmayacak bir sonuca varılmasını ve 2014 yılında hayata geçmesini umuyoruz.

c. SHGM'den beklenen: Havaalanlarındaki özel ve kamu sağlık kuruluşlarında ve hava ambulans şirketlerinde görevli hekimlerin mutlaka havacılık tıbbı eğitimi ve uçuş doktoru (AME) sertifikasına  sahip olmaları gerekmektedir. Yetkilendirilmiş hastanelerde nasıl en az 2 uçuş hekimi (AME) bulundurulma zorunluluğu varsa, havaalanlarında uçuşa çıkmak üzere olan ekip ve yolcuların uçuşa özel sağlık sorunları, bu konuda eğitimi olmayan hekimlere bırakılmayacak kadar önemli olabilir. SHGM, hem havaalanı sağlık kuruluşlarında, hem de hava ambulans şirketlerinde uçuş hekimi bulundurma zorunluluğu getirmelidir.

Ülkemizdeki sektör çalışanlarının özellikle insan faktörü ve performansı ile ilgili günlük çalışma ortamlarında karşılaştıkları sorunlarını ve potansiyel tehlikeleri dile getirebilecekleri  USA’deki ASRS (http://asrs.arc.nasa.gov) İngiltere’deki CHIRP (www.chirp.co.uk) benzeri bir bağımsız ve gizli rapor sisteminin geliştirilerek en kısa zamanda uygulamaya konulmasını umuyoruz. Bu rapor sisteminin sektörün tüm paydaşları tarafından finanse edilerek onların üst düzey katılımı ile gerçekleştirilmesi fakat raporların sadece tüm havacılık çalışanlarının güvenini kazanmış sektör tecrübesi olan kişiler tarafından araştırılıp incelenerek çıkarılan derslerin yine sektörle paylaşılması gerektiğine inanıyoruz. Böyle bir rapor sisteminde birikecek raporların aynı zamanda ülkemizin Ulusal Emniyet Programı’nın (State Safety Programme) geliştirilmesi ve de güncel tutulması için de yararalı olacağını düşünüyoruz.

d. Sektördeki tüm meslek kuruluşlarının özellikle uçuş emniyeti ile ilgili konularda çok daha aktif rol alarak seminerler ve konferanslar düzenlemek konusunda önderlik etmeleri gerektiğine inanıyor ve kendi uyelerinin de bu tür etkinliklere katılmaları konusunda teşvik etmeleri gerektiğini düşünüyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.

Sivil Havacılık Akademisi adına

Engin Aksüt

Genel Koordinatör

 
HAVALİMANI TUVALETİNDE 7 BİN TL BULDU
 
BİLET PARASI İÇİN RESİM ÇİZİYOR
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BSLIST 9 Ocak 2014 Perşembe 16:45

Görüşlerinizin dikkate alınması dileğiyle...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İŞ JETLERİYLE 40 BİN YOLCU
Türkiye genelinde iş jeti sayısındaki artışla birlikte uçuş sayısı ve ...
ANADOLU JET KOKPİTİNDE KAVGA
Diyarbakır Havalimanı'nda önceki akşam Anadolu Jet'in Ankara seferini ...
İŞTE 'ATLASJET UA'
Atlasjet'in ‘Atlasjet Ukrayna’ logolu ve Ukrayna bayraklı uçağı ilk kez görüntülendi
 
DİYARBAKIR KAZASININ 11.YIL DÖNÜMÜ
Diyarbakır'da 8 Ocak 2003'te meydana gelen ve 75 kişinin ölümü, 5 kişinin ...
THY SİNOP SEFERLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR
Türk Hava Yolları, pist bakım ve uzatma çalışmaları nedeniyle ara vermek ...
HAVADA DEHŞET ANI
Singapur Havayolları’nın Airbus 380 uçağında korku dolu dakikalar…
 
OKUL YÖNETİCİLERİ TALPA İLE BULUŞUYOR
Pilot yetiştiren uçuş okulu yöneticileri ile TALPA (Türkiye Havayolu Pilotları ...
THY'DEN SALDIRI AÇIKLAMASI
Türk Hava Yolları, Basra yerine Kuveyt'e inince bir grup yolcunun kabin ...
THY HOSTES ALACAK
Türk Hava Yolları, hostes alımı yapacağını duyurdu. Adaylarda aranan özellikler neler?
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
12 / 18 °C 15 / 20 °C 14 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •Baykar
  •maske
  •uydu
  •savunma