iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
10 Eylül 2016 Cumartesi - 11:31

“HAVANA YAKINDA MIAMI’Yİ GEÇER”

TAV CEO'su Sani Şener, yapımı devam eden 3. havalimanına rağmen Atatürk Havalimanı'na yatırım yapmaya devam ettiklerini belirterek, "Havana Havalimanı, İstanbul bittikten sonra yerini dolduramaz ama çok önemli bir kısmını karşılar" dedi

“HAVANA YAKINDA MIAMI’Yİ GEÇER”
23nisanbayram

TAV CEO'su Sani Şener, yapımı devam eden 3. havalimanına rağmen Atatürk Havalimanı'na yatırım yapmaya devam ettiklerini belirterek, "Bir süre daha Atatürk Havalimanı'nın hizmet edeceğini düşünüyoruz. Küba'da ise Havana Havalimanı'nın işletmesi için son noktaya geldik. Miami'yi bile geçecek Havana Havalimanı, İstanbul bittikten sonra yerini dolduramaz ama çok önemli bir kısmını karşılar" diye konuştu.

Hürriyet Gazetesinden Elif Ergu’nun sorularını yanıtlayan Sani Şener’in sözleri şöyle:

36 yıldır iş hayatındayım. İstanbul Atatürk Havalimanı bizim evimiz. 3 milyar dolar ödenerek 15.5 yıllığına alınan bir yer. Milyar dolarları ilk gören özelleştirme.

Burası üssümüz. Terör olayında çok yaralandık. 2016'nın yazı sıkıtıları ve acıları gördü. Bunu şöyle anlatmak isterim. Hep ‘su 100 derecede kaynar’ derler.

Halbuki su deniz kenarında bir atmosfer basınçta 100 derecede kaynar. Uçağın içinde ise 90 derecede kaynar, uçağın kanadında kaynatma olanağınız olsa 57 derecede kaynar. Yani şartlara bağlıdır. Biz Türk iş adamları olarak her türlü zorlu şartlara alışığız. Hem Türkiye'de hem de çevremizde çok zor olaylar oldu. Ekonominin ne zaman hangi şartlarda kaynayacağını biliriz.

YOLCU SAYISI YÜZDE 20 DÜŞTÜ

Dünyada hiçbir havalimanında bina girişinde X-ray yok. Emniyet güçleri aslında o gün o 3 kişiyi tespit etti ve ilk müdahaleyi yaptılar. Ama ne yazık ki çok farklı bir saldırıyla karşı karşıya kalındı. Canlı bombalar hem ateş açtı hem de patlamayı gerçekleştirdi. Biz 11 çalışanımızı, 36 yolcumuzu kaybettik, çok acılı ve üzüntülüyüz.

Ama o ilk müdahale olmasa kayıp sayımız çok daha fazla olabilirdi.

-Yolcu sayısında zaten düşüş vardı, bu saldırıyla birlikte iyice düştü. Bizi ticari açıdan sıkıntıya soksa da biz ticari kaygılarımızın yanında ülkeyi temsil ettiğimizi hiç unutmuyoruz. Geçen seneye göre yolcu sayımız yüzde 20 düştü. Transit yolcu artışı var ama bu parasal olarak bizim için değerli değil. Ticari yolcu bizim için İstanbul'a gelen ve gidendir. Ama biz yatırımları hiç durdurmadık.

Ekonomi için her zaman pozitifim

Şener, ekonomik gidişatla ilgili görüşlerini ise şöyle anlattı:

Bir şiirle yanıt vereceğim, Nazım Hikmet'ten; "Bu yükün altında öleceksin dedi hamala, 'Ölüm kolay sen umuttan haber ver' dedi, umut varsa dünyayı vur sırtıma." Biz umutluyuz. Ben iyimser olmadım hiçbir zaman. İyimserlik riski görmez. Ben pozitifim. Pozitiflikte riskleri de görürsünüz. Fırsatları da görürsünüz. Türkiye için her zaman pozitifim. Sırtımıza ne kadar yük vurulursa vurulsun bu ülke ve bizler yükleri taşır. Türkiye'deki ekonomi 15 yıl öncesinden çok farklı durumda. 15 yıl öncesinde Türkiye'de tüm borç yükü devletin üzerindeydi. Bugün yükün önemli bir kısmı özel sektörün üzerinde. Özel sektörde binlerce firma var. Binlerce firma aynı anda krize girmez. Evet bazı sektörlerin durumu çok daha zor. Turizm sektörü çok etkilendi. Servis sektörlerinin bazılarında sorun var. TL geliri olup dolar borçlanan özel sektör firmalarında sorun olur, olacaktır. Ama dolar kazanıp dolar borçlananlar da olacağını sanmıyorum. Türkiye'de büyüme devanı edecek.

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Yatırıma devam ediyoruz çünkü ihtiyaç var. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ilave apron yatırımı yapıyor, terminal yatırımı yapmaya ihtiyacımız vardı. 2015'de yolcu sayısı 62 milyona gelmişti. 2017-2018'de 75 milyona çıkacağı hesaplanıyordu. Yolcu mutluluğunu artırmak için 92 milyon Euro'luk bir yatırım yapmaya başladık. 6 ayda 8 köprülük terminal büyümesi yapıldı. İkinci giriş yapılıyor. 3'üncü havalimanı açılana kadar biz burada yatırıma devam edeceğiz.

Havalimanındaki yolcularımızı en üst seviyede ağırlamaya mecburuz. 2016'da beklenen gelir olmayacak ama 2017 ve 2018'de gelirler artacaktır. Ben Atatürk Havalimanı'nın İstanbul'a belirli bir süre daha hizmet edeceğine inanıyorum.

Küba Havana'daki son durum

Küba'da ortağımız Aeroports de Paris ve Bouygues Batiment International ile birlikteyiz. Küba'da yatırımcı ve işletmeci olarak seçildik. Küba beklentimiz yüksek. İstanbul bittikten sonra bizim için İstanbul'un yerini dolduramaz ama çok önemli bir kısmını karşılar. Küba'nın şu an 5 milyon yolcusu var. Amerika'dan uçaklar inmeye başladı. Havana Havalimanı yakın zamanda Miami'yi geçer. Toplamda 250-300 milyon Euro'luk yatırım olacak bizim için. Ülkemizin yakın çevresindeki yerlerde iş yapıyorduk bugünlere kadar ama artık küreselleşen dünyada oralara da gitmek gerektiğini gördük. Küba Havalimanı işletmesinden çok ümitliyiz. Küba'da yeni bir dünya kuruluyor. Biz bu alandaki kabiliyetimizi orada yaşatmak için gittik. Gelişen pazarlara odaklandık.

15 TEMMUZ GECESİ

15 Temmuz’da gelişmeleri görür görmez tüm çalışanlarımızın havalimanına gitmesini istedik. 1500 civarında vardiyada olmayan çalışanlarımız da geldi. Biz günde 200 bin yolcuyu ağırlayabiliyoruz ancak orada o gün 2 saatin içinde 60-70 bin kişi geldi.

Ben o gece şunu gördüm, Ahmet Arif in dizeleriyle söyleyeyim; "Biz ki ustasıyız vatan sevmenin." Gerçekten de tam da öyle. Ben Türk milletinin vatan sevmenin ustası olduğunu gördüm. Her kesimden insan vardı. Bizim tüm dükkânlarımız açıktı. Ticari alanlarımızda kayıp olmadı. Ortak yanlarımızın farklılıklarımızdan çok daha değeri olduğunu gördüm. Herkes demokrasiye sahip çıktı. Cumhurbaşkanımız uçaktan inince rahatladık. İnanın o gece çok istisnai şeyler yaşadık. Güvenlik nedeniyle asansörler kapalıydı vali yardımcısı arkadaşımız özel harekatlarla koşarak merdivenlerden kuleye çıktı. Bir daha yap deseniz bence hayatta olamaz. İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı, havalimanı emniyet müdürü, tüm çalışanlar, THY’ciler, TGS'cilerin o gece ki çalışmaları unutulamaz. Havayolları ve TAV çok koordineli oldu. Amerika uçuşları durdurmuştu. O gece için belki aprona vatandaşların girişi hatalı oldu. Belki onu engelleyebilirdik ama her şey çok hızlı yaşandı. Valilik, DHMİ, İstanbul Emniyet Müdürlüğü resmi operasyonu yönettiler.  Menşei belirsiz iki uçak ve helikopter vardı. Cumhurbaşkanımız tam indiğinde üstlerinden bir F16 sesten hızlı geçip, alçak uçuş yapınca, genel havacılığın tüm asma katları çöktü. Cumhurbaşkanımızın o akşamki cesareti ve liderliği Türkiye'nin kaderini belirlemiştir. Oradan devlet konuk evine geçti Cumhurbaşkanımız ve tüm operasyon oradan yönetildi. Atatürk Havalimanı bu yaz terör saldırısı ve ardından darbeye karşı duruşun merkezlerinden biri oldu.

Elif ERGU-Hürriyet

 

 
AYCI’DAN BAYRAM TEFTİŞİ
 
ALPLERDE DEHŞET DAKİKALARI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AYCI’DAN BAYRAM TEFTİŞİ
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı 9 ...
MARDİN HAVALİMANI YÜKSELİŞTE
Mardin Havalimanı Ağustos ayında 52 bin 710 yolcuya hizmet verdi
THY YARIN TARİH YAZACAK
Türk Hava Yolları Cumartesi günü 89 bin yolcu taşıyarak rekor kıracak
 
SIRADA VORONEJ-ANTALYA VAR
Moskova ve St. Petersburg'un ardından Rusya'nın Voronej kentinden de Antalya'ya ...
BU GENELGE KABİN YÖNETİCELERİNE
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM), Kabin Operasyonundan Sorumlu Yönetici ...
TÜRK HAVA KUVVETLERİNE İLK KADIN FİLO KOMUTANI
Türk Hava Kuvvetleri’nde bir ilk yaşandı. İlk defa filo komutanlığı görevine ...
 
DÖNÜŞ İÇİN İLK BAŞVURU
Hava Kuvvetleri'ne dönüş için ilk başvuru... Çeşitli nedenlerle daha önce ...
SEKİZ AYDA 116 MİLYON YOLCU
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, 2016 Yılının ...
KOTİL VE YILDIRIM HAVACILIĞI DEĞERLENDİRDİ
Devlet Hava Meydanların İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ÇOCUKLAR İÇİN UÇTULAR
İGA'DA '23 NİSAN' COŞKUSU
SAFAIR UÇAĞI TEHLİKE ATLATTI
İKLİM AKTİVİSTLERİ GÖZALTINDA
UZAYA GİDECEK 3. TÜRK OLACAK
UÇAKTA OLAY ÇIKARDI
KANADA'DA HAVAALANI YANGINI
PASİFİK'TE İKİ HELİKOPTER DÜŞTÜ
UKRAYNA UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
KOKPİT CAMI ÇATLADI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
15 / 22 °C 17 / 23 °C 15 / 21 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •seyahat
  •Qatar Airways
  •NASA
  •Baykar
  •karantina