iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
25 Nisan 2017 Salı - 09:38

2016 YILINDAN 10 UÇAK KAZASI

Airkule yazarı Şeref Sezgin, 2016 yılında meydana gelen 10 ticari uçak kazasını derledi...

2016 YILINDAN 10 UÇAK KAZASI
Losev-1

Havayolunun en güvenli yolculuk olduğu genel olarak bilinmektedir. 2016 yılında 3,8 milyar insan, 40,4 milyon uçuşla güvenli bir şekilde seyahat etti. Havayoluyla seyahat her yıl artarak güvenli bir şekilde devam ediyor.

Maalesef, "en güvenli" tanımlaması, havacılık endüstrisinde kaza olmadığı ve masum insanların ölmediği anlamına gelmiyor. Dünyada kaza kırım araştıran NTSB (National Transportation Safety Board) raporları, havacılığın geleceğinde kazaların sıfıra indirilmesi için yapılan çalışmalarda önemli bir veri kaynağı oluşturuyor. 2016 yılında 40,4 milyon ticari uçuşta hala istenmeyen kazaların olması çok üzücü...

Bir milyon uçuşta 0.39 kaza oranı

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), ticari havayolu endüstrisinin 2016 güvenlik performansı için veri yayınladı. IATA'ya göre, 2016'daki ticari uçak kaza oranı, her 2.56 milyon uçuş için bir büyük kazaya eşdeğer.

1 milyon uçuş başına 0.39 oranında ölümcül kaza kırım oldu. Şans eseri 0,39 içinde olmadığımız için sevinebiliriz. Hayatlarını istemeden kaybeden kişileri istatistik olarak yazmak gerçekten çok güç ve üzücü... Güvenlik, bakım ve eğitim, havacılığın ilk kuralı.

2016 yılında gerçekleşen 10 ticari uçak kazası:

8 Ocak 2016 West Atlantic - Uçak tipi: CRJ200

Avrupa posta ve ekspres kargo şirketi West Atlantic, Oslo'dan Norveç’in kuzeyindeki Tromso’ya 4.5 ton posta taşıyordu. Kalkıştan yaklaşık 30 dakika sonra, pilotlar “mayday” çağrısı yaptı ve uçak radardan kayboldu. Tehlike çağrısı "Mayday" sözcüklerini içeriyordu, çağrıda başka bilgi yoktu. Her iki pilot da hayatını kaybetti.

Nihai rapor 12 Aralık 2016 tarihinde yayınlandı. Rapor sonuç bölümünde şu kelimeler yer aldı: Sonuçlara bağlı olarak kaza, yedekli bir sistemdeki başarısızlığın yönetimi için yetersiz operasyonel ön koşullardan kaynaklandı.

24 Şubat 2016 Tara Air Flight 193 - Uçak tipi: DHC-6

Tara Air Flight 193, Nepal'de Pokhara'dan Jomsom'a giden yurt içi yolcu uçuşuydu. DHC-6 uçağı Pokhara havaalanı kalkıştan yaklaşık 15 dakika sonra hava trafik kontrolüne cevap verememesi üzerine arama kurtarma ekipleri çıkarılmıştı.

Nepal Kültür, Turizm ve Sivil Havacılık Bakanı'na göre uçak, Pokhara'nın kuzeybatısında, Myagdi Bölgesi'ndeki Soli Ghoptebhir'deki ormana düştü. İkisi çocuk 20 kişi hayatını kaybetti. Kazanın soruşturması halen sürüyor.

9 Mart 2016 True Aviation Bangladeş Uçak tipi: AN-26

True Aviation tarafından işletilen Antonov AN-26, Bangladeş'teki Cox's Bazar Havaalanından kalkıştan 500 metre sonra düştü. Kalkışta bir motorunda arıza meydana geldi ve geri dönmek isterken başarısız oldu. 972 kutu karides yüklüydü ve aşırı yükleme yapıldığı yönünde bilgiler hala netlik kazanmadı.

Antonov AN-26 pilotları mekanik sıkıntılar bildirdiler ve irtifayı koruyamadılar. Uçuş mürettebatının üç üyesi öldü, bir teknisyen kurtuldu. Kazanın soruşturması halen sürüyor.

19 Mart 2016 Flydubai Flight 981 Rusya - Uçak tipi: Boeing 737-800

Boeing 737-800, Dubai'den Rostov-on-Don'a seferini yapmakta idi.. Rostov-on-Don havaalanında şiddetli yağmur nedeniyle pist görüşü sağlanamadığı için pas geçmeye karar vermiş, tırmanışa geçtiği sırada tekrar piste derin varyo ile inmeye çalıştığı sırada kaza meydana geldi.

Pilotlar ilk iniş girişimi başarısız olunca beklemeye girmiş, hava koşullarında iyileşme bekliyordu. Ekip ikinci iniş yaklaşımı sırasında, 220 metre meydana alçaldıktan sonra, görüşü kaybedip alternatif meydan için tırmanışa geçti.

Uçak yaklaşık 1000 metreye tırmandıktan sonra hızlı bir inişe geçti ve kontrolleri geri kazanma girişimleri yeterli olmadı. Zemin ile çarpışma 600 km/s hızla gerçekleşti. Uçaktaki 62 kişiden kurtulan olmadı.

18 Mayıs 2016 Silk Way Airlines - Uçak tipi: Antonov AN-12

Türkmenistan'a giden Silk Way Airlines Antonov AN-12 tipi 4 motorlu kargo uçağı bir motor arızasından kısa bir süre sonra güney Afganistan'daki Dwyer Havaalanı'ndan kalkış sonrası sonra düştü.

Afganistan Bagram Hava Üssü’nden kalkan uçak Helmand Eyaleti’ndeki eski Amerikan üssü Camp Dwyer’a kadar problemsiz gelmişti. Yükünü boşaltıp, boş olarak kalkış için hızlanmaya başladı. Ancak uçak irtifa alırken motorlarından birinde güç kaybı meydana gelerek irtifa kaybetmeye başladı. An-12 üs yakınlarındaki araziye düştü. Kazada 9 kişi hayatını kaybetti. İki mürettebat kurtuldu.

19 Mayıs 2016 Mısır havayolları Dubai - Uçak tipi: Airbus 320-232

Paris Charles de Gaulle Havaalanı'ndan Kahire'ye gerçekleştirilen uluslararası bir yolcu uçuşuydu. Uçakta 66 kişi vardı: 56’sı yolcu, 7 mürettebat ve 3 güvenlik personeli... Yolcular arasında 30 Mısırlı, 15 Fransız, Irak, İngiltere, Belçika, Kuveyt, Suudi Arabistan, Sudan, Çad, Portekiz, Cezayir ve Kanada uyruklu kişiler vardı.

MS804 uçuşu, Mısır hava sahasına girmeden önce 37 bin feet'de 80 km. kala radarla olan teması kaybetti. Hava trafik kontrolüyle konuşma oldu fakat “mayday” çağrısı yapılmadı.

Dört hafta sonra Egypt Air, Yunan makamlarının uçağın bazı bölümlerini bulduğunu doğruladı. Uçaktan parçalar İskenderiye'nin 290 km kuzeyinde Akdeniz'de bulundu. Hayatta kalan olmadı. Uçuş veri kaydedicisi uçakta duman olduğunu belirtti. Pilot hava trafik kontrolörüne dumandan bahsetti ve acil bir iniş yapmaya karar verdiğini belirtmedi. Kazanın soruşturması halen sürüyor.

3 Ağustos 2016 Emirates – Uçak tipi: Boeing 777

Dubai DXB Havalimanına iniş sırasında kaza yaşandı.

Hindistan Trivandrum Uluslararası Havalimanı'ndan Dubai'ye yapılan EK521 seferi sorunsuz bir şekilde 1,860 nm. yapılmış ve inişe gelindiği sırada feci kaza yaşanmıştı. Kaza sırasında Boeing 777'de bulunan 282 yolcu ve 18 mürettebatın tümü boşaltıldı. Patlama sonrası 1 itfaiye görevlisi hayatını kaybetti.

Emirates, Boeing 777 kaptan pilotun 7 bin saat uçuş tecrübesi olduğunu bildirildi. Ön Kaza Raporu'na göre, hava trafik kontrolörleri pilotlara inişten vazgeçmesini ve bilinmeyen sebeplerden dolayı yeniden tırmanmaya başlamalarını söylemiş. Mürettebatın acil bir senaryoya uyum sağlayamadığı için kazanın gerçekleştiği ihtimali üzerinde duruluyor. Dubai Uluslararası Havaalanı, sadece iki pisti olan, uluslararası yolcular için dünyanın en yoğun olduğu önemli bir ulaşım merkezidir. GCAA soruşturmanın 2019'a kadar devam edebileceğini söyledi.

28 Kasım 2016 LaMia Kolombiya- Uçak tipi: RJ85

Chapecoense futbol takımını taşıyan LaMia şirketine ait RJ85 Kolombiya'da Medellin yakınlarında düştü.

LaMia adlı bir charter havayolu şirketi tarafından işletilen British Aerospace 146 tipi uçak, acil durum ilan edilerek radar teması kaybedildi. Bolivya'daki Santa Cruz de la Sierra'dan, Kolombiya'daki José María Córdova Uluslararası Havalimanı'na uçuyordu.

İlk rapora göre, uçuş mürettebatının çeşitli kararları havacılık mevzuatına aykırıydı. Yetersiz uçuş planlaması yapıldığı ve gerekli yakıt uçakta olmadığı tespit edildi. Pilotların yakıt limitlerinin altına inmesine rağmen acil durum ilan etmedikleri biliniyor. Kulenin ‘uçuş yoğunluğu’ nedeniyle beklemeye soktuğu LaMia RJ85, bir müddet sonra radardan kayboldu. Kazadan kısa bir süre sonra, soruşturmayı yürüten kişiler "uçakta yeterli yakıt bulunmadığına" karar verdiler. 7 kişi kurtuldu, ancak kalan 71 kişi hayatını kaybetti. Pilot ve Kule konuşmaları:

7 Aralık 2016 Pakistan Hava Yolları – Uçak tipi: ATR-42

Pakistan Uluslararası Havayolları 661 sefer sayılı uçak, Chitral'dan İslamabad'a 47 yolcu taşıyan yurtiçi uçuşuydu. Mürettebat, sol motorla ilgili acil durum raporlama sorunları bildirdi. Radyo ve radar teması kaybedildi.

Görgü tanıkları "uçağın dağlık bir bölgede düştüğünü ve yere çarpmadan alevler içinde kaldığını" söyledi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi (PCAA) tarafından yayınlanan ilk kaza raporunda, uçağın sol motorunun 13.375 fit yükseklikte (4,077 metre) arızalandığı yönünde... Motorun havada patladığı ve sol kanadın hasar gördüğü tespit edildi. Ardından kontrolsüz bir şekilde yere çarptı. Uçakta bulunan 47 yolcu öldü.

21 Aralık 2016 Kolombiya Aerosucre – Uçak tipi: Boeing 727

Kolombiya‘da faaliyet gösteren Aerosucre Cargo şirketine ait HK-4544 tescilli Boeing 727-2JO(F) tipi kargo uçağı German Olano Havalimanından kalkışında henüz bilinmeyen bir sebepten dolayı düştü.

Uçakta bulunan 6 kişiden 5’i olay yerinde hayatını kaybetti. İlk bilgiler kalkışta motorlardaki güç kaybı ve aşırı yükleme üzerinde duruluyor. Henüz nihai rapor yayınlanmadı, kazanın soruşturması sürüyor.

2017 yılına ait kaza kırım raporları yazılmaya başladı. Dilerim insan kaybı hiç olmaz. Havacılığın yaralar almadığı bir yıl olur. Hepimize kazasız uçuşlar dilerim.

ŞEREF SEZGİN / Airkule.com

Kaynak:

https://www.ntsb.gov/Pages/default.aspx

 

 

 
TURKİSH CARGO İHRACATÇILARLA BİRARAYA GELDİ
 
BORAJET’TEN YOLCULARINA DUYURU
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Türker Edin 27 Nisan 2017 Perşembe 19:29

Şeref bey çok güzel derlenmiş bir yazı,elinize sağlık. En ufak rencide edici bir uslup yok,kırıcı söylem yok. Tam aradığımız bir yazı tarzı. Okurken zevk alarak okuyoruz. Teşekkürler.

Yorumu oyla      4      0  
Mustafa 27 Nisan 2017 Perşembe 12:44

Hocam muhteşem bir yazı arşivimde saklayacağım çok teşekkürler

Yorumu oyla      5      0  
Ülkü 26 Nisan 2017 Çarşamba 06:51

Tam arşivlik yazı olmuş, istatistik olarak insan faktörü ön planda. Her markanın kaza kırımı var. İyi diye bir şey yok zaten.

Yorumu oyla      8      0  
Halit Türkeli 25 Nisan 2017 Salı 19:40

Kazalar hep olacaktır. İnsan faktörü okuduğum kadarı ile en büyük faktör. Eğitimler yeterli değilmi. Bu konuda yayınlanmış raporlar ne diyor. Bu kadar akıllı uçaklar olmasa,kaza kırım oranları ne olurdu acaba .!!!

Yorumu oyla      8      0  
Edip 25 Nisan 2017 Salı 14:26

Allah kaza bela vermesin. Çok üzücü.

Yorumu oyla      10      0  
Hakan 25 Nisan 2017 Salı 14:14

Çok güzel arşivlik yazı. Eline sağlık hocam.

Yorumu oyla      9      0  
Ogün 25 Nisan 2017 Salı 13:00

Hocam elinize sağlık. Selamlar.

Yorumu oyla      7      0  
ILKER 25 Nisan 2017 Salı 11:42

Seref hocam derleme için tesekkürler. Havayolu şirketlerine ders konusu olabilir. Elinize sağlık.

Yorumu oyla      6      0  
Yavuz 25 Nisan 2017 Salı 11:14

Arşivlik bir yazı. Elinize sağlık. Allah Kaza bela vermesin.

Yorumu oyla      7      0  
Pars U 25 Nisan 2017 Salı 10:50

1 milyonda 0,39 a girmeden uçmamız dileği ile kazasız belasız uçuşlar herkese.

Yorumu oyla      7      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KOKPİTTE İKİ KİŞİ KURALI REVİZE EDİLDİ
SHGM 'Kokpitte En az İki Kişinin Bulunması' ile ilgili genelgeyi revize ...
ÜNİVERSİTELİ GENÇLERİN BAŞARISI
Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin İHA'sı altın madalya aldı
QASSIM VE HAİL DE TAV’IN OLDU
TAV Havalimanları Suudi Arabistan’da Medine ve Yanbu’nun ardından Qassım ...
 
ÜNLÜLERİN HAVA KAZALARINDAKİ KAYIPLARI
Osman Gazi Baykal yazdı...
İŞTE EDALI'NIN LİSTESİ
Türkiye Havayolu Pilotları Eğitim, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın ...
SHGM’DEN BORAJET AÇIKLAMASI
SHGM uçuşlarını askıya alan Borajet ile ilgili açıklama yaptı
 
BELPINAR LİSTESİNİ AÇIKLADI
Türkiye Havayolu Pilotları Eğitim, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın ...
BORAJET: THY İLE ANLAŞMA SAĞLANDI
Uçuşlarını bir süreliğine durdurma kararı alan Borajet Havayolları, elinde ...
BORAJET SEFERLERİ DURDU
Bir süre önce el değiştiren Borajet bugünden itibaren seferlerine ara ...
 
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU
MEKSİKA'DA HELİKOPTER KAZASI
'HAVA SAHASI' KARARI
THY'DEN SEFER İPTALLERİ
BEN GURION BOŞALTILDI
İRAN SEFERLERİ GERİ ÇAĞIRILDI
SPLIT-İSTANBUL UÇUŞU BAŞLIYOR
UÇAK ORMANA DÜŞTÜ
İSRAİL'E 'SEYAHAT' UYARISI
THY UÇAĞINA BOMBA İHBARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
16 / 23 °C 17 / 22 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •thy
  •American Airlines
  •Kargo
  •Birleşik Arap Emirlikleri