iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
18 Eylül 2009 Cuma - 07:49

AIRBUS'IN KÜRESEL PAZAR TAHMİNİ

Airbus önümüzdeki 20 yıl içerisinde 25 bin uçağa ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyor.

AIRBUS IN KÜRESEL PAZAR TAHMİNİ
19 Mayis

Daha büyük ve eko-verimli uçak ihtiyacı artacak

Airbus’ın en son Küresel Pazar Tahminine’ne gore 2009’dan 2028 yılına kadar 3.1 trilyon dolar değerinde 25 bin uçak teslim edilecek. Gelişen ekonomiler, havayolları uçuş ağları, low cost havayolları ve megaşehirlerin sayısındaki artışın yanı sıra trafikteki artış ve eski daha az verimli uçakların yenilenmesi gibi nedenler yeni uçaklara olan talebi artıracak.

Uçak yoğunluğunu azaltmak ve halihazırda var olan rotalarda büyümeyi desteklemek ve daha az uçakla daha çok yolcu taşımak amacı ile her kategoride daha büyük uçaklara ihtiyaç duyulacak. Uçaklar için yapılan yatırımların zamanlamaları ve filo devirlerine oranla ekonomik düşüşler daha kısa süreli oluyor ve bu nedenle havayolu ile seyahate olan güçlü talep büyümeyi harekete geçiriyor. 2009’da Kilometrede Yolcu Başına Kar oranının yüzde iki düşmesi, 2010’da ise yüzde 4.6 artması bekleniyor.

Tahmine gore önümüzdeki 20 sene içerisinde kilometrede yolcu başına kar oranları sektörün dönemsel etkilerine direnecek ve her yıl yüzde 4.7 artış gösterecek ya da önümüzdeki 15 yıl içerisinde iki katına çıkacak. Bu da 2.9 trilyon dolar değerinde 24,100 adet uçağa ihtiyaç duyulacağını gösteriyor. 10.000 civarında eski uçağın yenileri ile değiştirilmesi ile dünya üzerindeki 100 ya da daha fazla koltuklu uçakların bugün 14 bin olan sayısının da iki katına çıkması bekleniyor.

Kilometre başına hava kargo tonajının ise yılda 5.2 oranında artacağı tahmin ediliyor. Filo yenilenmesi ile birlikte demek oluyor ki 3,440 yeni kargo uçağına ihtiyaç duyulacak. Bunların 850den fazlası 210 milyar dolar değerinde yeni uçaklardan oluşacak geri kalan ise yolcu uçaklarının dönüştürülmesi ile elde edilecek.

Airbus COO’su John Leahy “Hava taşımacılığı bir büyüme endüstrisi ve dünya ekonomisinin de temel unsurlarından bir tanesi. Teknoloji ve yenilik eko-verimli bir havacılık sektörü için anahtar etmenler ve Airbus her ikisinde de ön sırada yer alıyor.”  

Havacılık ayrıca dünyanın her yerinde bireylere de katkıda bulunuyor ve bu rakam havacılık geliştikçe büyümeye devam ediyor. Oxford Economics 20 yıl içerisinde hava taşımacılığının 8.5 milyon kişiye direkt iş sağlayacağını ve dünya GDP’sine 1 trilyon dolar katkıda bulunacağını tahmin ediyor. Turizm ve indirekt faydaları ise çok daha fazla olacak.  

Yolcu uçaklarına en büyük talep Asya-Pasifik bölgesinde yer alan havayollarından ve gelişmekte olan ekonomik pazarlardan gelecek. Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan’ı kapsayan bölge toplam talebin yüzde 31ini, Avrupa yüzde 25ini ve Kuzey Amerika yüzde 23ünü temsil ediyor. Yerel uçuşlar açısından ise Hindistan (yüzde 10) ve Çin (yüzde 7.9) önümüzdeki 20 yıl içerisinde en hızlı büyümeyi gösterecek. Trafik hacmi açısından ise Amerika Birleşik Devletleri en büyük hacme sahip olmaya devam edecek.

Hava trafiğindeki büyüme, uçuş sıklığındaki artış, maliyetlerin düşürülmesi, çevresel sorumluluklar ve havalimanlarındaki yoğunluk havayollarını daha büyük uçaklara yatırım yapmaya (eğitim ve bakım maliyetleri azaltmak için aile konseptine sahip uçaklara) ve avantajlarından faydalanmaya yöneltiyor.

Örnek vermek gerekirse 2007 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde havayolları 740 milyon galon yakıtı yoğunluktan dolayı yaşanan gecikmeler nedeniyle boşa harcamış oldu ki bu rakam 32,000 Londra – New York uçuşunda kullanılabilecek yakıt miktarına eşit bir rakam. Azaltılmış karbon emisyonuna sahip daha büyük uçaklar çözüm sunuyor. Son 10 sene içerisinde uçak boyutları yüzde üç büyüme gosterdi ve Airbus 2028 yılına kadar ortalama uçakların günümüzdekilerden yüzde 26 daha büyük olacağını tahmin ediyor.

Airbus A380 gibi 400’den fazla yolcu taşıyabilen Çok Büyük Uçaklar için 1,700den fazla talep olacağını tahmin ediyor. 571 milyar dolar değerinde olan bu Pazar, yolcu ve kargo uçakları teslimatında toplam değerin yüzde 19unu ve uçak sayısının yüzde 7sini oluşturuyor. Bunlardan 1,318inin dünyanın en dinamik şehileri olan ve sayıları gün geçtikçe artan megaşehirleri birbirine bağlaması bekleniyor. Bu kaçınılmaz sponuç da trafiğe daha fazla önem verilmesi gerektiğini gösteriyor. Çok Büyük Uçakların yüzde 50sinden fazlası Asya Pasifik bölgesinde yer alan havayolları tarafından işletilecek.

Çift koridorlu uçak (250-400 arası yolcu kapasitesine sahip) segmentinde önümüzdeki 20 yıl içerisinde 6,250 yeni yolcu ve kargo uçağı teslimatı yapılacak. Değeri 1,300 milyar dolları bulan bu segment toplam uçak değerinin yüzde 42sini uçak sayısının ise yüzde 25ini oluşyuturuyor. Bunlardan 4,240 uçak küçük çift koridorlu (250-300 koltuk kapasiteli) ve 2,010 adedi ise orta çift koridorlu (350-400 koltuk kapasiteli) uçaklar olacak. Bu segment Airbus A330/A340 ailesi uçaklarını kapsıyor.  

Tek koridorlu uçak segmentine ise değeri 1,200 milyar doları bulan ve değer açısından toplam uçak maliyetinin yüzde 39unu uçak sayısı açısından ise yüzde 68ini oluşturacak 17,000’e yakın uçağa ihtiyaç duyulacak.  Daha once yapılan pazar tahminlere göre bu rakamın artış göstermesinin nedeni low cost havayollarının büyümesi ve serbest dolaşımın artışı ile Asya bölgesinden uçaklara gelen talebin artışı olarak gösterilebilir.

 
SEBEP ŞOV YOĞUNLUĞU MU
 
GÖKKUŞAĞI HAREKETİ'NDEN DUYURU
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SEBEP ŞOV YOĞUNLUĞU MU
Sabah Gazetesi’nin haberine göre THY pilotu ve kule arasındaki "Emergency ...
ALİOĞLU ŞURAYI DEĞERLENDİRDİ
TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu, 27 Eylül- 1 Ekim tarihlerinde İstanbul’da ...
THY'NİN 8 AYLIK TRAFİK SONUÇLARI
Türk Hava Yolları, Ocak-Ağustos 2009 dönemine ilişkin trafik sonuçlarını ...
 
AYÇİN SERT KONUŞTU
Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY Teknik A.Ş. yönetimince ...
HAVALİMANINDA YEMEKTEN ZEHİRLENDİLER
Antalya Havalimanı 1. Dış Hatlar Terminali'nde görevli 20 kişi yedikleri yemekten zehirlendi.
THY'DE BİR İŞE İADE KARARI DAHA
THY İkram Başkanlığı’nda görevliyken iş akdi feshedilen bir uzman hakkında ...
 
ESENBOĞA'NIN ADI TURGUT ÖZAL OLACAK
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ankara Esenboğa Havalimanı’nın adının ...
THY UÇAĞINA KUŞ ÇARPTI
Flaş, Flaş... Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan İzmir seferi için kalkacak ...
DEMİR: SÜREKLİ MÜŞTERİ PEŞİNDEYİZ
THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir, “Teknik bakımlarını yapmak ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
MÜNİH'TE 60 SEFER İPTAL EDİLDİ
VİZE REDDİNDE ÇİN GERİDE KALDI
EN GÜZEL '19 MAYIS' KUTLAMASI
'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' ADIMI
KIRGIZİSTAN SOCEA'YA KATILDI
YER PERSONELİ UÇAKTAN DÜŞTÜ
İZMİR'DEN 7 YENİ ROTAYA UÇACAK
TB-2 POLONYA'YA İHRAÇ EDİLDİ
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
'CAFE YANIMDA' İLE FARKINDALIK
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
15 / 21 °C 15 / 22 °C 14 / 23 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •turizm
  •Dubai
  •Antalya
  •Temel Kotil