iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
9 Mart 2014 Pazar - 14:20

İYİ Kİ DOĞDUN GAGARİN

9 Mart 1934'te SSCB'de küçük bir köyde dört çocuklu çiftçi bir ailenin üçüncü çocuğu olarak doğan Yuri Gagarin, dünyaya uzaydan bakan ilk insandı

İYİ Kİ DOĞDUN GAGARİN
23nisanbayram

İnsanın Dünya'nın çevresindeki kozmik uzaya çıkması ve gezegenlere cihazlar gönderebilmesi bilim tarihinin en büyük atılımlarından birisidir.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) vatandaşı bir kozmonot olan Yuri Gagarin'in 12 Nisan 196l'de gerçekleştirdiği ilk uçuş bu açıdan çok önemlidir. Bu uçuş ve onu gerçekleştiren kişi sosyalizmin bilim alanındaki büyük yükselişinin simgelerinden birisidir.

Bu nedenle Gagarin emperyalist kapitalist sistemin olabildiğince görmemeye, görmek zorunda kalınca da devrimci kimliğinin üzerini çizmeye özen gösterdiği bir isim.

ÇOCUKLUĞU

Yuri Aleksiyiç Gagarin, 9 Mart 1934'te Moskova'ya 150-200 km mesafedeki Gzhatsk'a bağlı küçük bir köy olan Kluşino'da, dört çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğu olarak doğdu.

İkinci Dünya Savaşı yıllarına denk gelen çocukluğu SSCB yurttaşı tüm yaşıtları gibi acı ve zorluk içinde geçti. 1 Eylül 1941 günü okula başladı, fakat köyleri 12 Ekim'de Almanlar tarafından işgal edilince eğitimine devam edemedi. Yeniden okula dönmesi ancak 1,5 yıl sonra Kızılordu'nun köyü geri almasıyla mümkün oldu.

SSCB savaşta büyük bir zafer kazandı. Bu zaferin yaklaşık 20 milyon Sovyet insanının ölümüyle geldiğini bilmek bile ülkenin savaştan nasıl bir yıkımla çıktığını anlamak için yeterli. Bu yıkımın etkilerinden kurtulması için sorumluluk üstlenen kuşaktan biri olan Gagarin, temel matematik ve fizik eğitimi de aldığı ortaokulda altıncı sınıfı bitirdikten sonra sanat okuluna gitti, dökümcü olarak mezun oldu. Sanat okulundaki eğitimin ardından, Saratov'da dört yıllık bir teknik okula kaydoldu. Hayatının en önemli dönüm noktası, son sınıfta okulun uçuş kulübüne katılmasıydı.

Aldığı eğitim ve elde ettiği olanaklarla ilk bireysel uçuşunu 1955 yılında yaptı.

KOZMONOTLUĞA GİDEN YOL...

Eğitmenlerinin de özel teşvikiyle Sovyet Hava Kuvvetleri'ne katılan Gagarin, Sovyet savaş uçağı olan MIG'lerle uçmayı öğrendiği Orenburg Havacılık Okulu'nda eğitim gördü.

Bir hemşirelik öğrencisi ve ailesinin altı çocuğunun en küçüğü olan eşi Valentina Ivanova Goryaçeva ile bu sırada tanıştı. Valya'nın aktardığına göre, Sputnik'in tarihi uçuşunun haberlerini ve Kruşçev'in yakın zamanda uzaya bir insanlı uçuş gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ilan eden konuşmasını birlikte dinlemişlerdi. "Sputnik'i duyduğu andan itibaren Gagarin, bir gün mutlaka uzay programına katılmanın hayallerini kurmaya başlamıştı." Gagarin'in uzay gemileri hakkında bilgi toplamaya ve fikirler geliştirmeye başlaması, uzay uçuşları hakkındaki teorileri üzerine çalışmalara başlaması bu döneme denk geliyordu.

1957 sonunda Gagarin 23 yaşındayken, Orenburg'dan en yüksek dereceyle, başarıyla mezun oldu ve Hava Kuvvetleri'nde teğmen olarak göreve başladı.

Gagarin genç bir savaş pilotu olarak görevine başlarken Sovyetler de ilk kez ayın görünmeyen yüzünün fotoğraflarını çekmeyi başardı.

Hemen ardından kozmonot seçmek üzere bir tarama programı başladığında ilk 3000 başvurunun arasında Gagarin de vardı ve seçilen 20 kişiden biriydi. Belirtmek gerekir ki, NASA'nın tam aksine SSCB uzay programında sadece 30 yaş altı pilotların seçiliyor olması Gagarin için büyük bir şanstı.

SSCB, insanlı uzay uçuşuna hazırlığı sırasında kozmonot eğitimlerinde düşünsel, fiziksel ve psikolojik yönleri olan çok sıkı bir eğitim uyguluyordu. Bu eğitim sürecine dahil edilen Gagarin, uzun periyodlar halinde duyusal mahrumiyet odasında kaldı, yerçekimsiz ortam deneylerine katıldı, sıcaklık odasında direnci ölçüldü ve her hareketinin görüntülendiği çok zorlu test uçuşları yaptı. Fiziksel direnç sınavlarında da üstün başarı sergileyerek tüm testlerini en iyi derecelerle tamamladı.

GAGARİN NEDEN SEÇİLDİ?

Uzun zaman alan, sürekli olarak en iyi, en uygun ismi bulmaya dönük bir çabanın sonunda belirlenen bir isimdi Gagarin.

Son aşamada iki kişi kalmışlardı. Gagarin ile beraber yine genç bir asker olan German Titov isimlerinde karar kılındı. Zaten Titov son ana kadar olası bir aksilikte uçuşu gerçekleştirmek için Gagarin'in yanında oldu. Bir anlamda Gagarin'in yedeğiydi.

Son anda bu iki isimden Gagarin'in seçilmesinde iki nokta belirleyici oldu.

Birincisi Gagarin'in boyunun daha kısa olması! Geminin yapısıyla ilgili nedenlerle boyu sadece 1.57 olan Gagarin, Titov'a göre daha doğru bir tercihtir.

Gizlenmeyen bir diğer neden ise, Gagarin'in yoksul bir köylü ailesinin çocuğu olması.

YAŞAMININ EN UZUN GÜNÜ

Çiftçi bir ailenin köyde doğan çocuğu, 1.57 boyundaki "küçük adam" Yuri Gagarin, insanlık tarihinin en büyük atılımlarından birisinin altına imzasını atma şansını böyle yakaladı.

12 Nisan 1961 'de, içinde uzaya çıkan ilk insan Sovyet kozmonot Gagarin'in bulunduğu Vosktok uzay gemisi, Kazakistan'daki Baykonur uzay üssünden Moskova saatiyle 09:07'de fırlatıldı.

Uzaydaki ilk kozmonot, uzay aracıyla yörünge çevresinde bir devir yapıp 10:55'te Rusya'nın güney-doğusundaki Saratov bölgesine iniş yaptı.

Bir orman bekçisinin karısı Anna Akimovna Tahtarova ve 6 yaşındaki torunu Rita, kozmonotu gören ilk insanlardı.

Gagarin'in aktardığına göre kendisini yolculuk için tasarlanan özel kıyafederle görünce çok korkmuşlardı.

Bir süre sonra olay yerine yakındaki birlikten askerler gelip Gagarin'i birliğe götürdü.

14 Nisan'da Moskova'da bir kahraman gibi karşılandı.

SOSYALİZMİN BÜYÜK BAŞARISI

Daha birkaç yıl önce 20 milyondan fazla insan ve çok büyük bir maddi kayıpla İkinci Savaş'tan çıkmış olan SSCB, savaştan çok az zarar gören ABD'yi uzay yarışında geçmişti. Bu sosyalizmin bir başarısıydı.

O, daha önce pek çok kez söylendiği gibi, Vosktok'uıı penceresinden bakarken sadece deniz ve karalardan ibaret bir yerküre görmedi, onu bu zor ama bir o kadar onur, gurur ve heyecan veren yolculuğa çıkaran gördüğü yerkürenin üzerinde yaşayan insanlığın geleceğine dair taşıdığı sorumluluktu.

Bu güzel insan, 27 Mart 1968 günü bir görevi başındayken, gerçekleştirdiği bir deneme uçuşu sırasında uçağı düşerek öldü. Henüz 34 yaşındayken ölen Gagarin'in ardından tüm SSCB'de yas ilan edildi.

Bütün hayatım tek bir güzel an gibi...

Yuri Gagarin'in 12 Nisan 1961 günü uzay gemisi kalkışa geçmeden birkaç dakika önce yaptığı konuşma...

Sevgili arkadaşlar, yakın olanlar ve yabancılar, yurttaşlarım, bütün ülkelerin ve kıtaların insanları! Birkaç dakika içinde güçlü uzay gemisi beni evrenin çok uzak noktalarına götürecek. Bu son dakikalarda size neyi söyleyebilirim?

Şu anda bana bütün hayatım tek bir güzel anmış gibi görünüyor. Daha önce yaptığım ve yaşadığım her şey bu dakika için yapılmış ve yaşanmış gibi. Takdir edersiniz ki, uzun süre ve tutkuyla hazırlandığımız denemenin saatinin geldiği şu anlardaki duygularımı tarif etmek zor.

Tarihteki bu ilk uçuşu gerçekleştirmeyi bana önerdikleri zamanki duygularımı söylemeye gerek yok gibi. Sevinç mi?

Hayır bu sadece sevinç değildi. Gurur?

Hayır bu yalnızca gurur değildi. Çok büyük bir mutluluk duydum. Uzaydaki ilk insan olmak, doğayla bu eşi görülmemiş düelloya girişmek-daha fazlasını düşlemek mümkün mü?

Fakat aynı zamanda üzerime yüklenen bu dev sorumluluğu da düşünmeden edemedim. Kuşaklar boyu insanların düşlediklerini bir ilk olarak gerçekleştirmek, ilk olarak insanlığın uzaya giden yolunu açmak. Bana verilenden zorluk açısından daha büyük bir görev söyleyin. Bu sorumluluk bir kişi, onlarca kişi ya da kollektife karşı bir sorumluluk değil. Bu, bütün Sovyet halklarına karşı, bütün insanlığa karşı, onun bugünü ve geleceğine karşı bir sorumluluk. Buna rağmen bu uçuşa cesaret edebiliyorsam, bu yalnızca komünist olduğum için, yurttaşlarımın, Sovyet insanlarının eşsiz kahramanlık örneklerini arkama aldığım için. Görevimi en iyi biçimde yerine getirmek için bütün irademi toparlayacağımı biliyorum. Görevin sorumluluğunun bilincinde olarak, Komünist Partisi'nin ve Sovyet halkının verdiği ödevi yapmak için elimden gelen her şeyi yapacağım.

Uzay uçuşuna çıkarken mutlu muyum? Elbette mutluyum. Bütün çağlarda yeni keşiflere katılmak insanlar İçin en büyük mutluluk olmuştur. Bu ilk uzay uçuşunu komünizmin insanlarına adamak istiyorum. Bizim, Sovyet halkının, şimdiden girmekte olduğu ve yeryüzündeki bütün insanların gireceğine emin olduğum toplumun insanlarına...

Birazdan geri sayım başlayacak. Uzun bir yolculuğa çıkan her insan gibi size "Hoşçakalın" diyorum değerli dostlar.

Hepinizi kucaklamayı ne kadar çok isterdim. Tanıdıklarımı ve tanımadıklarımı, yakınları ve uzaktakileri...

Görüşmek üzere!

ERKAN BAŞ – SOL Gazetesi

 
İLK SİNYALLER ALINDI
 
ATÜ KIŞ SPORLARINI DA DESTEKLİYOR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İLK SİNYALLER ALINDI
Malezya Havayolları’na ait 227 yolcu ve 12 mürettebatı taşıyan uçaktan ...
'DREAMLINER' KANADINDA ÇATLAK ŞOKU
Boeing 777 yolcu uçağının havada kaybolduğu haberi gündeme bomba gibi ...
KABİN MEMURLUĞU VE FAZLA KİLOLAR
Son derece disiplinli bir yaşamı ve programı uygulayan kabin memurları ...
 
THY UÇAĞI HAVADAN GERİ DÖNDÜ
İstanbul-Londra seferini yapan Türk Hava Yolları'na ait yolcu uçağı, havalandıktan ...
İKİ BÜYÜK YAĞ TABAKASI TESPİT EDİLDİ
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'in başkenti Pekin'e gitmek üzere ...
SHGM'DEN PART 147 UYARISI
SHGM Yunanlı Part 147 organizasyonu HATA’nın yetkilerinin askıya alındığını ...
 
İŞTE UÇAKTAKİ YOLCULARIN MİLLİYETLERİ
Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan Malezya havayolları uçağında bulunan ...
239 KİŞİ TAŞIYAN UÇAK DENİZE ÇAKILDI
Malezya Havayolları'na ait 239 kişi taşıyan yolcu uçağı Tho Chu adası yakınlarında denize çakıldı.
SHGM DENETÇİLERİ EĞİTİMDEN GEÇTİ
Uçuş ekiplerine alkol ve psikoaktif madde kontrolü yapmaya hazırlanan ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ÇOCUKLAR İÇİN UÇTULAR
İGA'DA '23 NİSAN' COŞKUSU
SAFAIR UÇAĞI TEHLİKE ATLATTI
İKLİM AKTİVİSTLERİ GÖZALTINDA
UZAYA GİDECEK 3. TÜRK OLACAK
UÇAKTA OLAY ÇIKARDI
KANADA'DA HAVAALANI YANGINI
PASİFİK'TE İKİ HELİKOPTER DÜŞTÜ
UKRAYNA UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
KOKPİT CAMI ÇATLADI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
15 / 22 °C 17 / 23 °C 17 / 21 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •Rusya
  •kaza
  •pandemi
  •Qatar Airways