iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
22 Ocak 2015 Perşembe - 08:21

BU OLAY BELKİ İLGİLİLERİ HAREKETE GEÇİRİR

Sivil Havacılık Akademisi, Atatürk Havalimanı üzerinde Drone uçuran gence teşekkür edilmesini önerdi

BU OLAY BELKİ İLGİLİLERİ HAREKETE GEÇİRİR
Losev-1

Sivil Havacılık Akademisi, Atatürk Havalimanı üzerinde Drone uçuran gence teşekkür edilmesini önerdi

Aspet Manukyan isimli havacılık meraklısı (moda ve düğün fotoğrafçısı) bir genç 18 Ocak 2015 günü Atatürk Havalimanı üzerinde ve çevresinde 12 dakika boyunca uzaktan kumandalı insansız hava aracı uçurdu; kaydettiği videoyu youtube'da yayınladı… Devletin güvenlik birimlerinin bile DHMİ’den izinsiz olarak havaalanları üzerinde drone uçuramayacağı söylenen (!) bir ülkede, art niyeti olmadığına inandığımız bir genç bunu yapabiliyor; görüntüleri yayınlamasa yaptığı ihlâli kimse bilmeyecek...

Pilotun gözüne lazer tutmaktan çok daha tehlikeli olan bu işi yaptığı için DHMİ kendisi hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Sivil Havacılık Akademisi olarak bu gencin davranışını kesinlikle onaylamıyor ve kınıyoruz; ama uçuş emniyeti ile ilgili ciddi bir tehlikeyi gündeme taşıdığı için de kendisine teşekkür ediyoruz. Çünkü olaya tersinden bakıldığında bu genç; İHA talimatının yeterli olmadığını, kontrol ve müeyyide mekanizmalarının iyi işlemediğini göstermesi bakımından SHGM ve DHMİ’ye uygulamalı bir ders vermiştir. Bu olay, belki de gelecekte bir İHA’nın neden olacağı dramatik bir kazayı önleme yönünde ilgilileri harekete geçirecektir…

SHGM tarafından 2014 yılında yayınlanan İHA’lara ilişkin talimat (SHT-İHA) vesilesiyle Sivil Havacılık Akademisi olarak 27.5.2014 tarihinde bir bildiri yayınlamıştık. Bu bildiriyi revize ederek kamuoyunun ve yetkililerin dikkatine tekrar sunuyoruz. Ümidimiz, her olasılığı dikkate alan bir talimat hazırlanması ve havayoluyla seyahat eden insanların can güvenliğinin riske edilmemesidir.

Kamuoyuna saygıyla sunarız.

Engin Aksüt

Sivil Havacılık Akademisi Koordinatörü

Sivil Havacılık Akademisi’nin İHA’larla ilgili Görüş ve Önerileri

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından “İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Ayrılmış Hava Sahalarındaki Operasyonlarının Usul ve Esaslarına İlişkin Talimat” (SHT-İHA), ülkemizde bu konudaki boşluğu ve riskleri kontrol altına almayı amaçlayan bir düzenleme olması yönüyle olumlu bir çalışmadır.

Talimatın İHA kullanıcılarının tabi olacakları lisans, eğitim, sağlık ve görev süresi limitlerini (FTL) düzenleyen maddeleri gayet ayrıntılı ve özenlidir. Ancak talimat hazırlanırken bazı kötüye kullanım ve risk ihtimallerinin yeterince dikkate alınmadığı, sorumsuz veya kötü niyetli kişiler için oldukça elverişli açık kapılar bırakıldığı izlenimi oluşmuştur. Talimatta oyuncak kategorisine alınarak önemsizleştirilen küçük ölçekteki araçların kötü niyetli kişiler eliyle suikast, bombalama, özel hayatın gözlenmesi gibi çeşitli amaçlarla kullanmaları mümkündür. Ayrıca kolay görülemez küçüklükte oldukları için diğer hava araçlarıyla çarpışarak kazalara yol açması veya alçak irtifa uçuşları sırasında pervanelerinin çarpmasıyla insanlarda ölümcül yaralanmalara neden olması sürpriz olmaz. Bütün diğer sakıncalar bir tarafa, sadece insanların yaşamlarına getirdiği riskler bile bu konuda titizlenmek için yeterlidir.

Türkiye’de halen şehir içlerinde ve havaalanı yakınlarında NOTAM’lardan habersiz çok sayıda kontrolsüz, denetimsiz, korsan uçuşlar gözlenmektedir ve bunlar tepemizde uçan mayınlar gibi her an tehlike yaratmaya müsaittir.

Yeni teknolojilerin yaşamımızın her alanına girdiği ve bazı kişilerin bunları hiç bir etik sınır tanımadan ticari kazanca tahvil etme açgözlülüğü içinde oldukları bir zaman diliminde yaşıyoruz. Batı ülkelerinde bunları denetim altına almakla ilgili kurallar konulmuştur. Sivil havacılık otoritemizin geç de olsa benzer bir talimatı uygulamaya sokmuş olması olumlu; ancak, taslak aşamasında kamuoyunun ve özellikle STK’ların görüş ve eleştirilerine açılmamış olması (bazı eksikliklerin yayınlanmadan önce düzeltilmesi imkânı kaybedildiği için) olumsuz bir gelişmedir. Sivil Havacılık Akademisi olarak SHT-İHA talimatında gördüğümüz eksiklik ve yanlışları, aşağıdaki çerçevede kamuoyunun ve yetkililerin dikkatine sunuyoruz:

1. İHA, aslında içinde insan olmayan tüm hava taşıtlarını kapsayan bir tanımdır; ama talimatta bunların detayları verilmemiştir. Talimatta geçen, “Azami kalkış kütlesi 4 kg’dan ve azami hızı da saatte 50 km’den daha az olan ve azami irtifaı yer yüzeyinden 100 metreyi geçmeyen İHA’lar bu talimatın kapsamı dışındadır” maddesi sorunludur. Ağırlığı, hızı ve uçuş irtifaı bu limitlerin altında olan insansız hava araçları, “spor ve eğlence amacıyla kullanılan basit oyuncaklar gibi” sanki tehlikesiz olarak değerlendirilmektedir. Halbuki bu limitlerin çok altında (1 kg) olup, ciddi emniyet ve güvenlik riskleri yaratan yüzlerce model hava taşıtı vardır. Bu nedenle limitler tekrar gözden geçirilmeli, ağırlık unsuru bir kriter olarak alınmamalıdır. Makul kriter, İHA’ların türü ve uçuş amacı olmalıdır. Özellikle ticari olanların her çeşidi bu talimat kapsamına alınmalı ve sıkı denetlenmelidir.

2. Her ne kadar talimatın 6. maddesinde, “havadaki ya da yerdeki insanlara ya da mülklere karşı risk teşkil etmeyecektir” denilmekte ise de, bu ifade çok genel veya yüzeyseldir. Riskler tanımlanmalı, sınırlamalar açıklanmalı, yaptırımlar getirilmelidir. Örneğin;

a. İllegal uçuşlarla ilgili (terör, kaçakçılık, vs.) bir madde konulmalı; bunların denetim, tespit ve ihbarı için olanak sağlanmalıdır,

b. Hava meydanları, yaklaşma hatları ve insan yerleşimleri göz önünde bulundurularak bir sınırlama getirilmelidir (Ör: Havaalanına 5 km, yerleşim yerlerine 150 m; insanlara, binalara ve araçlara 50 m’den daha yakın mesafede ve uçulamaz.)

c. İHA’lara kumanda eden pilottan başka bir de gözlemci olmalı; aracın uçuş irtifaı ve mesafesi limiti olarak, “çıplak gözle görme uzaklığı” baz alınmalıdır,

d. Şehir içinde uçan model hava taşıtları (askeri, emniyet, trafik, itfaiye, meteoroloji, sağlık, arama-kurtarma teşkilatları tarafından yapılıyor olsa bile,) mutlaka bir düzenlemeye tabi tutulmalı; arıza veya yanlış yönetilmeye bağlı olarak insanlara, evlere, araçlara çarparak zarar vermesi önlenmelidir,

e. Ticari amaçla (imar, tarım ve maden arazilerinin fotoğraflanması; sinema, reklam ve paparazzi film çekimleri, vs.) yapılan uçuşlar kesinlikle sınırlanmalı ve denetlenmelidir.

3. İHA uçuşlarının gündüz saatlerinde, hava trafiğinin olmadığı alanlarda ve 100 metreden alçak irtifalarda yapılması genel kuralı; zorunlu sebeplerle ihlâl edilip bazen yerleşim alanlarında, hava trafiğinin olabileceği bölgelerde ve gece da yapılabiliyor. Bu istisnai durumlarda; uçuş öncesinde pilotun kimliği, uçuşun irtifaı, güzergâhı, zamanı ve amacı gibi bilgiler o hava sahasının ilgili hava trafik kontrol ünitesine yazılı olarak bildirilmeli ve özel izin alınmalıdır.

4. Uçuş emniyetiyle ilgili olarak daha önce çıkarılan başka talimatlarda, lazer ışığıyla uçakları taciz edenlere, itaatsiz yolculara, alkol ve madde kullanan uçuş ekiplerine verilecek cezalar ayrıntılı biçimde ortaya konmuş olmasına karşın, bu talimatın hiçbir yerinde aykırı davrananlar için nasıl cezalar uygulanacağı açıklanmamış, böylece caydırıcılık unsuru ihmal edilmiştir.

Bu hususların SHGM tarafından tekrar değerlendirilmesinin ve talimatta gerekli değişikliklerin yapılmasının havadaki ve yerdeki emniyet için yararlı olacağına inanıyoruz. Kamuoyuna saygıyla bildiririz.

SİVİL HAVACILIK AKADEMİSİ

 

 
KAPADOKYA İHALESİ YİNE ERTELENDİ
 
AIRASIA: ÖN RAPOR GİZLİ TUTULACAK
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bahadır Altan 23 Ocak 2015 Cuma 08:27

Yönerge hazırlarken uygulayicilara, ilgililere kamuoyuna sorup görüş almak gibi en basit demokratik davranışı bile benimsememiş bir otoriteden daha fazlası beklenemezdi zaten. Şimdi bu gence yüklenip kendi yetersizliklerini örtmeye çalışıyorlar. Gercekten teşekkürler Aspet kardeşim.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“DRONE’LU ÇEKİM” İÇİN YARGILANACAK
THY, insansız hava aracıyla çektiği görüntüleri YouTube'da paylaşan Aspet ...
DÜNYA TURUNA GERİ SAYIM
Güneş enerjisiyle çalışan uçak Solar Impulse 2, önümüzdeki ay dünya turuna başlayacak
HAVALİMANI İNŞAATINDA PERSONEL PROBLEMİ
Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, yeni havalimanı inşaatı için 750 ...
 
ATLASJET A’DAN Z’YE YENİLENİYOR
Atlasjet Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, Atlasjet olarak ...
GÖKYÜZÜNDEN YAPILAN PROPAGANDA
Osman Gazi Baykal yazdı
THY MÜHENDİS MEMUR VE İŞ ANALİSTİ ARIYOR
Türk Hava Yolları(THY), bünyesinde görevlendirmek üzere mühendis, memur ve iş analisti arıyor
 
PETRA HAVAYOLLARINA ORTAK OLDU
Air Arabia’nın beşinci merkezi Amman Queen Alia Uluslararası havaalanı oldu
AZAMİ YÜK UYGULAMA TESTİNİ DE GEÇTİ
Türk mühendisler tarafından üretilen yeni nesil temel eğitim uçağı Hürkuş, ...
THY İKİ NOKTAYA SEFER ARTIRIYOR
THY 22 Ocak’tan itibaren Cibuti ve Somali seferlerini artıyor
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
MÜZİKAL 181 BİN ÇOCUĞA ULAŞTI
TÜRKİYE'DE 10. YILI KUTLANIYOR
PARAZİT HAVA ARAÇLARI
UÇAĞIN MOTORUNA ÇARPTI
APRONDA BAŞIBOŞ KÖPEKLER
O'HARE YOLUNDA EYLEM
KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU
MEKSİKA'DA HELİKOPTER KAZASI
'HAVA SAHASI' KARARI
THY'DEN SEFER İPTALLERİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
16 / 23 °C 18 / 23 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •kriz
  •DHMİ
  •Katar Havayolları
  •Singapur Havayolları