iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
12 Mart 2015 Perşembe - 08:54

BEŞ YILDA 567 PİLOT AYRILDI

Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Malatya ve Konya'da düşen savaş uçaklarıyla ilgili brifing verdi.

BEŞ YILDA 567 PİLOT AYRILDI
Losev-1

Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, 24 Şubat'ta Malatya'da 4 pilotun şehit olduğu 2 adet RF-4E uçaklarının kazası ve 5 Mart'ta Konya'da 2 pilotun şehit olduğu F-4E 2020 uçak kazası ile ilgili dün basın toplantısı düzenledi.

F-16 uçaklarının harp keşif poduyla görev yapabilir konuma geldiğini belirten Orgeneral Abidin Ünal, şunları söyledi:

"Peşi sıra gelen bu olaylar, şehit ailelerini, silah arkadaşlarını ve kamuoyunu derinden üzdü. Bir o kadar da Türkiye'nin bütün basınının özel ilgi konusu olmuştur. Bu bağlamda da çeşitli yorumlar, çeşitli mütalaalar basınımızda yer almıştır. Olaya profesyonellik gözüyle bakıyoruz. Profesyonellik odur ki hem acıyı hem de cesareti birlikte götürür. Kazanın hemen akabinde çok miktarda, bilen bilmeyen, hemen dakikasında yorumlara başlayıp, herkes kendi ajandasına, kendi gündemine göre bir şeyler söyledi, yazdı. Gerçek şu ki bilgiye dayanmayan hele hele havacılık kültürüne dayanmayan bazı yorumların kamuoyunu da yanlış etkilediğini, şehit ailelerini derinden üzdüğünü eminim görüyorsunuzdur ve hep beraber yaşıyoruz."

"GERÇEK, İNCELEME SONUNDA ORTAYA ÇIKAR"

Orgeneral Abidin Ünal, kazalarda inceleme raporunun hemen çıkmayacağını belirterek, "Her türlü detayın incelendiği bir rapor çıkmadan, bugün söylediğim sözler ve bugüne kadar söylenmiş sözlerin tümü buz üstüne yazılmış yazı gibidir. Gerçek, inceleme sonunda ortaya çıkar" dedi.

Kazalarla ilgili yapılan 'uçaklar hurda', 'uçaklar uçan tabut' ve 'personel eğitimsiz, yetersiz' gibi yorumların yapıldığını belirten Orgeneral Abidin Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"RF-4E uçakları sadece keşif görevleri için dizayn edilmiş, keşif kameralarıyla donatılmış ve 'Işık Projesi' adıyla modernize edilerek aviyonik sistemleri, seyrüsefer sistemleri, haberleşme sistemleri, pasif elektronik harp sistemleri, gövdede 9 ana bölgede iyileştirmeler yapılmış, 2015 yılı sonuna kadar uçar durumda olan uçaklarımızdır. Bu uçakları, 2015 yılı sonunu beklemeden, F-16 uçaklarına kazandırıyor olduğumuz yeni keşif kodlarının harbe hazır olmasıyla emekli edecek şekilde çalışma içerisindeydik. Dün itibariyle artık son testleri tamamladık. F-16 uçakları harp keşif poduyla görev yapabilir konuma geldi. Bunun üzerine yarın RF-4E uçaklarının uçuşunu durduruyoruz. Yarın Hava Kuvvetleri Komutanımız ve ben, RF-4E uçağıyla uçacağız ve kapanış seremonisi yaparak bu uçaklarımızı tarihe ve Hava Kuvvetlerimizin şanlı tarihine mal edeceğiz, bu noktaya geldik."

"ATLAMAYA SANDALYELERİMİZ YÜZDE 100 FAALDİR"

İkmal Bakım Merkezi'nde uçakların bakımlarının çok iyi yapıldığını belirten Orgeneral Abidin Ünal, "Atlamaya sandalyelerimiz yüzde 100 faaldir. Hem yenilenmiştir hem de en ufak bir şüpheye asla yer vermeyecek şekilde bakım yapılmıştır" dedi. F-4 uçaklarının, Türk Hava Kuvvetleri'ne 1974 yılından itibaren büyük kazanımlar sağladığını anlatan Orgeneral Ünal, "F-4E 2020 bizim en stratejik uçağımızdır. 2015'te 1, 2016'da 5, 2017'de 8, 2018'de 7, 2019'da 7, 2020'de de 20 olmak üzere bunları sırayla emekli ediyoruz. F-35'ler de 2018'den itibaren envanterimize girmeye başlıyor. Şu anda kullanılmayı devam eden RF-4E 8, F-4E 2020 47 toplam 55 uçağımız var" diye konuştu.

"UÇTUKLARINI ZANNEDERKEN TEPEYE SÜRTÜYORLAR"

Malatya'daki 4 pilotun şehit olduğu 2 adet RF-4E kazasıyla ilgili olarak Orgeneral Abidin Ünal, "Bu olayda, iki RF-4E uçağıyla gece keşif görevine çıkıldı. İnişe gelirken 19.10'da da Akçadağ'daki tepeye çarpıyor. Uçuşun gece olmasının kazayla ilgisi yoktur. Tamamen bir iletişim hatası. Burada bir insan unsuru ve iletişim hatasından bahsediyoruz. Herhangi bir arıza ve atlama söz konusu değil, çünkü pilot uçtuğunu zannediyor. Uçtuklarını zannederken tepeye sürtüyorlar" dedi.

"İKİ SANİYE DAHA ÖNCE ÇEKSEYDİ"

Konya'daki uçak kaza ile ilgili Orgeneral Abidin Ünal şunları söyledi:

"Buradaki SAM füzelerinde kaçınmaları sırasında pilot kendi manevrasından 'out of control'e giren bir uçağı, kurtarma mücadelesine girip 'Acaba kurtarır mıyım?' mücadelesi sırasında, fazla gayret sonucu çıkmayacağına kani oldular ve ön pilot sandalyeyi çekti. Arka sandalye fırlamış ancak uçak çarptığı için maalesef o arkadaşımız da paraşüt atacak zamanı bulamadan ve ön sandalye de fırlamaya zamanı kalmadan yere vuruyor. İki saniye daha önce çekseydi bu iki arkadaşımız bugün bizimleydi. Demek ki iki saniye zamanı yoktu, son bir saniyede çektiler gibi geliyor bana. Bizim kurallarımız kanla yazılmıştır. Bunda da bu olacak. Biz bunu alıp azami sonuçları çıkartacağız."

5 YILDA 567 PİLOT AYRILDI

Orgeneral Abidin Ünal, 2010'dan itibaren Hava Kuvvetleri'nden ayrılan pilot sayısının 567 olduğunu açıkladı. Her yıl ortalama 100 civarında pilot ayrıldığını vurgulayan Orgeneral Ünal, Hava Kuvvetleri'nin yılda ortalama 125 pilot yetiştirdiğini anlattı. Orgeneral Ünal, şunları söyledi:

"2013 yılında mecburi hizmet 10 yıla indi. Bu neye bedel oldu? Bu, her yıl ortalama 100 pilotun ayrılmasını beklerken iki yıl iki devre aynı anda ayrılma hakkı kazanmış oldu. Bizde ayrılan o sene 153 oldu. Ayrılan arkadaşların hepsine anket yapıyoruz. Ayrılmaların birinci sebebi, '15 yıllık hizmetten sonra bir 15 yıl daha bekleyip emekli olacağıma hemen ayrılıyorum. Emeklilik yaşı eskiden olduğu gibi tekrar 19-20 yıla gelirse kalırım çünkü uçmak istiyorum' diyorlar. İkinci konu maddi durum. Üçüncü neden ise 'Sistemde kaldığımda 3-4 yılda bir tayin ediyorsun. Hizmetini vermişim, sabit bir yerde oturayım. Çoluğumun çocuğumun istikbalini düşüneyim' diyorlar. 3 madde var. Bunun dışında bir kişi bile başka bir şeyi anket ifadesinde bulunmadı."

Murat VAROL - Kemal ATLAN/ESKİŞEHİR, (DHA)

 
ATLASGLOBAL TEPELERİ KARIŞTIRDI
 
SOLAR IMPULSE-2’DEN İLK REKOR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PAMUKKALE'DE BALON KAZASI:12 KORELİ YARALI
Denizli'nin Pamukkale ilçesinde turistleri taşıyan balonun sürüklenmesi sonucu 12 turist yaralandı
SEFERLER YAPILAMADI
Trabzon'da etkili olan sis hava ulaşımını aksattı
THY İSPARK İŞBİRLİĞİ
THY ve Anadolujet yolcuları İspark'tan indirimli faydalanacak
 
TEMEL KOTİL LONDRA YOLUNDA
THY Genel Müdürü Kotil Londra'ya gitti
THY'DEN YENİ REKLAM FİLMİ
THY Afrika kıtasına yönelik iletişimlerine bir yenisini daha ekledi
PEGASUS'UN KADINLARI ANLATTI
Pegasus Havayolları'nda görev yapan 5 kadın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir araya geldi.
 
TC-JYM FİLODA
THY filosundaki Boeing737-900ER sayısı 12'ye ulaştı.
AIR FRANCE-KLM’DEN KADINLAR GÜNÜ SÜRPRİZİ
Air France-KLM Türkiye’den 8 Mart’ta kadın yolculara anlamlı hediye
ATATÜRK HAVALİMANI'NDA DOĞUM
Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde uçağının kalkış saatini bekleyen ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
TAHLİYEDE ÖNEMLİ HATA
HİTİT'E NİJERYA'DAN YENİ PARTNER
THY'DEN ÖNEMLİ ANLAŞMA
SANİ ŞENER TAV'DAN AYRILDI
İLK ÇEYREK SONUÇLARI AÇIKLANDI
101 YAŞINDAKİ KADINA BEBEK BİLETİ
TAVAN FİYAT ARTIRILDI
PİLVAK'TA YENİ YÖNETİM
AIR CANADA'YA TEPKİ
PLANÖR KAZASINDA TRAJİK ÖLÜM
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
14 / 18 °C 14 / 15 °C 14 / 17 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Rusya
  •thy
  •Delta Airlines
  •Emirates
  •Dubai