iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
29 Mayıs 2008 Perşembe - 17:32

HAYATTA KALMA YILI

IATA Başkanı: '2008 aslında hayatta kalma yılımız'. Ayrıntılar bir tık ötede…

HAYATTA KALMA YILI
TheMothersDay

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Giovanni Bisignani, artan petrol fiyatlarına karşı alınacak tedbirlerin, hava yolu şirketlerinin kendilerinin verecekleri bir karar olduğunu belirterek, ''Bir yandan gelirler düşerken maliyetlerde büyük artışla karşı karşıyayız. Bu yıl hayatta kalma yılımız aslında'' dedi.

Bisignani, Conrad Otel'de 1-3 Haziran tarihlerinde yapılacak olan IATA 64. yıllık genel kurulu ve ''Dünya Hava Taşımacılığı Zirvesi''ne ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

‘Bir kaç gün içerisinde İstanbul'un dünya havacılığının başkenti olacağını’ söyleyen Bisignani, toplantılara binin üzerinde IATA delegesi ve yaklaşık 200 basın mensubunun katılmasının beklendiğini açıkladı. Bisignani, yıllık toplantıda sektörün genel durumunun ve kamu politikalarının değerlendirileceğini belirterek, sektörün zor bir dönemden geçtiğini dile getirdi.

IATA'nın 230'un üzerinde hava yolunu temsil ettiğini ve dünyada hava yolu trafiğinin yaklaşık yüzde 93'ünün birliğe üye hava yolları tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Bisignani, birlik üyesi hava yollarının toplam 315 milyar dolarlık bir işlem hacmine sahip olduğunu kaydetti.

IATA’nın yıllık toplantılarının her yıl başka bir ülkede yapıldığını anlatan Bisignani şunları söyledi:

“ Her yıl bu toplantılar için ilginç bir ülke buluyoruz. Türkiye'de havacılık konusunda büyük atılım olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz senelerde Türkiye'de çok büyük başarı öyküleriyle karşılaştık. Ülkenizde son bir kaç sene içerisinde yolcu trafiğinde yüzde 20'lik bir artış var ve bunun yüzde 35'i iç trafikten kaynaklanıyor. Bunun yanında Türkiye hem tarihi ve kültürel açıdan önemli bir merkez olması nedeniyle bizim için de çok önemlidir. Türkiye'nin özellikle bu 'açık semalar' konusundaki yaklaşımını çok takdir ediyoruz. Toplantımızı burada yapmamızın bir nedeni de Türkiye'de çok uzun süredir önemli bir mevcudiyetimizin bulunması. Ödeme raporları açısından bakarsanız 1,1 milyar dolarlık bir mevcudiyetimiz var. Kargo ödeme raporlarına baktığımızda 130 milyon dolarlık mevcudiyetimiz var. Bu ülkede 500'ün üzerinde IATA tarafından akredite olmuş acente çalışıyor”.

ELE ALINACAK KONULAR

Bisignani, yıllık genel kurul toplantısında öncelikle sektörün şu anki durumunu net olarak görmek istediklerini, sektörün zor bir dönemden geçtiğini söyledi. IATA Başkanı “Geçen senelerde büyük bir başarı ve karlılık söz konusuydu. Ama bu sene bunun aşağılara doğru gittiğini, ibrelerin kırmızıyı gösterdiğini düşünüyoruz. 42 milyar dolarlık zararın söz konusu olduğu 5-6 yıl süren oldukça zor bir dönemden sonra, geçen sene ilk defa uzunca bir aradan sonra 5,6 milyar dolarlık bir karlılık söz konusuydu. Bu sene bunu kutlayacağımızı düşünüyorduk, ama şu anda çok kötü rakamlarla karşı karşıyayız” dedi.

PETROL FİYATLARI

Toplantıda petrol fiyatlarının da ele alınacağını ifade eden Bisignani, IATA üyesi hava yolları için 2008 yılı toplam yakıt maliyet beklentisinin 156 milyar dolar olduğunu, bunun geçen yıl 136 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Tüm işletme maliyetleri içinde yakıtın yüzde 32 oranında yer tuttuğunu kaydeden Bisignani, varili 130 doları bulan petrol fiyatlarının tüm sektörü olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi. Bisignani, 2003 yılında göreve başladığında birliğe üye şirketlerin petrol giderlerinin 44 milyar dolar civarında olduğunu kaydederek, petroldeki artışın kapasitede de düşüşe neden olacağını belirtti. Yıl sonuna kadar 1200 uçağın hizmete gireceğinden söz edildiğini anlatan Bisignani, petrol fiyatlarındaki bu artış üzerine hava yolu şirketlerinin uçak siparişlerini erteleme ya da iptal yoluna gittiğini kaydetti. Bisignani, birleşmelerin sektör için gerekli olduğunu düşündüğünü bildirdi.

HÜKÜMETE ÖVGÜ

Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Bisignani, “Türk sivil havacılığındaki gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Büyüme sağlıklı mı?” şeklindeki bir soruya şu cevabı verdi:

“Türkiye çok büyük bir başarı öyküsü. Türk sivil havacılığında inanılmaz bir başarı öyküsünü görüyoruz. Avrupa havacılığı içerisinde de çok büyük bir yeri olduğunu görüyoruz. AB'de Ocak-Nisan arasında 3,8'lik bir trafik artışı söz konusuyken, bunun Türkiye'de yüzde 6 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bu inanılmaz pozitif bir görüntü. Bunun dışında dengeli bir gelişim de görüyoruz. Geleneksel hava yollarının dışında Onur Air, Atlasjet, Pegasus gibi yeni oyuncularda var piyasada. Bu dengeli gelişimi oldukça güçlendiriyor. Burada hükümete dair de bir takdirimizi iletmemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye'de, bütün bu hava yollarının IATA'nın operasyonel Güvenlik Denetimini (IOSA) zorunlu hale getirdi. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Çünkü genellikle bu tür yüksek bir büyüme ile karşılaştığımız zaman, ülkeler güvenliğe çok büyük önem vermiyor olabiliyorlar. Ama Türkiye'de güvenliğin bir numaralı öncelik olduğunu görüyoruz.''

 
UZAY ARACININ TUVALETİ ARIZALANDI
 
TÖSHİD'TEN BİRLİK ÇAĞRISI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UZAY ARACININ TUVALETİ ARIZALANDI
Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki Rus yapımı tuvaletin arızalandığı bildirildi.
THY'NİN HAZİRAN FIRSATLARI
THY’nin Haziran ayı boyunca promosyonel fiyatlarla uçulabilecek yurtdışı ...
ESKİ YÖNETİCİYE GÖZALTI
AIRBUS firmasının ana ortağı EADS şirketinin eski yöneticisi Noel Forgeard ...
 
SERTİFİKA KOLEKSİYONCUSU
Çelebi Hava Servisi, ISO 9001 Kalite Yönetim Sertifikası’ndan sonra ISO ...
ÜZEN GÖRÜNTÜ
Atatürk Havalimanı’nda Airkule.com objektifine yansıyan bu görüntü yürekleri ...
DOĞRU HABERİ TARTIŞTILAR
Havacılar ile medya bir araya geldi. Ortaya son derece yararlı bir panel çıktı. Detayda…
 
ATLASJET DALAMAN'A UÇUYOR
Atlasjet Havayolları, tatil mevsiminin gelmesiyle birlikte İstanbul-Dalaman ...
THY ENGELLİ SPORCULARIN YANINDA
Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımını kabul eden Temel Kotil, "Dünyanın ...
THY'DEN ANADOLUJET AÇIKLAMASI
Flaş, Flaş, Flaş… THY Anadolujet’le ilgili son günlerde yapılan eleştiriler ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
EMBRAER PİSTTEN ÇIKTI
ERCAN'DA ‘ANNELER GÜNÜ'
İKİ KEZ YILDIRIM İSABET ETTİ
ABD'DE YENİ YASA TASARISI
‘ENGELLİLER HAFTASI' MESAJI
‘GENEL HAVACILIK' KUTLAMASI
PEGASUS'UN YENİ UÇUŞ NOKTASI
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
A350 İLE UÇULACAK KENTLER
THY VOLEYBOLA SPONSOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
12 / 20 °C 11 / 15 °C 10 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •pilot
  •test
  •kriz
  •seyahat
  •yolcu