iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
24 Şubat 2008 Pazar - 14:46

ÖNEMLİ UYARI

Akşam Gazetesi yazarı Tolga Turgut, havalimanlarındaki gümrük satış mağazalarına getirilmek istenilen kısıtlamaları ele alarak, önemli bir uyarıda bulunuyor.

ÖNEMLİ  UYARI
Losev-1

İşte Tolga Turgut’un yazısı: 

 

Duty free gelirleriyle tehlikeli oyun

 

Duty free’lerde limitler kısıtlandığı veya alışveriş olmadığı takdirde, yerli ve yabancı turistler ihtiyaçlarını yurtdışından satın alıp diğer ülke ekonomilerine katkı sağlayacaklar.

Ülkemizdeki önemli havalimanlarının terminal binaları, hatırlayacağınız üzere 1997 itibarıyla özelleştirmeler kapsamında ihale edildi, yenilendi, uluslararası marka oluşturan firmalarımız gelişti, on binlerce insana ise direkt istihdam sağlandı. Hiç şüphesiz bu özelleştirmelerin başarısında havalimanlarındaki duty free’lerden (gümrüksüz satış mağazaları) elde edilen gelirler lokomotif oldu. Ancak hükümet AB’yi örnek alarak duty free gelirlerinde kısıtlama yapmak hatta havalimanları, limanlar ve karayollarında bu işletmeleri kapatmak gibi yanlış bir çalışma içerisinde!

Konumuz havacılık olduğu için durumu dünya havacılık penceresinden sizlerle paylaşmak istiyorum. Biz yolcular, AB ülkeleri hariç, her memleketin havalimanlarında yer alan duty free mağazaları sayesinde kişisel ve/veya hediyelik ürünleri belirli vergilerden muaf yani daha ekonomik olarak satın alabiliyoruz. Sınırlar kalktığı için duty free mağazalarının bulunmadığı AB ülkelerinde ise yolcular benzer bir ‘Travel Value’ konseptinde avantajlı alışveriş imkanı buluyor. Havalimanı işletmecilerinin duty free’lerden sağladığı gelirler ise, dolaylı olarak hem daha modern altyapılı terminallerden uçuş yapmamızı hem de bu seyahatlerin daha ekonomik hale gelmesini sağlıyor.

BU GELİRLER ÖNEMLİ

Çok değil bundan 25-30 yıl önce hepimiz pahalı uçak bileti fiyatları ile otogarlara benzeyen ilkel yapılardan seyahat ediyor, sokak büfelerini andıran duty free mağazalarından alışveriş ediyorduk. 80’li yıllarda İngiltere’de başlayan ve 1990 ortalarında yap-işlet-devret modeliyle ülkemize yansıyan terminal özelleştirmeleri sayesinde daha modern, teknolojik ve medeni koşullarda seyahat imkanlarına kavuştuk.

Ülkemizde havalimanları yerine terminal özelleştirmeleri yapılmakta, terminal işleten firmaların yüzde 30-45 civarındaki gelirleri duty free mağazalarından elde edilmektedir. Bu geliri kısıtlanan veya kesilen bir terminal işletmecisinin devlete kirasını ödeyebilmek üzere, müşterisi olan havayoluna sunduğu asıl hizmetlerde fiyat artışı yapmaması, ülkemiz dahil tüm dünyada ekonomik uçuş imkanı sağlayan düşük maliyetli havayollarına sunacağı şartların rekabetçi olabilmesi, yolcuya sağlayacağı konforu artırılabilmesi, artan maliyetlerin bilet fiyatlarına yansıması durumunda yolcu kapasitesini değil artırmak bu seviyelerde tutabilmesi mümkün olabilir mi? Sonuçta dolaylı olarak havayollarının yolcu kaybetmesi, küçülme veya iflasları söz konusu olabilir, böylece büyümekte olan havacılık sektörümüz darbe yediği gibi yüzlerce insan işsiz kalabilir.

ZİNCİRLEME ETKİ

Zaten 18 yaş altına satışı mümkün olmayan alkollü içki reklamlarının yasağı ile başlayan, ürün satışlarındaki limitlerin artması ve benzer kısıntılar, hatta kapatma tehdidi ile devam eden girişimlerin, havacılık sektörüne vuracağı darbenin büyüklüğünü bilen bir kişi olarak endişe ile takip ediyorum.

Bu kısıtlamaları yapmak için AB üyeliği mazeret olamaz, zira AB’ye girmemize en iyi ihtimalle 10 yıl var ki, AB’de bile doğru bir vergi mevzuatı ile eskiden duty free olan mağazalar kısa bir sürede ‘travel value’ adı altında benzer ciroları yapmaktalar. Ancak AB benzeri bir travel value konsepti maalesef ülkemiz tam AB üyesi olmadan hayata geçirilemez.

Ülkemizde terminal özelleştirmeleri ile bazı havalimanlarımızda yap-işlet-devret, diğerlerinde ise işlet-devret modelleriyle toplamda 10 milyar doların üzerinde bir bedel karşılığında, süreli işletmeler taahhüt edilmiştir. Özünde kamuya ait olmak suretiyle ihale edilen terminalleri işleten TAV, IC-Fraport, Limak, ATM gibi firmaların söz konusu kiraları ödeyebilmeleri, sektörde on binlerce istihdamı devam ettirebilmeleri için gümrüksüz satış mağazalarından elde edilecek gelirler çok önemlidir.

Ülkemize yılda 20 milyon civarında turistin (ki yüzde 90’ı havayolunu tercih eder) geldiğini düşünürsek ülke ekonomisine duty free mağazalarının yarattığı sıcak döviz girdisinin yadsınamayacak kadar değer taşıdığını görebiliriz.

Duty free cirolarının, terminal işletmecilerine sağlayacağı gelir, işletmeci firmalardan devletin alacağı kira, sağlanacak istihdam ve iş potansiyeli, oradan da havayollarının oluşturacağı bilet fiyatlarına kadar olan zincirleme etkisinden söz ediyoruz.

Unutmamak gerekir ki yolcuların biletlere ödediği bedel, maliyetlerle belirlenir. Bilet gelirlerinden havayolu, havalimanı, petrol şirketi, yer hizmetleri şirketi ve diğerleri pay alırlar. Dünya çapında artan ve artacak rekabet sonucu bilet fiyatları ortadayken, hükümet başarı ile milyarlarca dolara yaptığı ihalelere ait ödemelerin terminal işletmecileri tarafından nasıl gerçekleştirileceğini düşünmektedir acaba?

11 Eylül sonrasında, güvenlik nedeniyle ABD, AB ve bazı diğer ülkelere yapılan uçuşlarda yolcu beraberinde taşınacak ürünlerin sınırlanması sebebi ile zaten havalimanı duty free gelirleri olumsuz etkilenmiş durumda. Hal böyle iken, zaten kişi başı belli limitlerdeki duty free alışverişlerini esnetebilme çalışmaları yerine, mevcut kısıtlamaları artırmak veya duty free’leri kapatmak gibi çağdışı düşüncelerle ülkemizde yükselme ivmesindeki havacılık sektörünü yavaşlatma düşüncelerini anlamakta güçlük çekiyorum. Yaptığımız uluslararası yolculuklar sırasında limitler dahilinde vergi muafiyetiyle aldığımız ürünler hariç, diğer tüketimlerimizde zaten ülke vatandaşı olarak devletimize gerekli vergileri ödüyoruz. Limitler kısıtlandığı veya alışveriş olmadığı takdirde, yerli ve yabancı turistler ihtiyaçlarını yurtdışından satın alıp diğer ülke ekonomilerine katkı sağlamayacak mı?

Şu andaki bu yanlış yaklaşımın benzeriyle çok yakın geçmişte ülkemiz kumar turizmini yok ettik. Kumar yasağı sonrasında, Türkler kumar oynamak için farklı ülkelere gidip o ülke ekonomilerine katkı yaptı, ülkemize kumar turizmi için gelen turist gelirleri de yok oldu.

Havacılık sektöründe yapılan milyar dolarlık ihalelerin devamı, büyük ölçülerdeki istihdamın sağlanması, bu sayede sektörün ve ülke ekonomisinin kalkınması isteniyorsa, gümrüksüz eşya satış mağaza gelirlerini negatif etkileyecek çalışmalardan kaçınmak şarttır.

 
ALTINBULAK: TEHDİT EDİLDİM
 
UÇAĞIN PİLOTU ÖLDÜ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ALTINBULAK: TEHDİT EDİLDİM
57 kişinin öldüğü uçağın enkazından bazı parçaların başka uçaklarda kullanılmak ...
EN ACI TESLİMAT
Isparta’da düşen ve 57 kişiye mezar olan uçakta ölenlerin yakınlarına, ...
HAVALİMANINDA OPERASYON
Reklamcı Hulusi Derici'nin villasını soyduktan sonra Türkiye’yi terk etmeye ...
 
RÜŞVET SKANDALINI YAZDI
TT Airlines ile Ali Arıduru arasındaki rüşvet polemiğine Hıncal Uluç’ta ...
KANLI UÇAK PARÇASI REZALETİ
Isparta’da düşerek 57 kişiye mezar olan Atlasjet’in World Focus Havayolları’ndan ...
TÖSHİD'DEN AÇIKLAMA
TÖSHİD Yönetim Kurulu, "herkesin rüşvetle iş yaptırdığı" iddialarına karşı ...
 
BOC AVIATION 5 A330-200F ALIYOR
Asya merkezli uçak kiralama şirketi BOC Aviation, 5 adet A330-200F tipi ...
EASYJET DESTEĞİ
Antalya gibi bir marka olma peşinde olan Muğla için atılan adımlar şöyle:
ÜNLÜLERE ÖZEL TERMİNAL
Dalaman Havalimanı’nda Murdoch'a, Gates'e, Moore’a özel terminal kurulacak…
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
UNIFREE TEİD ÜYESİ OLDU
SİVİL HAVACILIK BİNASINDA EYLEM
AJET'TEN YÜZDE 40 AİLE İNDİRİMİ
TAYKONOTLAR DÜNYA'YA DÖNDÜ
İFADE ORTAYA ÇIKTI
PİSTTE ATA ÇARPTI
BİRLEŞİK KRALLIK'TA REKOR BÜYÜME
İSG'DEN MAYIS'TA 4 YENİ ROTA
TAHLİYEDE ÖNEMLİ HATA
HİTİT'E NİJERYA'DAN YENİ PARTNER
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
12 / 16 °C 13 / 18 °C 13 / 14 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •Airbus
  •Emirates
  •American Airlines
  •maske