iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
6 Kasım 2008 Perşembe - 11:22

HELIOS ÇALIŞANLARI YARGILANACAK

Kıbrıs Başsavcısı, Helios kazası hakkında açacakları davada şirket yetkililerinden 5 kişinin yargılanacağını açıkladı.

HELIOS ÇALIŞANLARI YARGILANACAK
Losev-1

ÜNAL BAŞUSTA YAZIYOR…

 

Güney Kıbrıs Helios Havayolları’na ait B-737-300 uçağı 2005 yılının Ağustos ayında yakıtının bitmesi sonucu Atina’nın 40 km yakınlarında 121 yolcusuyla düşerek parçalanmıştı. Larnaka’dan kalkan uçak Atina’dan sonra Prag’a gidecekti.

 

Kaza nasıl olmuştu

Kaza sonu raporları pilotların uçağın otomatik basınç kontrol sistemini, check-list kontrollerini tam yapmayarak, uçuş için doğru ayarlamadıklarını, ayrıca uçak yükselirken basınç sisteminin çalışmadığını gösteren sesli alarmları da algılayamayarak gereğini yapmadıklarını ortaya koydu. Otomatik pilotta normal uçuş yüksekliğine çıkan uçağın basınç sistemi çalışmadığından, azalan oksijen nedeniyle pilotlar hiçbir şeyin farkına varamadan kendinden geçti. Yolcular ise otomatik olarak düşen oksijen maskelerinden aldıkları oksijeni kullanmış ve o sistemin de kısa bir sonra işlevini yitirmesi üzerine teker teker bayılarak kendinden geçmişti.

 

F-16’lar havalanmıştı

Hava trafik kontrolörlerinin aradığı uçağa kimsenin cevap vermemesi üzerine uçağın kaçırıldığı zannedilmiş ve kalkan F-16’lar uçağa yaklaştıklarında pilotları ve yolcuları kendilerinden geçmiş bir şekilde gözlemlemişti. Uçağın uçuş rotasının Atina olması nedeniyle pilotlara, uçağın meskun mahallere düşme ihtimaline karşı onlara uçağı düşürme talimatı verilmesi de planlanmıştı. F-16 pilotlarının uçakta gördükleri tek canlı ise o ana kadar kabindeki oksijen tüplerini kullanarak sağ kalabilmiş bir hosttu… F-16 pilotları hayatta kalan hostu, kokpitte uçağı kontrol etmeye çalışırken gördü. Pilotlar daha sonra yakıtı tükenen uçağın bütün motorlarının susarak düşmesini takip ettiler. Pilot olmak için uçuş dersleri alan hostun haricinde, uçakta bulunan herkes, olayların farkına varamadan yaşamlarını yitirdi.

 

Helios çalışanı 5 kişi yargı önüne çıkacak

Kazadan sonra ismini Ajet Airways olarak değiştiren şirketin 5 çalışanı şimdi iki ay içinde açılacak davada ortaya çıkacak. Başsavcı Petros Clerides gazetecilerin bütün sorularına karşın sanıkların isimleri ve vazifeleri hakkında ipucu vermedi. Başsavcı bunu kaza raporlarını ve polis raporlarını inceledikten sonra kararlaştırdığını ve bir ekip oluşturarak iddianamenin hazırlanması için talimat verdiğini açıkladı.
Başsavcı yardımcısı Akis Papasavvas bunun bir intikam davası olmadığını maksatlarının adaletin tecelli etmesi olduğunu, gazetecilerin de ortalığı karıştırarak cadı avına çıkmamalarını istedi. Savcının gazetecilerle konuşmasından çıkan tahminlere göre suçlanacaklar içinde sivil havacılık bürokratlarından kimse yok.
Kaza raporları, kazanın sorumluları olarak pilotları suçlarken, sivil havacılık teşkilatını da sistemdeki eksiklikler ve aksaklıklar nedeniyle kınamıştı.

 

ABD’de dava açılmıştı

Bu arada birçok başka kazada olduğu gibi, bu olayla ilgilenen ABD’den bir avukatlık şirketi ve Kıbrıslı partnerleri, 21 Şubat 2006 tarihinde Boeing’in merkezinin bulunduğu Şikago’da dava açtı.

Davacı avukatları, pilotlar kadar Helios’un ve Boeing’in de suçlu olduğunu iddia ederek, bu konuda buldukları teknik ve iletişim hatalarını mahkemeye sundular.

Boeing’in kullanıcılar için hazırladığı check-list’in yanlış anlaşılmaya imkan verecek bir şekilde olduğu ve bu nedenle pilotların basınç sistemini doğru ayarlayamadıkları iddia ediliyor. Ayrıca “basınç hatasını gösteren alarm sisteminin de pek belirgin olmadığı ve diğer başka alarmlarla çok kolay karıştırıldığı” iddiası da var.

Avukatlar kazadan iki yıl evvel Boeing’in yayınladığı bir bültenle, havayolu şirketlerine basınç arızası durumunda bu alarmın pilotlarca algılanamayacağı ihtimalinden bahsetmiş ve bu konuda operasyon manuellerine gerekli değişikliklerin konulmasını istemişti. “Bu kadar önemli bir sistemin alarmını daha belirgin hale getirecek bir modifikasyon yerine sadece bu konuda daha dikkatli olmaları tavsiye edilmişti” iddiası da dava dosyalarında yer aldı.

 

Isparta kazasından hala ses yok

Bu arada Endenozya’daki bir kazayı yapan uçağın kaptan pilotu dünyada ilk defa olarak sebep olduğu kaza nedeniyle dikkatsizlikten adam öldürme suçuyla mahkemede. Bu konuda detaylı bilgiler geldikçe sizlerle paylaşacağım.

Basında çıkan bütün haberlere, iddialara ve yorumlara rağmen Isparta kazası hakkında hala bir haber yok. Uçak kazaları nedeniyle Türkiye’de açılan davalar ve neticeleri hakkında hukukçularımız edindikleri bilgileri bizlerle paylaşırlarsa çok faydalı olur. Yeni dünya düzeni artık hiç bir suçlunun saklanmasına olanak sağlamıyor. Maksadımız bir olayın aynısının tekrarlanarak, başka canların yanmaması…

 
ÇELEBİ YENİ UFUKLARA
 
'KIŞ GÜNEŞİ' SÜRPRİZİ
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ünal Başusta 7 Kasım 2008 Cuma 

Kaza kırım raporları son zamanlarda Dünyanın birçok ülkesinde tesadüfen oluşan çok şansız bir durumdan en az zararla kurtulma çabasıyla hazırlanıyor. Maksat hazırlanması şart olan bu kadar sıkıntılı bir işi o ülkenin ve birbirlerine her zaman ihtiyacı olan şirketlerin ortak menfaatleri gözetilerek hazırlayıp kurtulmaktır. Bu raporlardaki en önemli kaygılar maddi ve hukuksal olup en ideali olayların en kısa zamanda unutulmasıdır. Bu çok kudretli oyuncuların aralarında ortak menfaatleri güderek ve önceden senaryosu hazırlayarak oynamak mecburiyetinde olduğu bu kadar önemli oyunun gayesi zorunlu aktörlerin en düşük ücretle oynaması genel seyircininde bu tiyatro oyunundan hiçbirşey anlamamasıdır. Ancak derslerini çok iyi çalışmış havacılar bu karmaşık senaryoyu çözer ve bundan gerekli dersleri çıkarabilir. Fakat onlarında çoğu kıyak işlerini kaybetme korkusuyla açıkça konuşmaz. Hakikatler ancak oyuncuların maddi veya hukuksal olarak aralarında anlaşamadıkları durumlarda birbirlerini itham ettikleri durumlarda apaçık ortaya çıkar. İsparta kaza raporunu hazırlayacak ekibin bu uçak tipi hakkındaki bilgi ve tecrübelerini kaza raporunun altında imzalarıyla beraber ibreti alem için görmek istiyoruz.

Yorumu oyla      0      0  
BSLIST 6 Kasım 2008 Perşembe 

Isparta kazasinin raporu cikti mi gercekten? En son yayinlamadan once Basbakan'in okumak istedigini ve raporun kamuoyuna aciklanmadigi halde Basbakan'in okumak istedigini duydum. Aklima ister istemez, bagimsiz insanlarca hazirlanmis olmasi gereken rapora olasi bir hukumet mudahalesi geliyor. Ne dersiniz?

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÇELEBİ YENİ UFUKLARA
2008 sonu hedeflerini ekimde yakalayan Çelebi Hava Servisi, Avrupa ve ...
ARIDURU'DAN İFTİRA DAVASI
Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, ‘rüşvet’ iddiasına ‘iftira’ davası açtı.
GİNGER'Lİ POLİSLER YOLDA
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda polis amirleri gingerla teftişe çıkacak. İşte ayrıntılar…
 
THY: HENÜZ BİR KARAR YOK
THY, yer hizmetleri konusunda bir açıklama yayınladı. İşte o açıklama…
MEKSİKA'DA UÇAK KAZASI: 8 ÖLÜ
Meksika’da meydana gelen uçak kazasında ölenler arasında İçişleri Bakanı da var…
İSTANBUL'A 3. HAVAALANI YAPILACAK
İstanbul'a kurulması planlanan 3. havalimanı için kolları sıvayan hükümet, ...
 
HAVALİMANI EVLERİ OLDU
Uçak bileti bulamadıkları için ülkelerine bir haftadır gidemeyen Türkmenistan ...
RUS PİLOTLARIN EVRAKTA SAHTECİLİĞİ
Rusya’nın Perm kentinde 88 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kazayı ...
LUFTHANSA TAM YOL
Lufthansa sektörel krize rağmen başarısını sürdürüyor…
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
EN GÜZEL '19 MAYIS' KUTLAMASI
'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' ADIMI
KIRGIZİSTAN SOCEA'YA KATILDI
YER PERSONELİ UÇAKTAN DÜŞTÜ
İZMİR'DEN 7 YENİ ROTAYA UÇACAK
TB-2 POLONYA'YA İHRAÇ EDİLDİ
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
'CAFE YANIMDA' İLE FARKINDALIK
HEDEF: 10 MİLYON YOLCU
TUSAŞ-TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
14 / 21 °C 15 / 20 °C 14 / 23 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •seyahat
  •Temel Kotil
  •vize
  •Dubai