iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
7 Haziran 2012 Perşembe - 09:39

İŞTEN ATILANLARA UMUT IŞIĞI

Hava-İş, THY’de işten çıkarılan 305 personelin işe iadesini istiyor. İşten çıkarılma kararının doğru olduğunu söyleyen Hamdi Topçu ise “Talebi yönetim kurulu gündemine taşıyacağım” diyor

İŞTEN ATILANLARA UMUT IŞIĞI
19 Mayis

Son 10 yılda yaptığı atakla tam 7 kat büyüyen THY, Manchester United, Barcelona gibi futbol devlerine yaptığı sponsorluklarla gözbebeğimiz, ulusal gururumuz oldu. Avrupa’da ilk üç havayolu arasına stratejik yönetim biçimi yanısıra çalışanlarının özverili çalışmasıyla girdi. Önceki hafta THY’de grev hakkının ellerinden alınmasına karşın sendikanın başlattığı direniş ve sonrasında olayların gelişme biçimi bu prestijli konum için olumlu bir katkı değildi elbette! THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Hamdi Topçu’nun şirketin Yeşilköy’deki merkezinde düzenlediği ve gelişmeler hakkında bilgi verdiği toplantıya basın tarafından katılım tamdı. Ekonomi yazarları, ekonomi müdürleri hemen herkes masadaydı. 

 

Topçu toplu görüşme sürecinde gelinen noktayı anlatarak başlasa da gündem belliydi: İşten çıkarılan 305 personel.

 

Listede 400 kişi vardı

Topçu, “Görüntüleri inceledik. Liste 400 kişiydi. Kapıdan girişleri engellenen ve durumunu izah edebilen 100 kişiyi eledik. Onları çıkarınca tespit edilen 305 kişinin işine son verdik. Duygularım yanlış yaptığımı söylüyor. Ama işte duygularla hareket edemem.”

Topçu’nun karardan geri dönüş olup olmayacağı yönündeki soruya cevabı ise çok umut vaat etmedi: “Hayatımın en kötü kararıydı. Fakat bunu yapmalıydık. Yönetim kurulunda kararın doğru olduğu yönünde bir fikir birliği var. Sendika başkanının ön şartı işe iade. Kendisine söz verdim. Konuyu bir iki gün içinde yönetim kuruluna tekrar götüreceğim. İşe iade oluşmuş zarar nedeniyle halka açık bir şirketi zor durumda bırakır. THY’nin günde bin seferi var var, bir taşın çekilmesi bütün sistemi etkiliyor. 2 milyon dolar civarında zarar söz konusu. Bunun tazmini nasıl olur. Verdiğimiz karar yürürlüktedir, şu an bir geri adım söz konusu değil.”

 

SMS ile bildirim konusu

Gazetecilerin yöntemin de biraz sert olduğu, bildirimlerin sms ile yapıldığı hatırlatması üzerine ise Topçu şunları söyledi...

“Yasayla havacılık sektöründe grev yapılamaz denmiş. İtirazını yap, eleştir ama zarar verme. Mesai saatleri içinde benden kanun dışı, şirketi zarara uğratacak eyleme müsamaha göstermemi bekleme. Şirkete zarar verme hakkın yok. Bugünlere personelimizin özverili çalışmalarıyla geldik. Bizde 16 bin kişi çalışıyor, 300 kişi katılmış sadece. İşten çıkarıldıkları noktasında bilgileri olması için bu mesajları attık. Teknoloji gelişti, çağrı yazmaya gerek yok” dedi.

 

‘Daha YAPICI olacağım’

Topçu, en büyük silahı olan grev hakkı elinden alınmış sendikaya karşı bundan sonra tutumlarının nasıl olacağı yönündeki soruya karşılık olarak da şunları söyledi: “Bu silahının elinden alınması beni sendikaya karşı daha yumuşak hale getirdi. Onların haklarını savunma noktasında daha yapıcı olup şirket imkânlarını daha zorlayacağız. İmkânları yok, bu hakkı vermeyelim demeyeceğiz.”

 

‘Şirketin anahtarını istediler neredeyse’

Dünkü toplantının ikinci ana gündem maddesi ise tıkanan toplu görüşmelerdi. THY yönetimi ve Hava-İş Sendika’sı uzlaşamadı. Arabulucu raporu taraflara tebliğ edildi. Eski duruma göre bu tebliğden itibaren 6 gün içinde grev kararı asılabilirdi. Ancak sendikanın artık greve gitme hakkı olmadığından, uzlaşmazlık bugün yarın yüksek hakem kuruluna gidecek.

Hamdi Topçu bu süreçle ilgili olarak da şu bilgileri paylaştı:

“Personel 2011’in zammını daha alamadı. İlk kez görüşme çağrısı bizden geldi. 9’uncu ayda çağrı yaptık. Üç ay içinde görüşmeleri bitirelim istedik. Herkes zammını alsın istedik. Hava-İş Sendika’sı birtakım bahanelerle ‘Ben yetkili değilim’ dedi. ‘Gelin zam konuşalım diyoruz, sendika ben yetkili değilim’ diyor. Sendikanın maksadı görüşmeleri yüksek sezona getirip işvereni sıkıştırmak, işi yaza denk düşürmekti. Ücret artışı yerine, ek hakların bir kalem altında toplanması, ücrete dahil edilmesi gibi bahane edilecek ne varsa onları getirdiler önümüze. 40 madde vardı. 40 maddeden birisinde bile uzlaşılmaz mı, uzlaşmadılar. Biz makülü yakalayım isterken öyle maddeler vardı ki, anahtar teslimi istiyordu neredeyse.”

 

10 milyon TL alıyorlar

“Sendikayı önemsiyoruz. 10 trilyona yakın para alıyorlar. Bir şeye derman oldukları yok. Bu paraları 2 yılda bir, bize gelip kavgada harcıyorlar. ‘Uçuş güvenliğini sağlayamıyoruz, çünkü çok uçuyoruz’ diyorlar. Bu yalan çünkü sivil havacılık ve AB 110 saat uçmayı kabul ediyor. Bizde bir hostes 70 saat uçuyor. Pilotların ortalaması ise 75 saat. Bunun üstünde uçarsa yüzde 75 üstünden mesaisini alıyor. Harcırahını alıyor. Bizde işe yine giren bir kabin memuru ortalama 3.341 TL maaş alıyor. Lufthansa’nın kabin memurundan daha fazla ödeme yapıyoruz. Ücretlerimiz AB’nin yüzde 30 üstünde. Sektörde 2 bin TL’ye, 800 TL’ye işe başlatan var. Ben rekabet edeceksem giderlerimi de kontrol etmem lazım. Hiçbir zorunluluk yokken tamamını kendimiz karşılayarak 45 milyon TL ödeyip özel sigorta yaptırdık.”

 

‘THY dışında kimsede sendika yok’

“Sektörde 110 bin çalışan var. 12.5 milyar dolar tutarında değer üretiyorlar. Bu değerin 8.5 milyar dolarını THY üretiyor. THY dışında kimsede sendika yok. Bu sendikalı görüşme yükünü çeken bir tek THY mi? İşte sendikalar Alitalia’yı batırdılar. Sendikanın homojen olmasını istiyoruz. Çalışanların 1.5 yıldır alacakları var, toplu iş görüşmeleri bitmediği için alamıyorlar.”

 

SONGÜL HATUSARI-Milliyet

 

 
SGB'Lİ KADINLARDAN THY'YE TEPKİ
 
THY’NİN 8 MİLYON DOLARI SURİYE’DE
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
POTANSİYEL YOLCU 7 Haziran 2012 Perşembe 12:29

Hava -iş sendikası gözüme iyice girdi; anahtarı can-ı gönülden onlara teslim edebilirsiniz.

Yorumu oyla      0      0  
misafir 7 Haziran 2012 Perşembe 11:52

Her insan hata yapar. Allah bile kullarını tövbe ettiği zaman affediyor. THY yolları büyük bir kurum ve Türkiyenin uluslararası bir markasıdır. Saniyelerle yarışan bir kurumdur. Böyle bir kuruma yaklaşımda çok stratejik olmalıdır. Bakın gençler böyle bir kurumda çalışmak , gelecekte verebileceğimiz en büyük referanstır. Tabiki maddi yönden herkes iyi konumda olmak ister. Bunu doğru zamanda doğru bir mücadele etmek elde etmek gerekir. Şu an kurumun herşeyi hesaplı ve planlı olduğunu düşünüyorum. Şu an kurumun verebileceği tüm fedakar zamları kabul etmek gerek. İlerideki dönemlerde THY nin sizlere yapacağı fedakarlıklar olacaktır. Şunu unutmayın bir şey isterken doğru yerde ve zamanda olmakk gerek. Her bir sorunun çözümü vardır. Sonuçta THY anlık bir zarar çekebilir. Ama en büyük zararıda çalışan kendine verir. Bu arada sendikaya bir şey olmaz. Bakın kanun çıktı. Ne olacak şimdi.? THY misafiri olarak, THY hata yapan bu gençleri şartlı olarak affetmelidir.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SGB'Lİ KADINLARDAN THY'YE TEPKİ
Sendikal Güç Birliği Kadın Koordinasyonu, THY yönetimince işten atmakla ...
THY'DE NELER OLUYOR
Milliyet yazarı Güngör Uras yazdı: THY’de neler oluyor? THY neler yapıyor?
THY’YE 'PİŞMANIZ' MEKTUPLARI
Türk Hava Yolları, 29 Mayıs’ta iş yavaşlatmanın başladığı saat 03.00’de ...
 
3. HAVALİMANI İHALESİ EYLÜL’DE
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapılacak üçüncü havaalanı ...
THY’DE SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ İPTALLERİ
THY'nin bugün yapılması gereken bazı seferleri sistem değişikliği nedeniyle iptal edildi.
TGS’YE İKİ SERTİFİKA
Havalimanlarında engelli yolcuların rahat seyahat edebilmeleri amacıyla ...
 
THY’NİN MİNİK MİSAFİRLERİ
Sivas Merkez Kazancılar İlköğretim Okulu öğrencileri, Sivas Nuri Demirağ ...
IFALPA'DAN İDDİALARA YANIT
'Türk pilotların İngilizce seviyeleri yetersiz. Bu da kazalara davetiye ...
İŞTE 3. HAVALİMANININ YERİ
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2023 projelerinden İstanbul'a 3. havalimanının ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
HELİKOPTERİ ACİL İNİŞ YAPTI
‘AEROSHARK' İLE TASARRUF
VİZE İŞLEMLERİ DIŞİŞLERİ VAKFI'NA
SAĞ MOTORDA YANGIN ÇIKTI
MÜNİH'TE 60 SEFER İPTAL EDİLDİ
VİZE REDDİNDE ÇİN GERİDE KALDI
EN GÜZEL '19 MAYIS' KUTLAMASI
'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' ADIMI
KIRGIZİSTAN SOCEA'YA KATILDI
YER PERSONELİ UÇAKTAN DÜŞTÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
15 / 20 °C 14 / 22 °C 14 / 23 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •kaza
  •kriz
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •uçak