iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
4 Mayıs 2014 Pazar - 19:54

İŞSİZ PİLOTLARI SEVİNDİRECEK PROJE

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Türkiye Havayolu Pilotları Derneği’nin geliştirdiği proje sayesinde artık uçuş okullarına binlerce dolar ödemelerine rağmen mezun olduktan sonra bazı testlere takılan ve açıkta kalan pilotlar işsiz kalmayacak

İŞSİZ PİLOTLARI SEVİNDİRECEK PROJE
Losev-1

TALPA DANIŞMANLIK YAPACAK

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği TALPA ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, işsiz pilotlar sorununa çözüm buldu. Pilot olma hayaliyle uçuş okullarına 50-55 bin Euro gibi astronomik paralar ödeyen ancak mezun olduktan sonra havayolu şirketlerinin bazı dil ve psikolojik testlerini geçemeyen pilotlar iş bulamıyordu. İşsiz pilot sayısının her yıl katlanarak artması sektörün en yetkili kuruluşu SHGM ile pilotların en etkili derneği Türkiye Havayolu Pilotları Derneği’ni (TALPA) harekete geçirdi.

İŞSİZ PİLOTLAR TALPA’YA BAŞVURACAK

Sorunu masaya yatıran SHGM ile TALPA, sistemdeki hataları ve eksikleri tespit ettikten sonra işsiz pilot sorununa çare olabilecek çözüm yolunu buldu. Buna göre herhangi bir havayolu şirketinde iş bulamayan pilotlar uçuş okuluna kaydolmadan önce TALPA’ya başvuracak. İşsiz pilot sorununu büyük ölçüde bitirecek proje hakkında Airkule.com’a bilgi veren TALPA Başkanı Gürcan Mantı,”Uçuş okuluna kaydolacak talebeler ilk önce gelecek TALPA’ya müracaat edecek. Psikologlarla da görüşüyoruz, başlangıçta psikiyatrik bir test uygulayacağız. Türk Hava Yolları(THY) ile de görüştük, gerekirse DLR testi(Pilotların dil yeterliliğini ölçen test) THY’de yapılacak. Öğrenci testi geçti, uçuş okuluna girdi ve burayı da bitirdi. Türk Hava Yolları bu testi kabul edecek. Sunexpress’te Mollymawk testi var. Bu teste girmek isteyeni de oraya göndereceğiz. Pilot olmak isteyen bir kişi uçuş okuluna girmeden önce, ‘Ben THY’de mi uçmak istiyorum, özel sektörde mi uçmak istiyorum’, kafasında bunu netleştirecek.  Bu testlerde bazı adaylar elenecek ama artık uçuş okulunu bitirdiğinde ‘ben işsizim’ diyemeyecek. Bugüne kadar bu yapılmadığı için çoğu açıkta kalıyordu” şeklinde konuştu.

ESKİ MEZUNLARA REHABİLİTASYON

TALPA Başkanı Mantı, daha önceden uçuş okulu bitirmiş olan fakat iş bulamayan pilotlarla ilgili de bir çözüm bulduklarını belirterek, “Geçmişte kalanları ne yapabiliriz diye bir çözüm de ürettik SHGM ile. Bu durumdaki pilotlara bir rehabilitasyon uygulaması yapacağız. Önümüzdeki günlerde bütün uçuş okulları ve havayolu şirketleri ile bir toplantı yapacağız. Şirketler, geçmiş kayıtlarını gerekirse donduracak. Sayılarını tam olarak bilemiyoruz. Önceden 130 gibi bir sayı vardı elimizde ama bazıları işe girdi. Bu durumdaki pilotların tekrar bize müracaat etmeleri konusunda duyuru yapıyoruz. Diyelim ki lisansı geçmiş, askıda. Bunlara uçuş okulları yardımcı olacak, SHGM yardımcı olacak. Ücretin yarısını şahıs, yarısını uçuş okulları tolere edecek. Tekrar uçup sertifikalarına kavuşacaklar. Uçuşu eksikse uçuşa, tip sertifikasının süresi geçenler, tekrar sertifika alması gerekenler bunları masaya yatırıp bir çözüm bulunacak. Bu sayede işsiz olan, zor durumdaki arkadaşların da eritilmesi ve sisteme kazandırılması sağlanacak” dedi.

YABANCI YARDIMCI PİLOTLARA KISITLAMA

TALPA Başkanı Gürcan Mantı, SHGM ile yaptıkları toplantılarda yabancı first officer’lara(yardımcı pilot)yüzde 10’luk bir sınırlama getirdiklerini ifade ederek, “Yabancı first officer’lara yüzde 10’luk kota koydurduk. İşsizlik problemi first officer’larda daha ziyade. Kaptan pilotlarda fazla sorun yok. Esas sorun Türkiye’de genel havacılığın yaygınlaşmamasından ortaya çıkıyor. Pilotlar uçuş okullarını bitirdikten sonra direk havayoluna başvuruyor. ABD’de 1500 saat, Avrupa’da 750 saat idi, onlar da 1500’e çıkarıyor. Bu ülkelerde pilot adayları ticari havayolu şirketinde uçmaya başlamadan önce uçuş okulunu bitirdikten sonra 1500 saat genel havacılıkta uçmak zorunda. Türkiye cennet bu konuda. O nedenle yabancılar Türkiye’ye saldırıyor. İskandinav ülkelerinde pilot olan gençler buraya geliyor 1500 saati doldurmak için. Burada çeşitli havayolu şirketlerinde uçuyor, 1500 saatlik mecburi uçuş tecrübesini üstelik ticari havayollarında doldurup pilot oluyorlar” diye konuştu.

Süleyman ŞEN-Airkule.com/ÖZEL

 
EN ÇOK İLGİ KABİN MEMURLUĞUNA
 
THY’NİN EN YENİSİ KUYRUK SÜRTTÜ
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
erdem87 11 Ağustos 2014 Pazartesi 18:05

Anlam veremediğim bir nokta var. İşsiz bir pilotsan demek ki bir noktada eksiksin ya yeterli ingilizcen yok ya da yapılan testlerde başarılı bulunmuyorsun. yeterli değilsen her meslekte işsizlik olduğu gibi pilotlarda da olacaktır. senden daha yetenekli ve ingilizceye hakim bir yabancı pilot varsa neden o senin yerine tercih edilmesin. Madem bir karar veriyorlar neden yolcuların taleplerini dikkate almıyorlar. Ben bir yolcu olarak beni güvenle uçuracak bir pilotu tercih ederim uyruğunun benim için bir önemi yoktur. Eminim de aklı selim her insan bunu böyle ister. insanlr güven içinde uçsunlar gerekirse %50 yabancı pilot istihdamı olsun. Neden insanların güvenle uçmalarını baz almayıp sırf pilotlar iş olanağı sağlayalım diye böyle bir karar alınır anlamam. SON DERECE SAÇMA

Yorumu oyla      1      7  
Aday 22 Mayıs 2014 Perşembe 17:18

İnsallah bir cozum bulunur. ancak habere baktigimizda DLR testi dil yeterliligi testi yazilmis ki koca bir yanlis! DLR gorsel isitsel hafiza motor yetenekler, multi tasking vb. İle ilgili bir sinavdir. Havacilikla alakali haber yapan bir haber sitesinde bile bu kadar basit bir hatanin yapilmasi haberin inandiriciliktan uzak olmasi icin yeterli.

Yorumu oyla      4      0  
ıssız pilot 6 Mayıs 2014 Salı 21:04

Arkadaşlar şimdiye kadar talpa biz issiz pilotlar icin ne yaptı, hangi şikayetimizi ciddiye aldı da bizefaydasi oldu, fayda sadece kendi yönetim kademesinde ensesi kalin tuzu kuru kaptanlara Hangimiz talpa nin shgm ye yaptığı konuşmalarda bizlere is imkanı sundu da ise giren arkadaşlar oldu, bu da lafta kalır bizler gene bekleriz, talpa ya hodri meydan Gürcan mantı kaptan göstersin kaptanligini lafta değil icraatta

Yorumu oyla      4      0  
issiz 5 Mayıs 2014 Pazartesi 21:28

1500 saati nerede ucabilecegimizi de yazsaydiniz ne güzel olurdu..

Yorumu oyla      3      0  
Plt 5 Mayıs 2014 Pazartesi 12:13

Arkadaşlar shgm şimdilik bu şirketlere yüksek para cezaları kesiyor yakın zamandada lisanslar onaylanmayacak yabancı pılot çalıştırma gittikçe zorlaştırılacak iç kaynağimiz yeterlidir.talpaya yaptığımücadelede destek vermeliyiz. Mesleğimiz ve meslektaşlarımız için birlik olma zamanı gelmedimi.

Yorumu oyla      9      5  
SunExpress 5 Mayıs 2014 Pazartesi 01:41

Sayın Gürcan Mantı'nın SunExpress'de %40'lara ulaşan yabancı FO durumundan haberi yok galiba. Kağıt üzerinde kota koydurmuş olabilirler ama uygulamada şirketler istediği gibi yabancı FO istihdam ediyor. Gerisi hikaye...

Yorumu oyla      12      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EN ÇOK İLGİ KABİN MEMURLUĞUNA
En çok elemanın arandığı pozisyonlar arasında olan kabin memurluğuna her ...
BİNALİ YILDIRIM’DAN SERT TEPKİ
Tavan fiyat uygulamasının delinmesiyle bilet fiyatlarında meydana gelen ...
ATATÜRK HAVALİMANI YAZA HAZIRLANIYOR
Atatürk Havalimanı’nda yoğun geçmesi beklenen yaz sezonu öncesi apron ...
 
AEROFLOT’UN SEFERLERİ DURDURDUĞU KENTLER
Aeroflot, Ukrayna’nın iki kentine yaptığı seferleri durdurma kararı aldı
KABİNDE SELFIE MODASI
Son dönemde çığ gibi büyüyen selfie modası gökyüzüne de sıçradı
THY FRANKFURT MÜDÜRLÜĞÜNE ATAMA
Türk Havayolları Frankfurt Müdürlüğü’ne Recep Emanet atandı
 
BİLET FİYATLARI UÇACAK
İç hat uçak biletlerine tavan ücret uygulaması nisan itibarıyla sona erdi. ...
AVRUPA’NIN EN İYİSİ
Türk Hava Yolları'nın başarılı kargo iştiraki Turkish Cargo "Avrupa'nın ...
O YOLCU SERBEST KALDI
Anadolujet uçağında üzerinde bomba olduğunu söyleyen yolcu serbest bırakıldı
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
BRUNEI ORDUSUNA AIRBUS
UNIFREE TEİD ÜYESİ OLDU
SİVİL HAVACILIK BİNASINDA EYLEM
AJET'TEN YÜZDE 40 AİLE İNDİRİMİ
TAYKONOTLAR DÜNYA'YA DÖNDÜ
İFADE ORTAYA ÇIKTI
PİSTTE ATA ÇARPTI
BİRLEŞİK KRALLIK'TA REKOR BÜYÜME
İSG'DEN MAYIS'TA 4 YENİ ROTA
TAHLİYEDE ÖNEMLİ HATA
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 19 °C 12 / 15 °C 12 / 17 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Qatar Airways
  •Emirates
  •bilet
  •Ukrayna
  •vize