iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
24 Ekim 2018 Çarşamba - 17:10

ISI VE ENERJİ İHTİYACI ATIKLARDAN KARŞILANACAK

İstanbul’un yeni havalimanının ısı ve enerji ihtiyacı atıklardan karşılanacak

ISI VE ENERJİ İHTİYACI ATIKLARDAN KARŞILANACAK
Losev-1

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından bu yıl 6. kez düzenlenen Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda, bütün dünyada büyük bir ivme kazanan şehirleşme konusu tüm yönleriyle masaya yatırıldı. Atık tesislerinin İstanbul’daki yeni havalimanının enerji ihtiyacının yüzde 40’ını, ısınma ihtiyacının ise tamamını karşılayacağını belirten İBB Kurumsal Gelişim ve Yönetim Sistemleri Daire Başkanı Ramazan Özcan Yıldırım, “Nüfus artışı şehir içi hareketlilik talebini üç kat artıracak. İBB olarak şehrin karbon emisyon düzeyini 2030’da yüzde 32 düşürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından düzenlenen 6. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’na bu yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü ev sahipliği yapıyor. Bugün İTÜ Ayazağa Kampüsü’ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda dört ayrı oturumla şehirlerin geleceği ve çocuklardan yaşlılara kentlerde yaşam kalitesini artıran çözümler konunun uzmanlarınca ele alındı.  

“İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini sınırlandırmak için artık son yıllarımız”

Sempozyumun açılışında konuşan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız, Paris İklim Anlaşması’na imza koyan hükümetlerin tüm taahhütlerini yerine getirmesi durumunda bile yüzyılın sonunda sıcaklık artışının 2 dereceyi bulabileceğinin altını çizerek “Artık iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini sınırlandırabilecek son yıllar içerisindeyiz. 2030 yılına kadar karbon salım düzeylerinin çok hızlı bir şekilde gerilemesini sağlamamız gerekiyor” uyarısında bulundu.

15-29 yaş arasında can kaybının bir numaralı nedeni trafik çarpışmaları

Kentleşme sonucu özel araç sahipliğinin sürekli arttığını belirten Dr. Güneş Cansız, bunun sonucu olarak hem fosil yakıt kullanımının hem de yol güvenliği sorununun büyük bir hızla arttığına dikkat çekti. Giderek artan trafik sıkışıklığı ve çarpışmaları nedeniyle ortaya çıkan maliyetlerin artık olağanüstü derecelere geldiğini anlatan Dr. Cansız “Dünyada yollarda her gün 3000’den fazla kişi hayatını kaybediyor ve bunun ne yazık ki 500’ü çocuk” diye konuştu. Cansız, yalnızca geçtiğimiz yıl Türkiye’de trafikte 1,2 milyon çarpışma meydana geldiğini ve 7 binden fazla kişinin bu nedenle hayatını kaybettiğini hatırlattı.

İstanbul’da 2023’te 1.050 km uzunluğunda bisiklet yolu olacak

Sempozyumda konuşan İBB Kurumsal Gelişim ve Yönetim Sistemleri Daire Başkanı Ramazan Özcan Yıldırım, atık tesislerinin İstanbul’daki yeni havalimanının enerji ihtiyacının yüzde 40’ını, ısınma ihtiyacının ise tamamını karşılayacağını belirtti. Yıldırım, şehrin 15 milyonu aşan mevcut nüfusunun 2023’te 16 milyon 310 bin olmasının beklendiğini söyleyerek “Bu artış şehir içi hareketlilik talebini de üç kat artıracak. İBB olarak şehrin karbon emisyon düzeyini 2030’da yüzde 32 düşürmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda mevcut 355,45 km’lik metro hattını 2019 sonrasında 1.100 km’ye, 120 km’lik bisiklet yolunu da 2023’te 1.050 km’ye ulaştırmış olacağız” dedi.

Yol güvenliğine dair iki ayrı rapor kamuoyuyla paylaşıldı

İzmir’de pilot uygulaması yapılan “Okul Bölgelerinde Yol Güvenliği ve Erişilebilirlik” çalışmasına dair rapor ve trafikte sıfır can kaybı için bir vizyon ortaya koymayı hedefleyen “Sürdürülebilir ve Güvenli” kılavuzu da 6. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda kamuoyuyla paylaşıldı. Türkiye’de yerel yönetimler için yol gösterici olmayı amaçlayan “Okul Bölgelerinde Yol Güvenliği ve Erişilebilirlik” raporu, sadece çocuklar özelinde değil, aileler, öğretmenler ve okul bölgelerini kullanan tüm kent sakinleri için yaşam kalitesini artırıcı bir yol izlemek amacıyla hazırlandı. “Sürdürülebilir ve Güvenli” raporu ise her yıl 1,25 milyon insanın ölümüne yol açan trafik çarpışmalarının önüne geçmek için neler yapılabileceğini ele alıyor.  

2050’de 6,5 milyar insan kentlerde olacak

Dünya nüfusunun yarısından fazlasına denk gelen 3,5 milyar insan bugün kentlerde yaşıyor. 2050 yılında ise bu rakamın 6,5 milyara ulaşması öngörülüyor. Daha çok gelişmekte olan ülkelerde görülen bu yoğun kentleşme yönelimi temiz su kaynaklarına erişim, yeterli kanalizasyon altyapısı, uygun yaşam alanları ve halk sağlığı açısından ihtiyaçların da aynı ölçüde artacağına işaret ediyor. WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından hem Türkiye’den hem de dünyadan konunun uzmanlarının katılımıyla düzenlenen “Değiştir, Ölçeği Büyüt!” temalı sempozyum, “Yükselen Şehirler”, “Herkes için Hareketlilik”, “Evet, Karbon Emisyonlarını Düşürebiliriz!” ve “Hayat Kurtaran Yol Güvenliği Yaklaşımları” konularını tartışmaya açıyor.  

Geçtiğimiz yıl “Geleceğin Şehirleri” konusunu ele alan Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu, FIA Foundation, Transformative Urban Mobility Initiative, Stephen M. Ross Philanthropies, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Belediyeler Birliği ve Shura Enerji Dönüşümü Merkezi’nin özel desteğiyle gerçekleştiriliyor. Etkinliğe özel sektör, uluslararası kurum ve kuruluşlar, yerel yönetimler ve yerel yönetim birlikleri ile akademi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları katılıyor.

 
HAVA-İST 4 HATTAN YOLCU TAŞIYACAK
 
KARAYOLUNA ÇAKILDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HAVA-İST 4 HATTAN YOLCU TAŞIYACAK
Açılışına sayılı günler kalan İstanbul Yeni Havalimanı’na otobüslerle ...
OTOPARK İKİ AY ÜCRETSİZ OLACAK
Pazartesi günü açılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı’na ulaşımla ilgili önemli bir açıklama yapıldı
KÖRÜK VE APRON REKLAMLARI HSBC’DE
Tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle ...
 
POLİSLERE VE DOKTORA CEZA TALEBİ
ABD vatandaşı Tracey Lynn Brown'un, 2013'te transit yolcu olarak bulunduğu ...
TURİZMDE “DİJİTAL DÖNÜŞÜM”
Turizmde turistin seyahatini kolaylaştıran ve sorunsuz hale getiren dijital dönüşüm çağı başlıyor
DRONE İÇİN YENİ DÜZENLEME
Drone'lar için yeni kurallar geliyor. Kayıt sınırı 250 grama düşerken, ...
 
BAKAN SOYLU:UÇAK YAPMAYA BİLE ÇALIŞMIŞLAR
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sınır ötesi operasyonlarla DEAŞ'tan temizlenilen ...
YENİ HAVALİMANININ AYDINLATMASI GÜNSAN’A EMANET
İstanbul Yeni Havalimanı’nın aydınlatma kontrolünü Günsan üstlendi. Yeni ...
TÜRKİYE'NİN RÖNTGENİNİ ÇEKTİLER
İki uçakla toplam bin 500 saatin üzerinde uçuş gerçekleştirildi ve Türkiye’nin ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 19 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kaza
  •turist
  •karantina
  •Turkish Airlines
  •rota