iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
18 Şubat 2017 Cumartesi - 12:01

BRITISH AIRWAYS’TEN İNANILMAZ SKANDAL

British Airways’in 32 kişilik Airbus 318-100 uçaklarıyla yapılan business class uçuşunda inanılmaz bir skandal yaşandı

BRITISH AIRWAYS’TEN İNANILMAZ SKANDAL
Losev-1

Olay 11 Şubat 2017 günü yaşandı. Önce uçak hakkında kısa bilgi verelim:

Airbus 318-100 tipi, özel yapım, 32 kişilik, London city-New York JFK seferini düzenli olarak yapan, “Business Class” hizmeti sunan British Airways uçağı… Uçaktaki 32 koltuk da business class kabin olarak yapılmış. Şirketin bu özelliklere sahip iki uçağı bulunuyor.

Bu uçaklar NewYork JFK ile Londra’da şehir içindeki City havaalanı arasında okyanusüstü uçabiliyorlar. British Airways’in bu uçağından bilet almak isterseniz gidiş–dönüş 5 bin 277 Pound, yani yaklaşık 24 bin Lira ödemeniz gerekiyor. Şirketin gururu olmuş, Maximum Range 5 bin 700km (3,600 miles) menzilli özel imal edilmiş 2 adet uçağı sadece bu seferi yapıyor.

Buraya kadar her şey harika…

·       - London City meydan özelliği, Rwy 09-27 tek pistli. 1508 metre uzunluğunda, private jetlerin indiği özel bir meydan... Sadece iç hat uçuşlarına açık küçük bir havaalanı.

·       - Bu meydandan NewYork, JFK meydana uçmak için özel teknik geliştirmişler.

11 Şubat günü A318-100 yolcularını alıyor, fakat meydan kısalığı nedeniyle full yakıt alıp bu meydandan kalkış yapamadığı için İrlanda’ya teknik iniş yapıyor. Bu inilen meydanda hem yakıt full alınıyor hem de gümrükleme, USA pasaport kontrol (to pre-clear US immigration) ve uluslararası çıkış bu meydandan yapılıyor.

İnilen meydan: İrlanda Shannon Airport  (IATASNNICAOEINN

Fakat uçak British Teknik ve pilotların büyük bir hatası yüzünden bir daha kalkamıyor. Olay basına sızmadan yolculardan özür dileniyor ve otellere yerleştiriliyor.

Meselenin özü ise şu: Londra’da Teknik ekip A318-100 uçağına yanlış haritayı indirince, British Airways business class uçağı İrlanda'da mahsur kalıyor.

Teknik ekip savunmasında, New York'a BA1 uçuşunu bilmediklerini küçük Airbus A318 olduğunu görünce, uçağın FMC ve haritalarına sadece Avrupa meydanları girildiğini söylemişler.

Pilotların kalkıştaki dikkatsizliği, planlamanın önceden düzgün yapılmadığının göstergesi… Bakalım bu sorumsuzluk British Airways’in başına neler açacak?

Havacılık hataya tahammülü olmayan nadir mesleklerden biridir. O sefer yapılamayınca, karşılığı olan sefer de iptal edildi. 32 Business Class yolcunun Heathrow’un karmaşasına girmeden uçma hayali, İrlanda’da son buldu.

Bir yolcunun yorumu:

"Yeterli yakıtımız olmadığı için Londra’ya geri uçamıyoruz, haritamız olmadığı için JFK'e de uçamıyoruz! Böylece hepimiz İrlanda'da mahsur kaldık!"

British Airways sözcüsü:

"Müşterilere özür diledi ve bir gece uçuşlarını erteleyerek onlara konaklama sağladık."

Mürettebat, doğru harita verilerini indirmeye çalıştı fakat başarılı olamadı. British Airways bizim deyimimizle “karizmayı çizdirdi”…

Peki, bu olay THY’de yaşansaydı, neler olurdu, tahmin edebiliyor musunuz? Öncelikle, istisnasız medyada “flaş haber” olarak yer alırdı. Güvenirliği sorgulanır, Airbus Tip Müdürü görevden alınırdı.

Yorum sizlerin sevgili okurlar! Bazen çok acımasızca eleştirirken, dünyada olan bitene de göz atmakta fayda var.

Tüm uçucu arkadaşlara kazasız belasız uçuşlar dilerim.

ŞEREF SEZGİN

Kaynak:

https://www.britishairways.com/en-gb/information/about-ba/fleet-facts/airbus-318-100

https://www.thesun.co.uk/news/2845213/british-airways-flight-from-london-to-new-york-grounded-in-ireland-after-engineers-download-the-wrong-map/

 
İLK EĞİTİMCİLER SERTİFİKA ALDI
 
PİLOT KALP KRİZİ GEÇİRDİ BALON DÜŞTÜ
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hoşuma gitti 28 Şubat 2017 Salı 17:27

Bu haber çok hoşuma gitti. Milliyetcilik duygusumudur bilmiyorum. Siteler birazda Yabancı şirketlerin başına neler geldiğini yazması sevindirici. Egolarına yenik düştüler. Çok bilirimin sonu .!!

Yorumu oyla      14      0  
Niyazi 23 Şubat 2017 Perşembe 08:54

Bu uçak Concord'un yerine diye lanse edilen,büyük showlarla basına tanıtılan British Airways'in medarı iftarı değilmi. ? Böyle bir uçağa ,bu kadar beceriksiz Pilotlarmı görevlendirilmiş. Airbus'ta uçan biri olarak üzüldüm. Uçağıda rezil etmişler. Kendilerinide... Kocaman bir YAZIK.

Yorumu oyla      28      0  
hakan güven 20 Şubat 2017 Pazartesi 21:49

Dünyadaki olayları görmeyip en ufak bir olay "facia" diye aktaran basın yayın organlarımız için bir başka güzel örnek. E tabi havacılık kültüründen yoksun olunca her habere THY uçağı ile F4 resmi koyan bir "ulusal" medya'dan farklı bir yaklaşım beklemek zor. En azından son 10 yılda resimi işini düzelttiler ama bilgi kirliliğinde pek yol alamadılar! BA'dan beklenmeyecek acemilikte bir operasyon hatası. Fakat üzerine birde "kriz'i yönetememe"de eklenince birkaç saat içinde çözülebilecek bir olay arapsaçına dönmüş. Olay "İzlanda" veya "Grönland"da yaşansa anlarım. TEknik yetersizlik makul bir sebep olurdu. Shannon, yetersiz bir meydan değil. Aynı tip uçakların teknik iniş yaptığı bir meydan. Dublin'den sonra ikinci büyük havaalanı. Anladığım kadarıyla BA'nın daha önce de defalarca yaşanmış "kriz yönetimi" eksikliği nüksetmiş.

Yorumu oyla      34      0  
Fusun Dilek 20 Şubat 2017 Pazartesi 19:50

YAKIT adlı kişiye cevap Adınızı bile yazamıyorsunuz. Haberi okumayı bile bilmiyorsunuz. Ne yazmak istediğinizide anlatamıyorsunuz. Yazı gayet açık ve net. Beceriksiz bir operasyon. Bilmediğiniz birşeyde, fuul yakıt yani A318 uçağı 20 ton yakıt aldıktan sonra London City'e geri dönemiyeceğini pilot aktarmış.60 ton ile 2.600 metre piste ihtiyaç var. Neyse çamur atmadan , ne olduğunu anlamak lazım. Yazı detaylı yazılmış. Yazan Seref beyin eline sağlık.

Yorumu oyla      28      2  
sanver 19 Şubat 2017 Pazar 17:37

organizasyonların mikrobu brokrasi hiç bitmeyecek.. gibi hayli ilginç gelişme

Yorumu oyla      29      2  
Ali Osmanoğlu 19 Şubat 2017 Pazar 14:22

Begendiğim bir yazı. Biz hep kendimizi aşağılamaktan, diğer insanların yaşadıklarını göremez olmuşuz. Bu İngiliz hava yolu haberi beni farkında olmadan , bu pazar günü mutlu etti galiba. Elinize sağlık.

Yorumu oyla      27      0  
Ertuğrul ... 19 Şubat 2017 Pazar 10:19

BRITISH AIRWAYS'in engrurlu uçuşu olarak Dünya'ya show yapmışlardı. Uçağın içi inanılmaz güzel. Fakat Bu olay şirketin imajını zedeleyecektir.

Yorumu oyla      25      3  
Nusret 18 Şubat 2017 Cumartesi 19:25

Şeref kaptan, Çok enteresan bilgiler paylaşıyorsunuz. Öncelikle teşekkür ederim. Havacılık konusunda çok derin bilgi ve deneyim sahibi olduğunuz ve gündemi çok yakından takip ettiğiniz kesin, Bu tür paylaşımlarını büyük bir zevkle takip etmekteyim. Saygılarımla

Yorumu oyla      27      0  
Eleştiri 18 Şubat 2017 Cumartesi 18:30

Hocam galiba haber metninin altındaki orijinal haber linkini görmediniz, ingiliz "the sun" sitesinde birebir İngilizce hali var. Haberi yalanlayacak egoya sahip arkadaşlara ithafen...

Yorumu oyla      28      1  
Plt 18 Şubat 2017 Cumartesi 17:49

Bizim millette ezik ve hain çok. Tamam eskiden emniyet politikası yokmuş belki ama şimdi durum çok farklı. Bakımda sidestick ters bağlandığı için sağa kumanda verdiğinde sola yatan Lufthansa uçağını duymamışsınızdır. Bağlantıyı yanlış yapan teknik, kalkış öncesi de flight control yapmayan ekip... ya da yan rüzgar inişini beceremeyip kanat vuran; ama uçağı kurtardı diye sayfa sayfa kahraman ilan edilenleri siz de kahraman zannediyorsunuzdur... Duymazsınız tabi bunları, başka milletler akıllı. THY'ye de vur babam vur. Bizde bunları konuşturtan devlet fazla yumuşak.

Yorumu oyla      28      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
RUS HAVALİMANI İHALESİ İÇİN 3 TÜRK ŞİRKETİ ÇEKİŞİYOR
Rusya'nın Saratov kentine bağlı Saburovka ilçesinde yeni inşa edilen havaalanı ...
SUİKASTTE İLGİNÇ İTİRAF
Kuzey Kore lideri Kim Jong’un üvey ağabeyi Kim Jong-nam'ın(46) Malezya'da ...
KANATLARI BİRBİRİNE ÇARPTI
ABD’nin Phoenix Havalimanında iki uçağın kanataları birbirine çarptı
 
HAVALİMANI TAHLİYE EDİLDİ
Londra’daki Stansted Havalimanı yangın alarmı nedeniyle tahliye edildi
YILDIRIMIN DÜŞTÜĞÜ O AN
Fotoğraf Avustralya’nın Sydney Havalimanı’nda çekildi
EUROWINGS’TEN YÜKSEK BÜYÜME
Eurowings CEO Garnadt: “Avrupa’da başka hiçbir havayolunun gösteremediği büyümeyi gösterdik”
 
KABİN GREVE DEVAM EDİYOR
British Airways kabin memurları 4 günlük yeni bir grev kararı aldı
KALKARKEN GEYİK ÇARPINCA
American Eagle şirketine ait Canadair CRJ 701 tipi uçağa kalkışı sırasında ...
HAVALİMANINDA 15 SANİYEDE ÖLÜM
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un sürgünde yaşayan üvey ağabeyi Kim Jong-nam’ın, ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İGA SPOTTER ALANI AÇILDI
EMIRATES CEO'SU ÖZÜR DİLEDİ
'23 NİSAN' KAMPANYASI
BİLGEN ASALATEN ATANDI
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
10 / 15 °C 10 / 18 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •Dubai
  •Çin
  •karantina