iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
23 Haziran 2011 Perşembe - 07:45

SHA'NIN 'BAĞIMSIZ KURUL' MESAJI

Sivil Havacılık Akademisi, Türkiye’de uçuş emniyetini arttıracak "bağımsız bir kaza inceleme kurulunun" kurulması konusunda Hindistan’ı örnek gösterdi

SHA NIN  BAĞIMSIZ KURUL  MESAJI
Losev-1

BAĞIMSIZ KAZA İNCELEME KURULU İÇİN HİNDİSTAN ÖRNEĞİ

 

22 Mayıs 2010 sabahı saat 6.30'da Dubai’den gelen Air India Express'e ait bir B-737-800 uçağı Mangalore Havalimanı’na inişi sırasında yüksek ve hızlı kalmasından dolayı pist dışına çıkıp yanarak parçalandığı kazada 158 kişi ölmüştü. Bu kazadan hemen sonra Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı uçak kazalarını soruşturma görev ve sorumluluğunu Sivil Havacılık Dairesinden alıp bağımsız bir kuruma verecek, böylelikle Sivil Havacılık Dairesini özerk bir havacılık otoritesi yapısına kavuşturacak bir kanun tasarısı hazırlamayı plânladığını açıkladı.

 

Air India Express kazasını soruşturan mahkeme, Sivil Havacılık Bakanlığına; Amerika, İngiltere, Kanada, Fransa ve Endonezya'daki bağımsız uçuş emniyet kurumlarını örnek olarak gösterirken, 1987 yılında Hindistan'da kurulan Amerikan NTSB benzeri bir kaza inceleme kurulunun tamamen bağımsız bir yapıya sahip olmadığından başarısız olduğunu hatırlatarak, kurulması önerilen böyle bir kurumun başarılı olabilmesi için "bağımsız" olmasını şart koştu. Mahkeme buna ek olarak, son 10 yıl içersinde hızla büyüyen ve daha da büyümesi beklenen Hindistan sivil havacılığını yakından takip edecek ve gözleyecek, alacağı proaktif tedbirler ile kaza ve hava olaylarını azaltarak uçuş emniyetini sağlayacak bağımsız bir Hindistan Sivil Havacılık Uçuş Emniyet Kurulunun kurulmasını öngören kanun tasarısının acil olarak hazırlanmasını da önerdi. (Kaynak: Aero Safety World Mayıs 2011)

       

Hindistan havacılık otoritesi ve soruşturma mahkemesi kaza ile ilgili rapor çalışmalarını yürütürken, SHA üyesi Sayın Ünal Başusta bu kaza ile ilgili Airkule sitesinde yazdığı yazısında http://www.airkule.com/default.asp?page=yazar&id=445 aşağıdaki önemli noktalara değinmişti: “Air India Mangalore kazası insan faktörünün ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Hindistan havacılığını iyi tanıyanlar, böyle bir kazanın her an beklendiğini, son 10 yıl içinde benzer bir kazanın olmamasının tamamen bir şans olduğunu söylüyorlar. Uçağın 2,5 yaşında olduğu ve bakım yönünden bilinen hiçbir sorunun olmadığı kaydediliyor. 2008 yılının Nisan ayında Hindistan Sivil Havacılık Müdürü Kanu Gohain, ülkelerindeki 10 havayolunda uçan 600 uçak için elinde sadece 3 müfettiş bulunduğunu basına açıklamış. 2006 yılında ICAO, teknik personel eğitim ve lisanslandırmasında Hindistan'ı en kötü ülke ilân etmiş. Bu kaza Hindistan havacılığındaki zafiyetlerin artık patlama noktasına geldiğinin belirtisi olarak görülüyor. Ülkede hakim olan, adamını kollama, işini bilmeyen fakat bildiğini zanneden idareciler, eğitmenler, SOP'ları uygulamada isteksizlik, CRM eksikliği, eğitim ve operasyon kontrolü yapacak teşkilat ve personelin yetersizliği gibi durumlar yıllardır konuşulduğu halde bütün bunları üzerine alan kimseler yok…"

 

Hindistan sivil havacılığının son yıllardaki süratli gelişmesi Türkiye ile bazı benzerlikler gösteriyor. Bu gelişmelere paralel olarak artan kazalar Hindistan havacılık yetkililerini ileriye dönük böylesine olumlu bir kararı almaya zorlamıştır. Hindistan’ın, aslında önlenebilecek nitelikteki Air India Express kazasından sonra dersler çıkarıp ileriye dönük tedbirler almasını saygı ve biraz da gıpta ile karşılıyoruz. Hindistan’da Sivil Havacılık Uçuş Emniyet Kurulunun gönüllü rapor sistemini de geliştirerek önceden belirlenecek hata, risk, eğilim ve tehlikelere proaktif bir şekilde yaklaşarak oluşabilecek kazaları önceden önleme çalışmaları yapması bekleniyor. Tıpkı SHGM gibi, Hindistan Sivil Havacılık Dairesi de kazaları inceleme sorumluluğunu da üstlendiğinden ve “bağımsız olamamanın” getirdiği dezavantajlar yüzünden, kazalardan ders çıkarılmasında yetersiz kalmış; CRM ve SOP eksiklikleri bu tip kazaların oluşmasında önde gelen nedenler olmuştur. Genelde bir kaza sonrası sadece o kazanın olası sebepleri araştırılır, ortaya çıkartılır ve bunlar doğrultusunda iyileştirici tavsiyeleri içeren kaza raporları hazırlanır. Halbuki Hindistan Sivil Havacılık Uçuş Emniyet Kurulu gibi kurumlar, kazalara sebep olabilecek farklı risk ve tehlikeleri çok önceden tanımlayarak bunların ortadan kaldırılmasını veya yönetilmesini ve birçok kazanın daha oluşmadan ve çok evvelden önlenmesine yardımcı olacak çalışmalar yapabilir.

 

Hindistan’a benzer biçimde sivil havacılık sektöründe son yıllarda çok hızlı bir büyüme yaşayan ülkemizde de kaza ve önemli hava olaylarının, (Ulaştırma Bakanlığına veya SHGM bağlantısı olmayan) bağımsız bir kuruluş tarafından inceleneceği bir sistemin oluşturulması, sivil havacılığımızın gelişmiş batı ülkeleri seviyesine çıkarılması için bir ön şarttır. Her ne kadar ICAO Annex 13, ülkelere kaza ve önemli hava olaylarını kendi ekip ve imkânlarıyla araştırabilme hakkı veya bunu gerekirse başka devletlerden alacakları yardımlarla yapma şansını tanısa da, ülkemizde bu sorumluluğun başka devletlerden alınacak hizmetlerle yerine getirilmesi ideal bir çözüm olamaz. Kaldı ki ülkemiz şu an itibariyle ICAO Annex 13'de açıklıkla belirtilen (özellikle ticari hava araçlarının neden olduğu önemli hava olaylarının araştırılması ve incelenmesi konusundaki) sorumluluğunu yerine getirmemektedir.

 

Diğer taraftan Avrupa Birliği üyeliğine aday Türkiye için uyum yasalarının hazırlanması çerçevesinde 996/2010 sayılı Avrupa Parlamentosu'nun geçen yılın sonlarında yayınladığı yönetmelik bazında ülkemizde bir Emniyet İnceleme Otoritesi (EIO) [Safety Investigation Authority (SIA)] kurulması şarttır. Bu yönetmeliğe göre kurulacak EIO'nun sivil havacılık otoritesinden bağımsız olması, kaza araştırması konusunda sınırsız otoriteye sahip olması, halkı sivil havacılığın emniyet seviyesi konusunda aydınlatacak yıllık raporlar yayınlaması, en az tecrübeli bir başkan ve bir de kaza araştırmacısı bulundurması ve de fonksiyonlarını yerine getirebilecek bir bütçeye sahip olması gerekmektedir.

 

Bu konuda en önemli nokta, kazalar olup bittikten sonra inceleyip araştırmak yerine, kaza geliyorum dedirten önemli hava olaylarını inceleyip önceden önlem almaktır. Bunun başarılı olarak uygulanabilmesinin ön şartı da, kurulmasını önerdiğimiz (Hindistan benzeri) Sivil Havacılık Uçuş Emniyet Kurumu’nun incelemelerde suç aramadan gerçekleri ortaya çıkarması ve gelecekte olabilecek kazaların önlenmesini hedeflemesidir. Diğer taraftan sektörde çalışanların güveninin kazanılması ve rapor yazma kültürünün adil kültür bağlamında geliştirilmesi de gerekir. Sektör çalışanları rapor yazdıkları zaman herhangi bir yasal işlemle karşılaşmayacaklarının güvencesini hissedebilmelidirler.

 

Hindistan hükümetinin bazı gerçekleri görebilmesi için maalesef 158 kişinin canını kaybettiği bir kazanın olması gerekiyordu. Sivil Havacılık Akademisi, Türkiye’de uçuş emniyetini arttıracak "bağımsız bir kaza inceleme kurulunun" kurulabilmesi amacıyla acilen çalışmalar yapılmasını beklemektedir.

 
UÇAKTA DÜĞME KARMAŞASINA SON
 
REHA MUHTAR'I 'UTANDIRAN' YANIT
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UÇAKTA DÜĞME KARMAŞASINA SON
Uçaklarda yolcuların sık sık yanlışlıkla bastığı hostes çağırma düğmesi ...
SEFERLERİNİ ARTIRIYOR
Alman Havayolu şirketi Germanwings 30 Ekim 2011 tarihi itibariyle Köln’den ...
PEGASUS ÖDÜLLENDİRDİ
Pegasus Hava Yolları, İSG Airport Otel’de gerçekleştirdiği davetle Marmara ...
 
LUFTHANSA'DAN ÖZEL FİYATLAR
Lufthansa'dan Kuzey Amerika ve Kanada yolcularına özel Business Class fiyatlar...
AVRUPA'NIN EN İYİSİ
Türk Hava Yolları “Avrupa’nın En İyi Havayolu Şirketi” seçildi...
FLYDUBAI 600 PİLOTU İŞE ALACAK
Mukesh Sodani'yi finans direktörü olarak atayan flydubai, 4 yıl içinde ...
 
TGS ARACI THY UÇAĞINA ÇARPTI
TGS’ye ait yükleme aracı Atatürk Havalimanı’nda seferden gelen THY uçağına ...
ARAÇ YİNE UÇAĞA ÇARPTI
Atatürk Havalimanı apronunda yer hizmeti veren bir şirkete ait araç uçağa çarptı.
HAVA DERBİSİ’NDE İLK PİLOTUMUZ
Bankacı Safiye Ademoğlu, ofiste sıkılıp THY’nin pilot adayı oldu, ABD’de ‘hava derbisi’ne girdi
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
MUCİZE KURTULUŞ
YAĞIŞLAR TRAFİĞİ DURDURDU
BOEING İHBARCISININ ÖLÜMÜ
ANTALYA'DA FOTOĞRAF SERGİSİ
'GE AEROSPACE VAKFI' KURULUYOR
YILANLARLA UÇAĞA BİNECEKTİ
HİNDİSTAN'DA KAZA
GAZİPAŞA'DA KARŞILAMA
THY KABİN MEMURU ALACAK
PEGASUS'TAN KAMPANYA
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
13 / 14 °C 12 / 18 °C 10 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kaza
  •seyahat
  •yolcu
  •Temel Kotil
  •Turkish Airlines