iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
7 Mayıs 2008 Çarşamba - 08:52

HELİKOPTER İHRACATINA ADIM ADIM

İtalyan helikopter firması Agusta Westland’la 50 adet savaş helikopteri üretecek olan TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI), 5 yıl sonra Türkiye’den helikopter de ihraç edebilecek.

HELİKOPTER İHRACATINA ADIM ADIM
Losev-1

TAI ve Aselsan’la 50 askeri helikopter için 1 milyar dolarlık kontrat yaparak Türkiye’de helikopter üretecek olan İtalyan Agusta Westland’ın CEO’su Guiseppe Orsi, Türkiye’nin proje bitiminin ardından helikopter ihracatçısı olabileceğini söyledi. Orsi, "İleride üretilecek helikopterler diğer ülkelere ihraç edilebilecek. Türkiye’nin yüksek teknoloji ihraç etme potansiyeli artacak" dedi.
İTALYAN helikopter firması Agusta Westland’la 50 adet savaş helikopteri üretecek olan TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi(TAI), 5 yıl sonra Türkiye’den helikopter de ihraç edebilecek. TAI tarafından T-129 adıyla Türkiye’de üretilecek 1 milyar dolarlık helikopter üretim projesinin yazılım ve diğer sistemleri yerli şirketler tarafından geliştirilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri Taarruz, Taktik Keşif Helikopteri (ATAK) programında TUSAŞ Ana Yüklenici, Aselsan ve Agusta Westland firmaları ise, alt yüklenici olarak üretim görevini üstlenecek.

İhracatçı olabilirsiniz
ATAK programını daha iyi yönetebilmek için Agusta Westland, Ankara’da 20 kişinin çalışacağı bölge merkezi de açtı. Agusta Westland’ın CEO’su Guiseppe Orsi, proje kapsamında TAI ve Aselsan’a bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştireceklerini belirterek, Türkiye’nin proje bitiminin ardından helikopter ihracatçısı olabileceğini kaydetti. "TAI’nin üreteceği ATAK helikopterler kesinlikle en modern helikopterler arasında olacak" diyen Orsi, ATAK helikopterle daha fazla teknoloji değişimi olacağını kaydetti.

 

Yüksek teknoloji artırılıyor
Türkiye’de 1960’lardan beri iş yapan Agusta Westland, ilk defa bu boyutta bir teknoloji transferi yapacak. Guiseppe Orsi, 10 yıl önce Aselsan’ın bazı parçaları üretmeye başladığını ancak teknoloji transferinin ilk defa gerçekleştiğini vurguladı. Orsi, 90 uçak için 1 milyar dolarlık kontrat yapıldığını aktararak, "Bu Türkiye’deki helikopter sektörü için önemli bir adım. Yerel olarak geliştirilen ve entegre helikopterler var. Bu anlaşmayla ileride üretilecek helikopterler diğer ülkelere ihraç edilebilecek. Türkiye’nin yüksek teknoloji ihraç etme potansiyelini artırıyoruz" dedi.

200 adetlik pazar var
İşbirliği kapsamında ilk etapta Türkiye’de 50 helikopter üretilecek. İkinci ve üçüncü etapta ise diğerlerinin üretilecek. Bunların hepsinin Türkiye için üretileceğine ancak dünyada sektörde gelecek on yılda 200 adetlik pazar olacağına dikkat çeken Orsi, Türkiye’nin bu potansiyeli kullanabileceğini belirtti. Guiseppe Orsi, helikopterin geleceğin önemli bir ulaşım aracı olacağının da altını çizerek, "Sağlık, yangınlar gibi bir sürü alanda kullanılabilir. Helikopter dünyası kesinlikle büyüyecek. Agusta’nın amacı TAI’nın üretimine destek vermek. Bu hem biz, hem de partnerimiz açısından önemli. Burada üretilen helikopterler için Türkiye çevresinde pazarlama imkanı olabilir. Helikopterde dünyada limitli kapasite var. Bunu artırmak lazım. İyi bir sektörünüz, mühendisleriniz ve havacılık geleneğiniz var. Havacılık çok gelecek vaat ediyor. Sektör büyüyebilir" değerlendirmesini yaptı.

Ticaride de potansiyel büyük
HELİKOPTER üretiminde askeri alan yanında ticari alanda da önemli potansiyel görülüyor. Türkiye’de Agusta’nın ticari alanda faaliyet gösteren 10 helikopteri var. Guiseppe Orsi, Türkiye’de ticari helikopter alanında da büyüme potansiyeli bulunduğunu aktararak, "Yangın ve medikal alan yanında iş hayatı için de kullanılabilir. Trafik kazalarına anında müdahale de önemli bir işlevleri var. Sivil helikopterlerin fiyatları 3.5-4.5 milyon dolar arasında" dedi. Orsi, "Türk mühendisleri İtalya’da eğitmeye başladık. Türkiye’de iyi mühendis temeli ve uçak üretim yeteneği var. Bunların bazılarıyla organizasyonumuza katılmaları için görüşeceğiz" diye konuştu.

TAI halka açılırsa biz de ilgileniriz
TAI’yle her türlü işbirliğini ve ortak girişimi düşünebileceklerinin altını çizen Guiseppe Orsi, halka açılması durumunda da TAI’yle ilgilenebileceklerini açıkladı. Guiseppe Orsi, "Her türlü işbirliğine hazırız. Türkiye’de beraber yeni ürün geliştirelim istiyoruz. Buna gerçekten hazırlıklıyız" dedi.

İstenen sistem entegre edilebilir
Guiseppe Orsi, rakipleri Amerikan Apachi ve Tiger’la ilgili olarak "Bizim helikopterlerimiz Türkiye’den kontrol edilebilir. Aselsan gibi firmalar sistemlerini bunlara koyabilir. İstedikleri sistemi entegre edebilirler. Apachi’deki gibi istedikleri bir parçayı değiştirmek için onay ve izin almak zorunda değiller" dedi.

 

HANİFE BAŞ-Hürriyet

 
TAV DEBRECEN'DEN VAZGEÇTİ
 
YUMRUKLAR KONUŞTU
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TAV DEBRECEN'DEN VAZGEÇTİ
TAV Havalimanları Holding A.Ş, Debrecen Havalimanı için teklif vermeyeceğini duyurdu.
AFRİKA SEFERLERİNDE KURYE PATLAMASI
Türk Hava Yolları’nın Afrika ülkelerine başlattığı tarifeli seferlerin ...
PEGASUS'TAN İKİ GÜNLÜK FIRSAT
Pegasus Havayolları, 15 YTL’ye uçma fırsatı sunan yeni bir kampanya başlattı.
 
THY WASHİNGTON'A UÇACAK
Almanya ve İsveç’te yatırımcılarla bir araya gelen THY Genel Müdürü Temel ...
UÇAKTA BOMBA ŞAKASI
Bir şaka ortalığı karıştırdı. Uçak geri döndü, yolcular indirildi. İşte ...
THY AÇIKLAMA YAPTI
Türk Hava Yolları, Irak hava sahasında Amerikan jetleri tarafından önü ...
 
TÜRK UÇAĞINA ABD ÇUVALI
Flaş, Flaş, Flaş… ABD jetleri İstanbul-Kuveyt seferi yapan THY’nin Boeing ...
UÇAK ALIMINDA SON KARAR
Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Başbakanlık için VİP uçak ve helikopter alımına ...
ATLASJET'TE JETSHOP DÖNEMİ
Ücretsiz ikram servislerine devam eden Atlasjet Havayollari, JETSHOP hizmetiyle ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' ADIMI
KIRGIZİSTAN SOCEA'YA KATILDI
YER PERSONELİ UÇAKTAN DÜŞTÜ
İZMİR'DEN 7 YENİ ROTAYA UÇACAK
TB-2 POLONYA'YA İHRAÇ EDİLDİ
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
'CAFE YANIMDA' İLE FARKINDALIK
HEDEF: 10 MİLYON YOLCU
TUSAŞ-TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ
EMIRATES'TE MALİ SONUÇLAR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 21 °C 13 / 21 °C 15 / 22 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •COVID 19
  •test
  •seyahat
  •uçak