iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
16 Temmuz 2009 Perşembe - 14:31

PİLOTLAR SENDİKASI PİLOTA KARŞI

Kıbrıs Türk Hava Yolları(KTHY) Pilotlar Sendikası UÇ-SEN, bir gazeteye röportaj ve ilan vererek şirket yönetimine yönelik suçlamalarda bulundu. İşte sendikanın suçlamaları ve yönetimin bunlara verdiği yanıtlar.

PİLOTLAR SENDİKASI PİLOTA KARŞI
Losev-1

Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli havayolu şirketi Kıbrıs Türk Hava Yolları’nda pilot sendikası UÇ-SEN, Türk Hava Yolları yönetimince istifaya zorlanan bir kaptanın KTHY’de işe başlamasına ’uçuş güvenliği tehlikeye atılıyor’ gerekçesiyle karşı çıkıyor. Bu karşı çıkışı kamuoyuna kaptanın ismini de afişe eden bir gazete ilanıyla yapması tepkilere neden oldu. Söz konusu kaptan pilotun ismi Orhan Tolu.

 

Tolu Kaptan kısa süre öncesine kadar görev yaptığı THY’de bir uçuşun son dakikalarında Atatürk Havalimanı’na iniş için alçalırken, ATC (Air Traffic Control) birimindeki hava kontrolörünün talimatlarına “Görerek koşulları muhafaza etmek” gerekçesiyle uymadığı için şikayet edildi. Tam da Amsterdam’daki kaza günlerine rastlayan olay üzerine THY yönetimi Tolu kaptanın istifasını istedi. Bugüne kadar herhangi bir kaza kırımı olmayan, başarılı bir mesleki geçmişe sahip, hakkında bir rapor bile bulunmayan Tolu Kaptan dün KTHY’de Boeing 737-800 uçağında ilk uçuşunu yaptı. Tolu Kaptan’ın şirketlerinde uçuşa başlaması KTHY pilot sendikasını ‘uçuş güvenliği tehlikeye atılıyor’ iddiasıyla yönetime karşı harekete geçirdi.

 

SUÇLAMALAR YERSİZ VE KASITLI

Bu konuyu ve iddiaları sormak için dün KTHY Uçuş İşletme Başkanı İlyas Karagülle ile görüştük. Tüm bu suçlamaların kasıtlı ve olayı kişisel çıkarları korumak adına yapıldığını belirten Karagülle, “Şirketimizde kaptan pilot olarak görev yapan Sadık Gürçavdı ve first officer olarak görev yapan Vedat Dedeoğlu, Havadis Gazetesi’ne verdikleri röportaj ve ilanda şirket yönetimini suçladılar. Bu suçlamaları kendi meslektaşlarına karşı bir tutumla yapmaları çok anlamlıdır. Bu suçlamalar tamamen kasıtlı ve yersiz. ‘Türkiye’de uçuş güvenliği nedeniyle işten atılan pilotları şirket işe alıyor ve pilot kalitesini aşağıya düşürüyor’ gibi gerçek olmayan iddialar ortaya attılar. Orhan Tolu arkadaşımız Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan albay rütbesi ile THY’ye geçti. Hava Kuvvetleri’nde F-4 uçağı ile 5 bin 500 saat uçuşu var. THY’de de 5 bin saat uçuşu olup, bunun 1000 saatini kaptan pilot olarak uçmuştur. Bu arkadaş filo eğitimini 20 sektör olarak bitirdi. Herhangi bir sıkıntısı yok. Üç tane öğretmenle uçtuktan sonra bugün ilk uçuşunu  B-737-800 kaptanı olarak yaptı. Pilotların hakkını korumak için kurulmuş olan bir sendikanın kendi meslektaşını suçlaması çok üzücü. Ayrıca THY’den çeşitli nedenlerle ayrılan birçok meslektaşımız başka şirketlerde uçmaktadır. Ya da özel şirketlerden ayrılanlar THY’ye girmektedir. Bu son derece doğaldır” dedi.

 

ŞİRKET HAKSIZ YERE LEKELENİYOR

Karagülle, UÇ-SEN üyesi birkaç kişinin verdiği röportaj ve ilanla tüm şirketi lekelemeye çalıştığını belirterek, “Böyle şirketi, uçuş işletmeyi ve pilotları lekeleyen çok çirkin bir demeçte bulunarak, yönetimin kamuoyunda sorgulanması için çağrıda bulundular. Bunu kabul etmek mümkün değil. UÇ-SEN Pilotlar Sendikası, pilotları koruyacak bir sendika iken, bir meslektaşlarını şahsi çıkarları için  kullanarak kamuoyunun önünde lekeliyorlar. Bu kaptanımız hakkında hiçbir rapor yok, hiçbir kırım yok. Böyle bir şey yokken bir resmi evrak yokken, ellerinde bir gazete haberiyle kulaktan dolma dedikodularla bir pilotun mesleki olarak geleceğini kamuoyu önünde tartışmaya açmak meslek etiğine aykırı her şeyden önce. Bunu kişisel hırsları için kullanarak, tüm pilotları kullanarak, çıkar peşinde, kendilerine yönetimde yer edinmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

 

SENDİKA KARŞITI DEĞİL, DESTEKÇİSİYİM 

Yapılanın pilot camiasına zarar verdiğini ifade eden Karagülle, “Bu davranışlar hem şirkete, hem de topluma zarar veriyor. Kamuoyu önünde bu çeşit tartışmalar genel olarak pilot camiasını lekeliyor, aynı zamanda şirketin ticari olarak geleceğini baltalıyor. Ben Uçuş İşletme Başkanı olarak başından beri pilotların örgütlenmesini, sendikalaşmasını destekleyen bir tavır içinde oldum, çünkü bu anayasal ve çağdaş bir haktır ve çok da gereklidir. Sendikaya karşı bir insan değilim. Yalnız sendikanın sendikal faaliyetlerde, toplumun yararına faaliyetlerde bulunmasının yanındayım. Sendikanın hiçbir şekilde bir pilotun işe alınmasına ve işten çıkarılmasına karışmasına taraftar değilim. Pilotların sosyal haklarının, çalışma koşullarının tartışılacağı, daha mutlu bir yaşam sağlanabileceği bir ortam olması için örgütlenmenin yanındayım. Ama kesinlikle bu çeşit olayları kişiselleştiren, şahsi menfaat konusu yapan tutumların karşısındayım. Bu bir sendikal faaliyet değildir, tamamen kişisel hırstır. Özellikle sendikanın yanında ve devamından yana olduğumu söylüyorum. Ama bu kişilerin şahsi çıkarları ile sendika ağalığı yaparak, sendikayı birçok pilotun iyi niyetini kötüye kullanarak başka bir pilotu, bir meslektaşlarını adları “pilotlar sendikası” olmasına rağmen yok etmeye çalışmasına karşıyım. Biz arkadaşımızın arkasındayız. Orhan Tolu Kaptan evrensel lisansıyla dünyanın her yerinde uçabilir ve iş bulabilir. Ama Sadık Gürçavlı’nın bu tutumu sanırım bütün meslektaşlarımca kabul edilemeyecek bir tutumdur. TALPA’ya da durumu bildirdik. TALPA Başkanımız da bizimle aynı düşünceleri paylaşıyor. Aksi halde bir şirketten çıkan veya çıkarılan bir arkadaşımız başka hiçbir yerde iş bulamaz. Bu bakımdan olayı kamuoyuna böyle taşımaları son derece çirkindir” şeklinde konuştu.

 

AVRUPA DÖRDÜNCÜSÜ OLDUK 

KTHY Uçuş İşletme Başkanı İlyas Karagülle, görevde oldukları iki yıldan beri pilotların lehine çok iyi faaliyetlerde bulunduklarını ve birçok konuda iyileştirmeler sağladıklarını açıkladı.  KTHY’de kaptan pilotların yıllık uçuş ortalamasının 600 saat olduğunu vurgulayan Karagülle, Türk Hava Yolları ve diğer bazı şirketlerde pilotların yılda 1000 saat uçurulduğunu belirtti. SHT-6A-50’nin tüm gerekliliklerini yasal olarak yerine getirdiklerini anlatan Karagülle, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Yapılan SHGM denetlemelerinde ekip planlama yönüyle sıfır bulgu olarak çıkıyoruz. Şirketimizde hiçbir problem görülmemiştir. Bunun dışında pilotların birçok özlük hakkı geliştirilmiştir. Yıllardır yapılmayan lisans kaybı sigortaları, kaza sigortaları yaptırılmıştır ve yaptırılmaya devam edilmektedir. Bunun dışında birçok bürokratik kolaylıklar sağlanmıştır. Verilen pas biletlerden gidiş ve gidişlerine kadar pilotlarımızın rahatlığı için her şey sağlanmıştır. Genel Müdürümüz Ahmet Akpınar ile son iki yıldır yaptıklarımızdan sadece birkaçı bunlar. 35 yıllık bir şirkette ilk defa düşük görüş koşullarında uçuş müsadesi alınmıştır. Bu operasyonda büyük bir kolaylık, gecikmelerin önlenmesi, maliyetlerin en aza indirgenmesi, uçuş emniyetinin sağlanması anlamına geliyor. Daha önce kimse uğraşmamış bu konuyla. Bu ciddi bir uğraşı, çalışma isteyen bir konuydu ve bu çalışmayı bitirdik. Mart ayında Stansted Havalimanı’ndan KTHY’ye gelen bir yazı ile yaklaşmalarda ve tırmanışlardaki usullere uyma  konusunda 27 şirket arasından sıfır hata ile dördüncü şirket seçildik. THY ve diğer Türk şirketleri hepsi altımızda kaldı. Üstümüzde üç tane yabancı şirket var, hatta bu rapora göre British Airways bile altımızdadır. Bu uçuş emniyetine ve onun temel unsuru eğitime verdiğimiz önemin bir sonucudur. Personel seçimimizde de aynı hassaslığı gözetiyoruz.”

 

HERKESE EŞİT YAKLAŞIYORUZ 

KTHY Yönetiminin tüm pilotlara eşit davrandığını özellikle vurgulayan Karagülle, “Yönetim herkesi eşit uçurmaktadır ve çok yakın uçuş saatleri ile yıl bitirilmektedir. Biz olayı sadece uçuş saatleri olarak değerlendirmiyoruz. İniş sayısı, yatılar, dış hatlar, iç hatlar, görev sayısı ve uçuş saati olarak 6 kategoride istatistik yaparak bunun üzerine uçuş programı çıkarmaktayız. Yani yükümüzü eşit paylaşarak hafifletiyoruz” diye konuştu.

 

Airkule.com-ÖZEL RÖPORTAJ

 
TAV RAPORUNA DÖRT ÖDÜL
 
TEKNİK ARIZA ŞÜPHESİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SAFİ ERGİN: HEDEFİMİZ AVRUPA
Türkiye’nin en genç havayolu Tailwind’in Genel Müdürü Safi Ergin, Airkule.com’a ...
THY'DE 'FIRST CLASS' NE DURUMDA?
Hintli Jet Airways’ten kiraladığı uçaklarla “First Class’ hizmeti başlatan ...
ELEKTRİK KESİLDİ UÇAK DENİZE ÇAKILDI
1975 yılında yaşanan uçak kazasının bilinmeyenleri... Havacılık Tarihi ...
 
BURSA UÇAĞININ 34 YILLIK GİZEMİ
Havacılık tarihi uzmanı Kline, 1975'te Marmara'ya düşen ve enkazı hâlâ ...
AIR FRANCE KAZASINI YORUMLADI
Airkule.com yazarı Bahadır Altan, Açık Radyo’da Air France kazasının olası ...
İSTANBUL PARK ONLARA EMANET
Geçtiğimiz hafta sonu Formula 1’e ev sahipliği yapan İstanbul Park’ta ...
 
TROPİKAL TEHLİKE
MNG Kargo yükleme şefi İbrahim Tanyeli'nin sıtmadan hayatını kaybetmesi ...
UFA'YI TANIYALIM
Türk Hava Yolları’nın 4 Mart’ta haftada 3 sefer başlattığı Rusya Federasyonu’na ...
THY'NİN RUSYA DEVRİMİ
Türk Hava Yolları, Rus pazarında adeta bir devrime imza attı. THY, haftada ...
 
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
ORUÇ
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ORUÇ
HAVALİMANI OFİSİ'NE ÖDÜL GELDİ
AJET'İN İLK UÇUŞU YAPILDI
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 18 °C 15 / 21 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •pandemi
  •yolcu
  •almanya
  •NASA
  •Katar Havayolları