iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
8 Haziran 2015 Pazartesi - 12:33

PİLOT VE HOSTESLER BÖYLE ZİNDE KALIYOR

Türk Hava Yolları pilot ve kabin memurları bu sporla formlarını koruyup zinde kalıyor

PİLOT VE HOSTESLER BÖYLE ZİNDE KALIYOR
Losev-1

Türk Hava Yolları pilot ve kabin memurları ABD’de 15 yıl önce ortaya çıkan ve dünyada hızla yayılan crossfit sporu sayesinde fit ve zinde kalıyor. Pilot ve kabin memurları, “Bu sporla konsantrasyonumuz ve enerjimiz artıyor, kendimizi daha dayanıklı ve iyi hissediyoruz” diyor.

‘DÜNYANIN EN ORGANİK SPORU’

Pilotluk ve kabin memurluğu günümüzün en stresli ve yorucu meslekleri arasında yer alıyor. Binlerce metre yüksekte yüzlerce yolcuyu güven içerisinde uçurmanın, onlara en iyi şekilde hizmet etmenin sorumluluğunu taşımak, pilot ve kabin memurlarında stres, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği ve çeşitli eklem ile kas rahatsızlıklarına sebep oluyor. İşte uçucular tüm bu olumsuzlukları yenmenin yolunu dünyaya ABD’den yayılan ve ülkemizde henüz çok yeni bir spor olan crossfit’le aşıyor. Türk Hava Yolları’nda 18 yıl kabin memuru olarak çalıştıktan sonra emekli olan kabin memuru Erdem Dinç, Türkiye’yi bu sporla tanıştıran ilk kişilerden biri. Dinç, Atatürk Havalimanı’na çok yakın bir bölgede yaklaşık 2 sene önce faaliyete soktuğu Crossfitpars salonunda ev hanımlarından pilotlara, kabin memurlarından yer hizmeti şirketi görevlilerine kadar her kesimi ‘dünyanın en organik sporu’ dediği bu sporla tanıştırıyor.  

CROSSFİT NEDİR

Erdem Dinç ‘crossfit nedir? ’ sorumuzu şöyle yanıtladı:

“Crossfit esasında bir Amerikan markası. İçerisinde kardiovasküler çalışma, yani atletizm, jimnastik ve en önemlisi olimpik ağırlık kaldırış olmak üzere üç temel üzerine gelişen bir sistem. Son 10 yıldır dünyanın en hızlı gelişen ve en organik spor dalı. Genlerimizde olan hareketler üzerine kurulmuştur.  İdmanlarımız çoklu eklem ve çoklu kas gruplarına hitap ediyor. Nabzımızı yükseltiriz, üçüncü olarak da oturma, kalkma, uzatma, itme, çekme, fırlatma gibi fonksiyonel hareketlerde bulunuruz. Bunların hepsi bizim hayatımızda, DNA’larımızda var olan hareketler. Adem’le Havva’dan gelen şeyler. O zaman fitness yoktu, aletler yoktu. Bir şeyleri kaldırıyorlardı, koşuyorlardı ve kendi vücut ağırlıklarıyla idman yapıyorlardı. Uçak içerisinde kabinde troleye eğildin, yemeği aldın, bu squat hareketidir. 6.5 milyar insan sakatlığı yok ise doğuştan emekler, bir yere dokunur ve squatla kalkar. Baş üstü bagaj dolaplarını kapatıyorsunuz. Bu hareketin adı da push press’tir. Hep hayatın içinde olan şeyler. “

İÇİMİZDE DNA’MIZDA VAR OLAN HAREKETLERİ ORTAYA ÇIKARIYORUZ

İnsanların normal spor salonlarında çok fazla zaman kaybettiklerini söyleyen Dinç, “Biz aletlere bağlı değiliz, hiçbir aletimiz yok. Sadece küreklerimiz var. Jimnastik yapıyoruz, atletizm yapıyoruz, olimpik kaldırış yapıyoruz. Bu sporu yapan kişiler günlük hayatlarında çok yorulmadan rahat hareketler yapar duruma geliyorlar. Fonksiyonel hareketlerden oluştuğu ve hiçbir makineye bağlı olmadığı için günlük hayattaki hareketler otomatikman hızlanıyor. Yorulmuyorsunuz, dayanıklılığınız artıyor. Bir şeyi bir yerden nasıl kaldıracağınızı öğreniyorsunuz” dedi. ‘En fazla bel fıtığı olan meslek grubu ev kadınlarıdır çünkü eğilmeyi ve kalkmayı bilmiyorlar’ diyen Dinç, “Biz insanların normal hayattaki oturuşlarını, kalkışlarını ve duruşlarını düzeltiyoruz. ‘Boeing 777’in kapaklarını kapatamıyordum’ diyen hostesler artık tek elle kapatma noktasına geliyor. Nasıl kapatacağını, vücudunu nasıl kullanacağını öğreniyor. İnsanlar vücutlarını kullanmayı bilmiyorlar. Onlara vücutlarını doğru kullanmayı, nasıl hareket etmeleri gerektiğini öğretiyoruz. Spor aletlerine bağlı kalmadan bizde var olan, genetik şifremizde var olan hareketleri ortaya çıkarıyoruz” diye konuştu.  

FİTNESS’TAN SIKILAN CROSSFİT’E GELİYOR

Fitness’ten sıkılan ve zamana önem veren insanların artık bu spora yöneldiğini anlatan Dinç, pilottan kabin memuruna, yer görevlisinden uçan aşçılara kadar değişik yelpazeden müşterileri olduğunu söyledi. Dinç, havacıların fazla rağbet göstermesini ise “Havacılık yorucu bir iş. Bu yorucu tempo içinde sosyalleşmek istiyorlar. Sosyalleşirken ailelerine de vakit ayırmak istiyorlar. Crossfit onlar için biçilmiş kaftan. 1 saat sürüyor ortalama bir seans. Haftada 3 gün, ayda 12 kez gelindiği takdirde 3 ayda kişide inanılmaz bir değişim oluyor. İnsanlar ‘Hocam çok kilo vermedim ama kendimi çok zinde hissediyorum’ demeye başlıyor. ‘Sabah çok güzel uyanıyorum. Yatılarda Los Angeles’a gidiyorum artık jet lag olmuyorum, vücudum kendine geldi, dirayetimi kazandım” gibi geri dönüşler alıyoruz” şeklinde açıkladı.

FBI AJANLARI İLE BORDO BERELİLER DE YAPIYOR       

ABD’de 15 yıldan beri yapılan Crossfit’i FBI ajanlarının dahi yaptığını anlatan Dinç, “Dünyadaki çok özel kolluk kuvvetleri, bordo bereliler, ABD başkanlık korumaları, FBI, Kuzey Irak’taki özel birlikler hepsi bunu yapıyor. İnsan vücuduna adapte olabilen en organik spor. 7’den 77’ye herkes yapabiliyor. Çünkü hayatın ta kendisi” diye konuştu.

Türk Hava Yolları’ndan Airbus 320 uçaklarında kaptan pilot olarak görev yapan Erkan Öztürk, “Araştırdım ve bu sporun bana uygun olacağına karar verdikten sonra başladım. Faydasını kesinlikle görüyorum. Kısa zamanda netice alıyoruz. Uçuşlardan yorgun geliyordum, içimde enerji yoktu. Şimdi ise hem çocuğuma bakabiliyorum, hem de uyuduğunda sporumu yapabiliyorum” şeklinde konuştu.

THY’de kabin memuru olan Şimal Yılmaz(solda), “Crossit’e başlamadan önce fitness yapıyordum. Daha az zaman harcamak için crossfit yapmaya karar verdim. Çok memnunum. Kendi ağırlığımı kaldırabiliyorum şu anda ve daha dinamik hissediyorum. Valizimi daha kolay kaldırıyorum, kimseden yardım istememe gerek kalmıyor. ‘Çok ufacık kızsın, nasıl kaldırdın öyle’ diyenler oluyor” dedi.

THY’de Boeing 737 filosunda ikinci pilot olarak uçan Arda Dalkılıç da crossfitle uğraşan pilotlardan.  Dalkılıç, “8 senedir fitness yapıyordum, son iki senedir crossfit’e geçiş yaptım. Pilotlar olarak hem mental hem de fiziksel olarak daha sağlıklı kalmalıyız. Bunu crosfitle sağlıyorum. Fitness’ta daha çok dış görünüşe önem veriyor insanlar fakat crossfit’te daha çok performans öne çıkıyor” diye konuştu.

THY kabin memuru Efsun Selin Sezer ise şunları anlattı:

“Kabin memurluğu kadınlara ağır gelen bir meslek aslında. Crossfite 1.5 sene önce başladım. Alış-verişe gitmek yerine bu salona gelerek stres atıyorum. Yaptığımız iş gereği dayanıklı olmamız gerekiyor. Troleyler (uçak içindeki ikram arabaları)eskiden çok ağırdı. Şimdi diğer kabin memuru bayan arkadaşlarım ‘sanki stewartla(erkek kabin memuru) çalışıyormuşuz gibi hissediyoruz’ diyorlar. Bazen yolcular şaşırıyor ‘bunu nasıl yaptınız, nasıl kapattınız, nasıl kaldırdınız, indirdiniz’ diye. Artık uykumu daha iyi alıyorum ve kabinde çok rahat hareket ediyorum. Hep sağlıklıyım, çok zor hasta oluyorum. Bunu crossfite borçluyum”.

Süleyman ŞEN-Airkule.com/ÖZEL

Erdem Dinç-Ferihan Işık

 
TAV HAVA TRAFİĞİ UZMANLARINI AĞIRLIYOR
 
EMIRATES FA CUP’UN YENİ SPONSORU OLDU
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ATC 28 Ekim 2018 Pazar 16:49

Hayırlı işler Erdem Bey

Yorumu oyla      1      0  
bayanlara duyurulur. 8 Haziran 2015 Pazartesi 16:20

Bu tarz aletler ile yapılan spor sonucu gelecekte adaleli ve kaslı erkeksi vücutlu bayanlar oluyor ne yazık ki. Bayanların bu tarz sporlardan uzak kalması narin- zarif vücutlarını bozmaması tavsiye olunur.

Yorumu oyla      4      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BİR KIRIM TÜRKÜSÜ
Dr. Serra Menekay’ın “Aluşta’dan Esen Yeller-Bir Kırım Türküsü” adlı romanı ...
TÜRK SİVİL HAVACILIĞI SINIRLARI AŞTI
Güney Koreli Wooseok Lee ve annesi Japon babası Türk olan Masumi Deniz ...
FEYZAN EREL AIRKULE'YE KONUŞTU
Mint Fuarcılık'ın sahibi İstanbul Airshow'un ilk iki günü Airkule'ye değerlendirdi
 
BAHADIR ALTAN SONUÇLARI YORUMLADI
Uçuş İşletme Başkanlığında yapılan delege seçimlerinden İşçi Birliği’nin ...
“DELEGE KİMSENİN KURŞUN ASKERİ DEĞİLDİR”
Hava-İş Sendikası Genel Kurulu’nda yönetime aday gruplardan Gökkuşağı ...
TOPÇU’DAN SON DEĞERLENDİRME
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.
 
EMEK MECLİSİ’NDEN İDDİALI AÇIKLAMALAR
Hava-İş Sendikası’nın Aralık ayında yapılacak genel kurulu öncesi yönetime ...
YABANCI PİLOT TÜRKÇE BİLMELİ
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği(TALPA) Başkanı Gürcan Mantı, Türkiye’de ...
METROPOLÜN YENİ İKONU
Titanicport Otel, 5 yıldızlı konforu, fitness ve sağlık merkezi, Atatürk ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
12 / 18 °C 15 / 20 °C 14 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •pilot
  •test
  •pandemi
  •uydu