iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
9 Şubat 2014 Pazar - 13:18

HATADAN DÖNMEK İÇİN HENÜZ GEÇ DEĞİL

Doç. Dr Çağatay Üstün uyardı: 3. Havalimanı konusunda hatadan dönmek için henüz geç değil!

HATADAN DÖNMEK İÇİN HENÜZ GEÇ DEĞİL
Losev-1

İstanbul’da halen yolcu trafiği ve verdiği hizmetle rekorlar kırmaya devam eden Atatürk Havalimanı yerine yapılması düşünülen 3. havalimanı projesi kapsamında henüz ağaç kesilmediği ve sadece ön projenin kabul edildiğini belirten “Her Şeye Rağmen Etik” aktivasyonu sorumlusu Doç. Dr. Çağatay Üstün, bu konuda geç kalınmadığını ve 3. havalimanı projesinin iptal edilerek yerine Atatürk Havalimanı üzerinde rehabilite edici çalışmaların başlatılması gerektiğini savundu. Üstün’ün konuyla ilgili paylaşımları şöyle:

“Büyük yatırımlar yapılan ve bunların halen sürdüğü bir Atatürk Havalimanı ortada varken, 3. havalimanı başlığı ile bir yatırım hamlesine dönüştürülen yeni projenin İstanbul’a büyük bir getirisi olmayacağını düşünüyorum. Ortada konuyla ilgilenen bilim insanlarının bazı tespitleri var. Bunların göz ardı edilmesi etik açıdan doğru değildir. Halen Atatürk Havalimanının 45 milyon yolcuya 1178 hektar alanda hizmet verdiği ifade edilmektedir. Atlanta Havalimanı ise 100 milyon yolcuya 1900 hektar alanda hizmet veriyor. 3. Havalimanının ise 150 milyon yolcuya 3500 hektar alanda hizmet vermesi ön görülüyor. Plan dahilinde kullanılacak araziye ilişkin görülen rakam ise 7400 hektar civarındadır. Aradaki fark ne olacaktır? Yapılacak yeni havalimanı uçakların iniş ve kalkışı için uygun bir yer midir? Klimatolojik değişikliklerin yaşandığı ve iklimlerin giderek daha da sertleştiği bir zaman diliminde yaşarken, yeni havalimanının bu açıdan değerlendirilmesinin yapılmadığı belirtiliyor. Şimdi “uçaklar kalkmıyor” diye şikayet edenlerin uygunsuz ortamda inşa edilecek yeni havalimanı ile nasıl bir şikayet içinde olacakları ayrı bir merak konusudur.

Artık 21. yüzyılın dünyasında; gösterişli rakamlar ve yatırımlar yerine insan vicdanının ve ekosistemdeki canlıların korunması hedeflenmelidir. Zamanla bu gerçeğin görüleceğini umut ediyorum. İstanbul’dan çok uzak bir bölgeye yapılan bir havalimanının harcama, masraf, diğer giderler açısından çıkaracağı büyük rakamlar fark edilmelidir. Çoğu kişinin toplu taşımayı tercih etmediği ülkemizde araç trafiğinin bu bölgeye doğru kaydırılması hem likit fosil yakıtı tüketimi hem de çevre kirliliğinin artması açısından sorunlar oluşturacaktır.

Yeniliğe hiçbir zaman karşı olmamalıyız. Ancak yenilik, bilim ve aklın insan vicdanı ve etik değerlerle kesiştiği yerde oluşturulmalıdır. Mevcut Atatürk Havalimanı için yenileme açısından bir proje çalışması yapmadan, daha yenisini ve büyüğünü yapalım mantığı ile hareket edilmesi halinde ileride yaşanacak sorunlar ön görülemeyecektir. İstanbul’a çok yakın ve merkezi bir mesafede konumlanmış ve rehabilite edilmesi üzerinde çalışılmamış Atatürk Havalimanının gözden çıkarılması gerçekten de hayret vericidir. Yapılan araştırma ve değerlendirmelerde gelir getirişi ve kazanç açısından rekorlar kırmaya bu haliyle bile devam eden bir havalimanını yok saymak yapılmış onca masrafı yok saymaktır.

Yetkililerden ricam Ataköy bölgesinin iyi bir şekilde ele alınarak Atatürk Havalimanı için yer oluşturmaya yönelik bir projelendirmenin yapılıp yapılmayacağının yeniden araştırılmaya başlanmasıdır. Halen 3. havalimanı inşaatı ve ağaç kesimleri başlamamıştır. Çoğu kişi büyük oranda bir ağaç kesimi yapılacağını kabul ediyor ki, yerine şu kadar ağaçlandırma çalışması yapılacak diyebiliyor. Lütfen, canlılar henüz yaşarken ve özellikle de çevresel duyarlılığın arttığı bir dünya anlayışında yeni projeler mantığı ile hareket ederek yeşil dokuya zarar vermekten vazgeçelim. Geleceğe 40-50 yaşında bir orman yerine beton ve çelikten kuleler ve yapılar bırakan bir anlayışın parçası olmayalım. Hangimiz bir fidan dikti de, onun 10 veya 20’li yaşlara gelişine tanık olabildi? Bugün yok ettiklerimiz bizim geçmişten aldığımız son miraslardır.

Zaman ve boyut artık etik anlayışa doğru yönelmeyi işaret etmektedir. Tüketimi artıran, daha fazlasını ve daha büyüğünü yapma arzusundan kaynaklanan aşırılığı bir kenara bırakma ve itidal sahibi olma dönemi yaklaşmaktadır. İnsanlık; ne kadar harcadığı ve tükettiği ile değil, ne kadar akıl ve vicdana uygun davrandığı ile değerlendirilmelidir. İnanıyorum ki, yanlıştan dönecek kadar cesaretimiz vardır ve 3. havalimanı projesinin yapımından vazgeçilecektir. Sayın yetkililerin konuyu tekrardan değerlendirmeleri konusunda sağduyulu olmaya çağırmak bir akademisyenin en temel bir görevidir.”

 

 
RUSYA UÇUŞLARINA SIVI YASAĞI GÜNDEMDE
 
HAYDİ PİLOTLAR SANDIK BAŞINA
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
RUSYA UÇUŞLARINA SIVI YASAĞI GÜNDEMDE
Pegasus Hava Yolları uçağının Ukraynalı hava korsanı tarafından Soçi've ...
ÖZEL HAREKAT KOKPİTTEN GİRDİ
Operasyonu gerçekleştiren özel harekat polislerinden ikisi kokpitten uçağa ...
İŞTE PİLOT-KULE ARASINDAKİ KONUŞMA
İşte kaçırılmak istenen Pegasus Havayolları uçağının kaptan pilotu ile ...
 
KAÇIRMA GİRİŞİMİNDEN AYRINTILAR
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgusu süren Ukrayna vatandaşı ...
'TİMOŞENKO'NUN BIRAKILMASINI İSTEYECEKTİM'
Pegasus uçağını kaçırmaya kalkan hava korsanı, amacının Timoşenko’nun ...
KORSAN BOĞUŞMA SIRASINDA YARALANDI
Ukrayna'dan İstanbul'a gelirken kaçırılmak istenen uçakta operasyonla ...
 
'BOĞUŞMA ESNASINDA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ'
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kaçırılmak istenen Pegasus uçağı ile ilgili şu açıklamayı yaptı…
VE 4 SAAT SONRA TESLİM OLDU
Pegasus uçağını kaçırmak isteyen korsan 4 saat süren ikna çalışmaları sonunda teslim oldu
PEGASUS'TAN SON AÇIKLAMA
Uçak kaçırma eyleminin sona ermesinin ardından Pegasus Havayolları son bir açıklama yaptı.
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
BRUNEI ORDUSUNA AIRBUS
UNIFREE TEİD ÜYESİ OLDU
SİVİL HAVACILIK BİNASINDA EYLEM
AJET'TEN YÜZDE 40 AİLE İNDİRİMİ
TAYKONOTLAR DÜNYA'YA DÖNDÜ
İFADE ORTAYA ÇIKTI
PİSTTE ATA ÇARPTI
BİRLEŞİK KRALLIK'TA REKOR BÜYÜME
İSG'DEN MAYIS'TA 4 YENİ ROTA
TAHLİYEDE ÖNEMLİ HATA
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
12 / 16 °C 13 / 19 °C 13 / 15 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •İsrail
  •Temel Kotil
  •vize
  •filo