iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
19 Aralık 2015 Cumartesi - 13:11

DRONE’LAR YILBAŞI HEDİYESİ OLDU

Teknoloji severlerin yeni oyuncağı drone’lar oldu. Yılbaşı hediye listelerinde de yer almaya başlayan bu insansız hava araçları hem eğlence hem de iş amacıyla kullanılabiliyor. Türkiye’de bu yıl 5 bin drone satışı gerçekleşti

DRONE’LAR YILBAŞI HEDİYESİ OLDU
Losev-1

Dünyayı etkisi altına alan drone yani insansız hava araçları çılgınlığı Türkiye’de de yayılıyor. Ülkemizde bir sektör haline gelmeye başlayan insansız hava araçları (İHA), yılbaşı için de hediye seçenekleri arasında yerini alıyor. Bu eğlenceli teknolojik oyuncaklar hem iş hem de eğlence amaçlı kullanıma sahip.

İHA satışı yapan Dronmarket.com Ortaklarından Barış Girgin, Türkiye’de hobi ve profesyonel alan kullanımı dahil bu yıl içinde 5 bin adet drone satıldığı bilgisini verdi. Girgin, drone’ların askeriye başta olmak üzere tarım, eğlence, enerji ve inşaat sektörlerinde kullanımlarının yaygınlaştığını belirterek, “Dizi, film ve fotoğraf çekimlerinde, güvenlik için arazi gözetleme, kontrol etme amacıyla kullanılıyorlar. Üniversitelerin harita bölümleri, su işlerinde, askeri amaçlarla ve tarımda da onlardan yararlanılıyor. Afet yönetimi, baz istasyonu kontrolu, elektrik hatları ve yüksek hızlı tren kontrolünde de drone’ların kullanımı yaygın” dedi.

Girgin, profesyonel ürünler için pilotaj eğitimi alınması gerektiğini de anımsatarak, bu grupların eğitim sertifikasıyla kullanılabildiğini, zaten ürün satın alanlara kendilerinin bir saat ücretsiz eğitim verdiğini aktardı. Profesyonel insansız hava araçlarının 14 yaş altına satışı ise yapılmıyor.

Mini drone’lar ise hobi amaçlı olarak yılbaşı hediye seçenekleri arasında yer almaya başladı. Barış Girgin, artık teknoloji marketlerde de satışı yapılan hobi amaçlı cihazların geniş kitleler tarafından ilgi gördüğünü kaydetti.

Büyük ilgi var

Girgin, vizyona giren star Wars filminin de drone’lara, uzaktan kumandalı uçan araçlara ilgiyi artırdığını aktararak, “Mini drone’lar iç mekanlarda da uçurulabiliyor. Kış mevsimi olması nedeniyle iç mekanda kullanımları daha kolay. 99-359 TL arası bir fiyata sahip olmaları da hediye listelerine daha kolay girmelerini sağlıyor” ifadesini kullandı.

Kısa bir süre önce hayatımıza giren bu cihazların fiyatları da çok çeşitli. Oyuncak kategorisindekilerin fiyatları 99 TL’den başlıyor. Çok profesyonel olanların maliyetleri ise 16 bin TL’ye kadar çıkıyor. Drone’ların fiyatını etkileyen iki unsur taşıma kapasiteleri ve havada kalma süreleri. Barış Girgin, “Önemli diğer bir unsur da cihazın ne kadar akıllı olduğu. Havada kalış süresi en yüksek olan cihazlar en akıllı cihazlar” dedi.

2016’da 7 bin adet satılır

Üç mühendis arkadaş olan Ahmet Eren, Cenk Uysal ve Barış Girgin, inansız hava araçlarındaki gelişimi görerek bu alanda girişimci olmuş. Türkiye’de havacılık merkezinin Eskişehir’de olması nedeniyle merkezlerini burada kurmuşlar. Barış Girgin, hobi amaçlı başladıkları bu alanda kendilerini daha geliştirerek, drone’lara özel bir E-ticaret sitesi kurduklarını ve eğitimler de vermeye başladıklarını söyledi. Girgin, ülkemizde İHA’ya olan ilginin her geçen gün arttığını, birkaç milyon dolarlık bir sektör haline gelen İHA’ların gelecek yıl 7 bin adet satılmasının hedeflendiğini belirtti. Dünya çapında gelişen sektörün 2020 yılında 8 milyar dolarlık bir pazar olması öngörülüyor.

Sivil havacılık kayıt edecek

Her alanda olduğu gibi insansız hava araçlarında da kötü kullanım örneklerine rastlanıyor. Barış Girgin, drone’larda kontrol ve denetimin zor olduğunu belirterek, ancak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) İnsansız Hava Aracı Taslak Talimatı’nı yayınladığını aktardı. SHT-İHA olarak adlandırılan taslakta insansız hava araçlarının tescili, operasyonları, seyrüsefer, bakım ve uçuşa elverişliliği ile verilecek hava trafik hizmetlerinin esasları yer alıyor.

Ayrıca İHA0’da tescil ve pilot lisansı zorunluluğu bulunmazken kategori büyüdükçe tescil, onay, eğitim-bakım gibi maddeler zorunlu kılınıyor. Taslakta uçuşa yasak bölgeler de var. İHA’lar kalkış ağırlıklarına göre de 4 ayrı sınıfa ayrılıyor. 500 gram-4 kg arasında olanlar İHA0, 4 kg-25 kg aralığında olanlar İHA1, 25 kg-150 kg arasında olanlar ise İHA3, 150 kg ve üzeri de İHA 4 sınıfına giriyor. Türkiye’de daha çok İHA0 ve İHA1 satışı gerçekleşiyor.

Havada kalış süresine dikkat

-  Drone’lar, uzaktan kontrol edilen, pilotsuz hava aracı olarak tanımlanıyor. Türkçesiyle insansız hava araçlarını ilk olarak savunma sanayinde gördük. Daha sonra farklı alanlarda kullanımları yaygınlaştı.

-  Bu alanda pek çok marka üretim yapıyor. Parrot ve DJI, en çok tercih edilen markalar. Çin menşeli DJI markası biraz öne çıkıyor. Çinli üreticilerin bu alanda hakimiyetleri bulunuyor.

-  Türk markalardan bu alandaki üretimleri daha çok askeri kullanıma yönelik. Baykar ve Tusaş’ı bu alanda görüyoruz. Pek çok üniversite ve teknoloji firması da yerli İHA’lar üzerinde çalışıyor.

-  İHA alacakların dikkat etmesi gereken en önemli konu öncelikle ne amaçlı alacaklarına karar vermeleri. Havada kalış süresine dikkat etmeleri öneriliyor. Şu anda piyasada olan drone’ların çoğu şarjlı pille çalışıyor. Kısa sürede şarjı bitip uzun sürede şarj olan cihazlar tercih edilmemesi öneriliyor. Yedek parça ve servis hizmetine de dikkat edilmesi gerekiyor.

Hanife Baş-Milliyet

 
HERŞEYİ ANLATTILAR
 
UÇUŞ KULESİNDE YANGIN
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ERCAN HAVALİMANI YENİLENECEK
KKTC'de devlet ihalesiyle yaklaşık 3 yıldır Ercan Havaalanı işletmeciliğini ...
GÖNÜL HÜRKUŞ’U KAYBETTİK
Türk havacılığına damga vuran Vecihi Hürkuş'un hayatta kalan son kızı ...
KULEDE NELER OLUYOR
Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kotrolörleri, kulede neler yaşandığını Habertürk TV’ye anlattı
 
MİLLİ UÇAĞIN FİYATI NE OLDU
Türkiye'nin ilk milli uçağının fiyatı belli oldu. Bölgesel uçuşlar için ...
SÖZELCİLER DE PİLOT OLABİLECEK
Bugüne kadar sadece sayısal bölüm mezunlarından pilot yetiştiren THY, ...
VIP JET PİLOTU 'OMÜ'DE EĞİTİLECEK
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu, Emniyet ...
 
THY 282’NCİ NOKTAYA ULAŞTI
Türk Hava Yolları’nın Afrika’da uçtuğu nokta sayısı 48’e, ülke sayısı ise 31’e yükseldi
ATLASGLOBAL KAYSERİ SEFERLERİ BAŞLADI
Atlasglobal Havayolları, İstanbul’dan Kayseri’ye tarifeli seferlere başladı. ...
İGA’DAN BAŞARILI ORGANİZASYON
Süleyman Şen yazdı...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
'TEST' YETKİSİ ALDI
GENÇLERE 'TEKNİK GEZİ XL' FIRSATI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
12 / 14 °C 11 / 16 °C 11 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •United Airlines
  •uçak
  •turizm
  •karantina