iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
27 Ocak 2008 Pazar - 13:47

EASYJET ÖRNEĞİ VE TÜRKİYE

Akşam Gazetesi’nde Pazar günleri havacılık üzerine yazılar yazan Tolga Turgut, bu haftaki yazısında easyjet’in başarısını ve Türkiye’nin havacılıktaki potansiyelini kaleme almış.

EASYJET ÖRNEĞİ VE TÜRKİYE
19 Mayis

Türkiye büyük bir potansiyele sahip

 

Avrupa’da düşük maliyetli havayolları konseptini ilk uygulayanlardan easyJet, 1995’te kurulmuş olmasına rağmen taşıdığı yolcu sayısıyla kıtanın dört numarası pozisyonuna yerleşmiş durumda.

Geçen yıl Sabiha Gökçen Havalimanı’na seferlere başlayan easyJet’in başarısının arkasında hiç şüphesiz kurucusu Stelios Haji Ioanneau’nun vizyonu, doğru iş planı, ticari yaklaşımı kadar pazar konumlanmasındaki zamanlama becerisi de yatıyor. DMH ile ilgili okuduğum bir kitapta Stelios şöyle diyor: “Fikri bulur ortaya atar ve vizyonu koyarım, icrasını ise tamamen profesyonellere bırakırım.”

Tabii ki Luton’da 5 milyon dolar yatırımla kurulan easyJet’in ilk ayları pek de kolay geçmedi. Ancak Stelios, daha önce kurulmuş olan Southwest’in iş planını doğru inceledi ve işler başlangıçta kötü giderken bile pazarlama bütçesinden hiç kısıntı yapmadı. Sonuçta; yılda toplam 38 milyon yolcuya 137 uçakla hizmet veren Avrupa 4.’sü bir havayolu ile turizm sektöründe marka olan easy’yi yarattı. İrlandalı Ryanair ile beraber Avrupa’da DMH’nın öncüsü olmayı başaran easyJet’e aslında en önemli katkıyı, doğru tavsiyede bulunan Stelios’un armatör babası yapmıştır. Zira Stelios 90’ların başında bir havayolu kuracağı fikrini babasına açarak finans katkısı istemiş, baba tek nasihat vermiştir: “Havayolunu kesinlikle Yunanistan’da değil İngiltere’de kurmalısın.” Stelios eğer Yunanistan’da bir havayolu kursaydı, pazar küçük olduğu için küçük ölçekli, belki de başarısız bir havayolu sahibi olurdu.

Başarılı havayolunun Doğu Avrupa-Türkiye Pazarlama Müdürü Peter Voets ile easyJet ve Türkiye planlarını konuştuk. Bence easyJet nasıl zamanında benzer model uygulayan havayollarının formüllerinden yararlandıysa, Pegasus, Onur Air, Atlas ve Sunexpress de easyJet’in başarı formülünden dersler çıkarıyor.

 

Türkiye için hedefleriniz neler?

Türkiye, talebi artan büyük nüfusuyla, hem iş hem tatil amaçlı seyahatlerin gelişmesine paralel olarak, easyJet’in düşük tarifeli servisleri için büyük bir potansiyele sahip. Türk havacılık endüstrisi, AB’ye yeni üye olan ülkelerin havacılık pazarlarına benzer rakamlarla büyüyor; artan taleplerle birlikte daha etkili hale geliyor. Biz de Türkiye’de gelişmeyi ve Avrupa’daki diğer güzergahlara yeni uçuşlar koymayı umuyoruz. İstanbul, Avrupa ile Asya arasında bir geçiş olarak önemli uçuş noktalarından biri. Önümüzdeki dönemde İstanbul’u uzun seferlerimizde uğrak yer olarak üs yapmayı düşünüyoruz. Ancak bu gelişmenin önündeki temel sorun, Türkiye’nin ‘Open Sky’ üyesi olmaması. Bunun gelecekte değişeceğini umuyoruz, böylece genişlemeyi düşünebiliriz.

 

2006’dan beri uçmakta olduğunuz Londra Luton ve Basel seferlerinin performansından memnun musunuz?

Türkiye’den düzenlediğimiz seferlerdeki performansımızdan çok memnunuz. Bu yaz Basel seferlerini haftada 6 uçuşa çıkardık.

 

easyJet, başından beri Türkiye pazarından olumlu bir tepki alıyor. Türkiye pazarına yönelik farklı bir ürün öneriniz ya da farklı bir fiyatlandırma stratejiniz var mı?

easyJet’in gücü faaliyet gösterdiği bütün pazarlarda ürün sürekliliğini sağlamasından ve istikrarlı servis kalitesinden geliyor. easyJet özenli servis ve konfor sağlamanın yanında düşük ücret fırsatları sunarak Türkiye’deki boşluğu doldurdu.

 

Sabiha Gökçen Havalimanı’nı seçmenizdeki en önemli faktörler nelerdir?

easyJet düşük tarifeli havayolu şirketi olması sebebiyle büyük ama kendisi için daha ekonomik havalimanlarını tercih ediyor. Sabiha Gökçen’in maliyetlerinin Atatürk Havalimanı’na göre avantajlı olması, yolculara giriş-çıkışlarda alanda daha az zaman harcatması ve modern altyapısı easyJet’in beklentilerini karşılıyor.

 

Filonuzdaki uçakları değiştiriyorsunuz (737-700’den Airbus 319’a). Bu öngörülmemiş ekstra bir maliyet yarattı mı?

Uçak tipini değiştirmeye 6 yıl önce başladık. Son Boeing’i de elimizden çıkarmak üzereyiz. Tüm uçaklarımız, ekonomik ve çevre dostu yeni Airbus 319 olacak. Şu an filomuzun yaş ortalaması 2,5 yıl.

 

CEO’nuz Andrew Harrison easyJet’i “özenli ve konforlu düşük maliyetli havayolu” olarak tanımlıyor. Bu yorumu biraz açar mısınız?

Düşük maliyetli havayolları dendiğinde genellikle müşterilerine önem vermeyen ve uzak havaalanlarına uçan havayolları akla geliyor. easyJet servis kalitesi, güvenilirliği ve uçtuğu havalimanlarının merkezlere olan yakınlığıyla bu algıyı değiştirdi. İstanbul-Londra arası 26,99 Euro’dan başlayan fiyatlara emniyetli ve konforlu uçabilirsiniz.

 

Gelecekte hangi pazarlarda büyüme öngörüyorsunuz?

Havacılık sektörünün 2050 yılına kadar büyümeyi sürdürmesi öngörülüyor. Bu artış Doğu Avrupa, Asya ve Güney Amerika pazarındaki büyümeye bağlı olarak gelişecek. Avrupa’da düşük maliyetli havayolu hizmeti veren 56 kuruluş bulunuyor. Bu, bir yoğunlaşmaya sebep olacak; önümüzdeki dönemde daha fazla birleşme ve devire tanık olacağız. Buna rağmen, hava taşımacılığının hâlâ büyük potansiyele sahip olduğu birçok pazar var. Örneğin Fransa’daki uçuşların sadece yüzde 12’si ucuz havayolları tarafından yapılıyor. İngiltere’de yüzde 50’ye çıkıyor. Analistler, Avrupa’da 2015 yılına kadar, yolcuların yüzde 50’sinin ucuz havayolları ile uçacaklarını söylüyor.

 
PAMUKKALE EKSPRESİ RAYDAN ÇIKTI
 
İSTANBUL SİMÜLATÖR MERKEZİ OLUYOR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
JET PROMOSYON OLDU
Lüksün merkezi olarak lanse edilen Dubai, şubat ayında gerçekleştirilecek ...
ANKARA BUZ, ESENBOĞA AYAZ !
Objektif programının yapımcısı gazeteci Kadir Çelik, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda ...
ADI OKULDA YAŞAYACAK
2003’te Diyarbakır’daki uçak kazasında hayatını kaybeden Ercan Demirkol ...
 
FİNLANDİYA'DA BÜYÜK İLGİ
THY’nin başlattığı Helsinki-İstanbul uçuşları ve Mayıs ayındaki Formula ...
THY UÇAĞINDA KAÇAK MYANMARLI
Tayland'ın başkenti Bangkok'taki uluslararası havaalanında geçen salı ...
İSPANYA'DA BİR TÜRK'TE 13 KİLO EROİN
İspanyol polisi, 13 kilogram eroini ülkeye sokmaya çalışan yeşil pasaportlu ...
 
THY'DEN FIRSAT UÇUŞLARI
Türk Hava Yolları’nın ‘111 Avro'ya Yurt Dışı’ kampanyasının 111'inci haftasında, ...
HELİKOPTER OTOYOLA DÜŞTÜ
ABD'nin Los Angeles kentinde bir helikopter kalabalık otoyola düştü, bir kişi öldü.
ÇELEBİ ATİNA'DAKİ İHALEDEN ELENDİ
Çelebi Holding, Atina Havalimanı yer hizmetleri için girdiği ihaleden elendi…
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
MÜNİH'TE 60 SEFER İPTAL EDİLDİ
VİZE REDDİNDE ÇİN GERİDE KALDI
EN GÜZEL '19 MAYIS' KUTLAMASI
'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' ADIMI
KIRGIZİSTAN SOCEA'YA KATILDI
YER PERSONELİ UÇAKTAN DÜŞTÜ
İZMİR'DEN 7 YENİ ROTAYA UÇACAK
TB-2 POLONYA'YA İHRAÇ EDİLDİ
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
'CAFE YANIMDA' İLE FARKINDALIK
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
15 / 22 °C 15 / 22 °C 14 / 22 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •United Airlines
  •kabin memuru
  •turizm
  •Baykar
  •helikopter