iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
16 Eylül 2012 Pazar - 11:57

‘305 MAĞDUR OYUNA GELMEMELİ’

Yazarımız Avukat Onur Güntürkün, THY’den atılan 305 işçinin hukuk mücadelesi sürerken, açılan bir davanın mahkeme tarafından reddedildiğine ilişkin haberin ardındaki gerçekleri gündeme getirdi

‘305 MAĞDUR OYUNA GELMEMELİ’
19 Mayis

Grev haklarının elinden alınmasını sağlayan yasayı protesto eylemiyle ilişkilendirilerek işten atılan 305 THY işçisinin hukuk mücadelesi dürüyor. Geçtiğimiz günlerde bir internet sitesinde, bir işçinin açtığı işe iade davasının mahkeme tarafından reddedildiğine dair bir haber yayımlandı. Yazarımız Onur Güntürkün, THY tarafından malum haber sitesine sızdırıldığı anlaşılan bu mahkeme kararının haber olarak yayınlanmasının THY çalışanlarını sindirmek, korkutmak amacı taşıdığını vurguladı.

 

Bakırköy 3. İş Mahkemesinde açılan bu münferit işe iade davasında, THY avukatları, uçucu personelin Borçlar Kanunu hükümlerine tabi olduğunu, bu sebeple İş Kanunu kapsamında olmayan kabin memurlarının iş güvencesi hükümlerinden yararlanamayacağını, davanın görüm ve çözüm yerinin iş mahkemeleri değil Asliye Hukuk mahkemelerinin görevi dahilinde olduğunu iddia etmişlerdi. Bu itirazlar mahkemece kabul edilmiş ve görev yönünden davanın reddine karar verilmişti.

 

“Karar emsal niteliği taşımaz”

Avukat Onur Güntürkün, sadece bir çalışan tarafından açılan davaya ilişkin bu mahkeme kararının hatalı ve eksik incelemeye dayalı olduğunu belirterek, “Dava esastan değil, usulden reddedilmiştir ve henüz kesinleşmemiştir. Karar kabin memurları tarafından açılan hiçbir davaya emsal olacak nitelikte değildir. Kararın davacı kabin memuru tarafından temyiz edilmesi halinde, Yargıtay tarafından bozulması ihtimali kuvvetle muhtemeldir” dedi.

 

İş Mahkemelerinin görev alanının belirlenmesi

İş mahkemelerinin görev alanının hakim tarafından, tarafların iddia ve savunmalarına göre değil, 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 1. maddesi esas alınarak belirleneceğini hatırlatan Güntürkün, bu maddeye göre; İş Kanunu'na göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında iş akdinden veya İş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözüm yerinin iş mahkemeleri olduğunu belirtti.

 

Güntürkün’ün şöyle konuştu:

“Hava taşıma işinde çalışan uçucu personelin İş Kanununun 4/a maddesi gereğince iş kanunu hükümlerine tabi olmadığı ve Borçlar Kanunu genel hükümlerinin uygulandığı doğrudur. Ancak, hava taşıma faaliyeti yapılan işyerinde sendika örgütlenmesi sonucu Toplu İş Sözleşmesi bağıtlanmış ise, sendika üyesi işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlığın 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’nun 66. maddesi uyarınca iş mahkemesinde görülmesi gerekir. Zira toplu iş sözleşmesi ile işçi ve işveren 4857 sayılı İş Kanunu uygulanmasa bile, anılan yasa kapsamına girmiştir.

 

2822 sayılı toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavt kanununun 66. maddesi, bu kanununun uygulanmasından doğan bütün uyuşmazlıkların iş davalarına bakmakla görevli mahkemelerde çözümleneceği hükmünü getirmiş olup, aynı kanunun 6. maddesinde, sona eren toplu iş sözleşmesinin hizmet akdine ilişkin hükümlerinin yenisi yürürlüğe girinceye kadar hizmet akdi hükmü olarak devam edeceği belirtilmiştir.”

 

“Sendika üyesi olan her çalışan TİS’in ayrılmaz bir parçasıdır” 

THY A.O.’da çalışan kapsam dışı personelin Hava-İş sendikası üyesi olduğunu ve Toplu İş sözleşmelerinden yararlandığını belirten Onur Güntürkün, “Sendika üyesi olan her çalışan için Toplu İş Sözleşmesi Hizmet Akdinin ayrılmaz bir parçasıdır. THY işyerinde mevcut 22. Dönem Toplu İş Sözleşmesi, 01.01.2009-31.12.2010 dönemini kapsamaktadır. Ancak, halen işyerinde YHK tarafından düzenlenen 23. Dönem TİS 02.08.2012 tarihinde imzalanmış olduğundan, 31.12.2010 tarihinde sona eren 22. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin hizmet akdine ilişkin hükümleri 02.08.2012 tarihine kadar hizmet akdi hükmü olarak aynen devam etmiştir” dedi.

 

Güntürkün sonuç olarak, davaya bakmaya İş Mahkemesi görevli olduğundan “görevsizlik” kararı verilerek dava dosyanın Asliye Hukuk mahkemesine gönderilmesinin yasaya aykırı olduğunu ifade ederek, “Kararın temyiz edilmesi halinde Yargıtay tarafından bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

 

Airkule.com

 
THY NOUAKCHOTT’A UÇUYOR
 
PİLOT ADAYLARI HAVALANDI
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bahadır Altan 16 Eylül 2012 Pazar 18:56

Onca duruşmada davalar kabul edilip, THY'nin çoklu standartları ortaya serilirken bunlar nedense haber olmuyor! Bu karar, aynı hakimin diğer bir çok kararı gibi Yargıtaydan kısa sürede dönecektir. Onur Bey'e bu konuda kara bulutları dağıttığı için teşekkürler...

Yorumu oyla      0      0  
utanç verici 16 Eylül 2012 Pazar 14:39

"uçucu personelin iş güvenliği hükümlerinden yararlanamayacağı " söylemi ve bunun kabulu utanç vericidir bu harika ülke için.

Yorumu oyla      0      0  
zaman aşımına dikkat 16 Eylül 2012 Pazar 14:23

o ona, o da ona, o da yargıtaya gönderince dosyalar yargıtaydan zaman aşımına uğrayıp gelebiliyor. bunada dikkat ola.

Yorumu oyla      0      0  
hakiki vatandaş 16 Eylül 2012 Pazar 14:03

Bu gençler için işveren ne çeşit olursa olsun sigorta yaptırmıyormu, vergi kesilmiyormu , işveren sıfatını taşıyan yada taşımak isteyen herkesin bir işyeri ve çalışan işçiside vardır. Buradada işçi -işveren ilişkisi mevcuttur. vadandaşın hakkınada saygı gösterip asliye hukuk mahkemelerinide meşgul etmesinler ,davalar iş mahkemelerinde görüşülsün. işveren varsa mutlak işçide vardır.

Yorumu oyla      0      0  
hakiki vatandaş 16 Eylül 2012 Pazar 13:41

....ve ayrıca komşumla benim yada sokaktaki diğer vatandaşla benim aramdaki sorunlar nedeniyle benimde her vatandaş gibi borçlar kanununa dayalı haklarım var ama iş kanununa dayalı haklarım yok elbette.. peki çalışanların evde oturan vatandaşdan farkı ne olacak. THY ÇALIŞANI 305 KİŞİ ve diğerleri " o işyerinde çalışan işçiler olarak" benden farklı uygulamalara sahip olmalı. şimdi ben 305 kişiye değilde halen işbaşında olan arkadaşlarına sormak istiyorum,bu ikilemlerle nereye kadar diye.......

Yorumu oyla      0      0  
hakiki vatandaş 16 Eylül 2012 Pazar 13:26

" Eski köye yeni adet " işlerine geldimi işveren olup sen işçimsin, işlerine gelmedimi işçim değilsin bu nasıl ikilem. Bu ikileme çanak tutanlar utansın." işveren olarak iş akdi feshi yapıyorsan işçi olduğunuda kabul etmişsindir." İşçiyi top sanıpta oraya buraya göndermesinler.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'THY YATIRIMI' SORGUSU
Norveç'te sendikalar Norges Bank'ın Türk Hava Yolları'nı finansal desteğini ...
TÜRK YILDIZLARI BERLİN'DE
Dünyanın en büyük havacılık fuarlarından biri olan ILA Berlin Uluslararası ...
‘KIYAFETTE BASKI OLMAZ’
Cumhuriyet Gazetesi’nin TGS’nin türbanla çalışan personeli hakkındaki ...
 
BİR TABU DAHA YIKILDI
Turkish Ground Services'in (TGS) bir personeli, biniş bankosunda türbanla görev yapıyor
PİLOT VE HOSTESE VERGİ SÜRPRİZİ
Maliye Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Gelir Vergisi Kanunu'ndan ...
NORVEÇ’TEN THY İŞÇİLERİNE DESTEK
ITF üyesi sendikalardan THY işçilerine destek sürüyor
 
DİYARBAKIR'A F-16 TAKVİYESİ
Diyarbakır'daki askerî havaalanı da hareketli günler yaşıyor.
MAHKEME NE KARAR VERDİ ?
Grev hakkı ellerinden alınan ve işten atılan THY işçilerinin işe iade ...
THY UÇAĞI BİNGAZİ’YE İNEMEDİ
Flaş, flaş…THY’nin bu sabah İstanbul-Bingazi seferini yapan uçağı şiddet ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
SELAHATTİN BİLGEN AÇIKLADI
HELİKOPTERİ ACİL İNİŞ YAPTI
‘AEROSHARK' İLE TASARRUF
VİZE İŞLEMLERİ DIŞİŞLERİ VAKFI'NA
SAĞ MOTORDA YANGIN ÇIKTI
MÜNİH'TE 60 SEFER İPTAL EDİLDİ
VİZE REDDİNDE ÇİN GERİDE KALDI
EN GÜZEL '19 MAYIS' KUTLAMASI
'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' ADIMI
KIRGIZİSTAN SOCEA'YA KATILDI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
15 / 20 °C 14 / 22 °C 14 / 23 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •TUSAŞ
  •Baykar
  •Dubai
  •Selçuk Bayraktar
  •Temel Kotil