iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
18 Ekim 2017 Çarşamba - 16:52

PEGASUS TEKNOLOJİ’Yİ KONUŞTURDU

Pegasus Havayolları, 2015 yılında teknolojiye büyük yatırım yaparak, Panasonic işbirliğiyle başlattığı Elektronik Uçuş Çantası Projesi(EFB) ile havacılığı bir kez daha değiştirdi

PEGASUS TEKNOLOJİ’Yİ KONUŞTURDU
" border="0" alt="Losev-1">

EFB, pilotların uçuş sırasında ihtiyaç duydukları bilgileri elektronik ortamda sunan, uçuş sırasında oluşturulan dokümanların elektronik ortamda yaratılmasına ve yönetilmesine imkân veren bir sistem.

EFB Projesi öncesinde Pegasus filosunda yer alan 76 adet uçağın seyri ve güvenliği için kritik öneme sahip, 50 kilodan daha ağır birçok doküman, kokpit içerisinde tutulmaktaydı.  Gerekli her güncelleme ise manuel olarak yapılmaktaydı. Ortaya çıkan iş yükü, yüksek maliyetler ve değişen teknoloji koşulları da dikkate alındığında, Uçuş Çantası’nın da dijitalleşmesi kaçınılmaz oldu.

PİLOTLARLA BİRLİKTE 1 YIL ÇALIŞILDI

Pegasus Hava Yolları’nın, Panasonic Toughpad FZ-G1 ile bir arada kullanmayı tercih ettiği EFB yazılımı için, şirket bünyesindeki Performans ve Navigasyon bölümünde küçük bir ekiple kullanıcı dostu bir sistem geliştirebilmek adına, pilotlarla işbirliği halinde, yaklaşık 1 yıl boyunca çalıştı. Sürecin sonunda tamamen Pegasus bünyesinde oluşturulan benzersiz içerikteki PegasusEFB yazılımı hayata geçirildi.

Bulut teknolojisi de kullanılarak hazırlanan PegasusEFB teknolojisi Panasonic tarafından dünyaya yayınlandı. Uçak takip sistemi, e-Uçuş Planı, e-Trip Info, e-Load and Trim Sheet ve e-Flight Log e-Terminal Chart, Kalkış ve iniş analizleri, Ağırlık ve denge hesaplamaları, Dökümantasyon ve memorandum, Handling informasyon modülleri ile, kokpitin tüm ihtiyaçlarını bir arada bulunduran PegasusEFB, entegre bir çözüm sunmaktadır.

Geçmişte kullanılan, onlarca kiloluk doküman yüklü çantaların yerini alan bu dijital sistem, uçağın yerdeki zamanının (ground time) kolay yönetilmesinde destek ve hız sağlamaktadır.  Donanım tarafında ise Pegasus, EFB sertifikasına sahip Panasonic Toughpad FZ-G1 10’’ tableti tercih etti.  Yapılan detaylı testler ve karşılaştırmalar sonucunda Panasonic Toughpad FZ-G1’in düşme, çarpma, su ve sarsıntıya dayanıklı oluşu, çok yüksek veya çok düşük sıcaklıktaki ortamlarda dahi çalışabilme becerisi, güneş ışığı altında dahi okunabilen, tepkime hassasiyeti yüksek ekranı ve yüksek mobil cihaz performansı, Pegasus Havayolları’nın bu projede Panasonic ile çözüm ortaklığı yapmasında etkili oldu.

Pegasus EFB Projesi, Panasonic Toughpad FZ-G1 cihazlarıyla birlikte tablet montajı, veri tabanı, Bulut sistemi ve veri bağlantı araçları, MDM modülleri ve destek ekiplerinden oluşan geniş kapsamlı bir kokpit çözümü ve bir yazılım olarak karşımıza çıktı.

Pegasus pilotları;

“Toughpad FZ-G1 üzerinde Pegasus EFB sistemini kullanarak; doğru bilgiye zamanında ulaşıp, tüm gerekli hizmetlere sadece bir tıkla ulaşırken, dikkat ve odaklarını giderek yoğunlaşan ve karmaşıklaşan operasyonuna verebilmekte. Windows İşletim Sistemi ve Bulut Teknolojisi üzerinde çalışan sistem ile birçok uygulama aynı anda birlikte çalıştırabilmektedir. Örneğin, uçuş haritası açıkken, diğer dokümanlar incelenebiliyor, kalkış hesaplamaları yapabiliyor ve pistteki genel durumu dinamik olarak görüntülenebiliyor. Hatta pushback ve motor çalıştırma zamanları efektif bir şekilde yönetilirken, tek motor taksi, intersection takeoff, takeoff flaps değerleri ve ağırlığa göre motor gücü hesaplama gibi daha birçok fonksiyonu bir arada kolayca kullanıp, zaman ve maliyet avantajı yakalanabilmekte. 

Cihazlardaki gerekli güncellemeleri, uzaktan çevrimiçi olarak yapabiliyorlar. Tüm bu işlemleri güvenilir, hızlı ve ortam koşullarından etkilenmeyen Toughpad FZ-G1 ile yapmaları, kritik uçuş safhalarında büyük bir konfor sağlıyor. Dökümanlarda aradıkları bilgilere en güncel hali ile yüzlerce kâğıt doküman içinde bulmaya çalışmakla zaman kaybetmiyor, yolcularını gidecekleri yere güvenle ulaştırmak için yalnızca uçuşa konsantre olabiliyorlar.

EFB sistemi; içinde;

-      Hızlı ve versiyonlu güncelleme sistemi

-      Airport Moving Map özelliği ile dinamik pist kullanımı,

-      Kolay park yeri bulma ve kolay piste çıkış imkânı,

-      Ağırlığa göre hesaplanan motor takatiyle kalkış sayesinde ciddi yakıt tasarrufu,

YILDA 11 MİLYON EURO TASARRUF

Dayanıklı Toughpad FZ-G1 cihaz seçimi sayesinde cihaz kullanımdayken sağladığı donanımsal ergonomi ve performans, uçaktaki 50 kiloluk doküman yükünün azaltılması, kağıt, baskı ve fotokopi maliyetlerinin azaltılması gibi faktörlerle uçak başına yılda 135 bin Euro tasarruf edilmesini sağladı. Bunun Pegasus Havayollarına sağladığı katkı yılda toplam 11 Milyon Euro olarak gerçekleşmekte. Bununla birlikte operasyondan üretilen veriler BigData ile Performans Dashboard’larda tüm operasyonel verimliliği anlık olarak yönetici tarafında sunulmakta, hedeflerin dışına çıkılması durumunda ise ilgilisinin mail yoluyla haberdar edilmesi, ileri teknoloji bir ürün ve yönetim sunmaktadır.  

 
THY’DEN TRANSİT YOLCUDA BÜYÜK ARTIŞ
 
EUROWINGS’TEN 1 MİLYON BİLETE SÜRPRİZ FİYAT
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şahsuvar Kpt. 25 Ekim 2017 Çarşamba 19:07

Övgüye değer bir başarı hikayesi.. Emeği geçen tüm arkadaşları kutluyorum.. Tam anlamı ile şirket ihtiyaçlarını esas alan 'Tailored Fit' çalışma olmuş.. Tebrikler..

Yorumu oyla      0      0  
Yerli ve milli 19 Ekim 2017 Perşembe 08:09

Tebrik ediyorum ve kutluyorum. bircok havayolu sirketi yabanci buyuk firmalarin urunlerini kurmaya calisirken Pegasus ekibi kendileri yapmislar. Filmdeki havaciligi biz degistirdik mesaji da boylece hakli bir zeminde soylenmis tebrikler...

Yorumu oyla      5      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY’DEN TRANSİT YOLCUDA BÜYÜK ARTIŞ
Türk Hava Yolları ABD ile yaşanan vize krizi sonrası direkt rezervasyonlu ...
YAPTIRIM 9 YABANCI ŞİRKETİ ETKİLİYOR
Türk hava sahasının IKBY’ye kapatılmasından 9 şirket etkilenecek
THY 2018’DE KABİN MEMURU ALACAK
Türk Hava Yolları, 2018 yılında kabin memuru almaya devam edecek. Adaylarda ...
 
THY İLE DOCO’NUN YOLLARI AYRILIYOR
Türk Hava Yolları İstanbul Yeni Havalimanı ile birlikte Turkish DoCo yerine ...
İŞTE THY FİLOSUNUN YENİ JUMBO JETİ
Turkish Cargo, 2023 hedefleri doğrultusunda filosunu büyütmeye devam ediyor
AIRBUS-BOMBARDIER İŞBİRLİĞİ
Airbus ve Bombardier, C Serisi uçaklarda işbirliği yaptı
 
SOFYA SEFERLERİNİ ARTIRIYOR
Türk Hava Yolları, İstanbul-Sofya-İstanbul seferlerini 14 Aralık itibarıyla artıracak
SİNSİ OYUN BU KEZ KARGO İÇİN DEVREDE
TSA’nın Türkiye’den ABD’ye gidecek kargolarla ilgili aldığı sıkı denetim ...
THY’NİN KRİZLERLE İMTİHANI
Süleyman ŞEN yazdı...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İGA'YA 'YILIN HAVALİMANI' ÖDÜLÜ
BERKANT KOLCU'YA ÖDÜL
İSG'DEN KAHİRE UÇUŞLARI BAŞLADI
HELİKOPTERİN VURULDUĞU AN
KONGO'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ
VOYAGER 1'DEN MESAJ ALINDI
TÜRBÜLANS MI KOKPİTTE HATA MI
İFTARDA BULUŞTULAR
JAPON ROKETİ HAVADA PATLADI
THY'DEN YOLCULARA UYARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
7 / 15 °C 8 / 10 °C 6 / 12 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •test
  •TUSAŞ
  •turist
  •American Airlines