iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
25 Aralık 2016 Pazar - 11:10

'TÜRKİYE’DE MUTLUYUZ'

Türk Hava Yolları’nın iki yabancı kaptan pilotu Kanadalı David Lindsay Guenette ve Hollandalı Hans Eric Karreman, “Her şey para değil. Biz Türkiye’de bulunmaktan ve THY'de çalışmaktan mutluyuz“ diyerek Körfez'den gelen iş tekliflerini reddetti

 TÜRKİYE’DE MUTLUYUZ
Losev-1

Qatar Airways, Emirates ve Etihad gibi zengin Körfez ülkelerinin havayolu şirketleri, genişleyen uçak filolarının ihtiyacını karşılamak üzere pilot avına çıktı. Gözünü son yıllarda hızla büyüyen ve kendilerine rakip olarak gördükleri Türk Hava Yolları’nın yabancı pilotlarına diken bu havayolu şirketlerine en güzel cevabı THY’nin iki yabancı pilotu verdi.

TÜRKİYE’DE MUTLUYUZ

Boeing 777’de kaptan pilotluk yapan Kanadalı David Lindsay Guenette ve Hollandalı Hans Eric Karreman, körfez havayollarından gelen teklifleri doğrularken, özellikle genç pilotların bu tuzağa düştüklerini belirttiler. Kanada’da uçtuğu Canada 3000 isimli havayolu şirketinin New York’taki 11 Eylül saldırılarından 2 ay sonra finansal krize girerek iflas ettiğini anlatan Kanadalı kaptan pilot, “Kanada’da iş bulamadım ve bu nedenle Emirates Havayolları’na geçerek 8 sene burada uçtum. Ancak Emirates’te çalışmak için Dubai’de yaşamanız lazım. Bu dönemde CNN’de Türk Hava Yolları’nın ‘Invest in Turkey- Türkiye’ye Yatırım Yapın’ şeklindeki reklamlarını gördüm. 2010’lu yıllarda THY gerçekten genişlemeye ve büyümeye başladı. Bana Kanada’da yaşayıp Türkiye’de çalışma imkanı verdiler. Bu nedenle Türkiye’ye gelmeye karar verdim ve 2011’de THY’de uçmaya başladım “ dedi.

TÜRKLERİ SEVDİM

“Türkiye’yi seviyorum, Türk insanlarını seviyorum” diyen Guenette, “Türkleri yakından tanıdım. Tabi ki sevimli olmayan insanlar her yerde var. Ama Türkler çok sıcakkanlı ve güzel insanlar. Şirkette yabancı pilotlara karşı bir önyargı olabiliyor. Bazen kültür farkından kaynaklanan küçük sorunlar yaşayabiliyoruz. Önemli olan küçük şeylere takılmadan işinize ve sizin için önemli olana odaklanmak. Türkiye’deki tecrübelerimi ve yaşadıklarımı asla unutmayacağım. Bir parçam Türk oldu” şeklinde konuştu.

Türk Hava Yolları’nın iki yabancı kaptan pilotu Kanadalı David Lindsay Guenette ve Hollandalı Hans Eric Karreman, Haber Müdürümüz Süleyman ŞEN'e konuştu

TEDBİRLİ DAVRANIYORUM

Kanadalı pilot, “Terör eylemleri sizi nasıl etkiledi ? “şeklindeki sorumuz üzerine şunları söyledi:

“Ben duygusal bir insanım ve geride bıraktığımız yaz benim için zor geçti. Havalimanı saldırıları ve askeri darbe girişimi… Uçuşta iken tehlike altında olduğumuzu söyleyemem. Ancak bu bir risk tabi ki. “Korkuyor musun? “ diye sorduklarında, ‘Hayır’ diyorum. Kalabalık yerlere gitmiyorum. Örneğin Taksim’e kalabalık olmadığı zamanlarda, sabah 09.00’da, 10.00’da giderim. Fakat aldırmamak edemiyorsunuz. Aklınızın bir ucunda biraz kalıyor bu olup bitenler. Özellikle havalimanına yapılan saldırılar giriş ve çıkışların yapıldığı bölgelere yapıldı ve ben oradaydım. 1 saatle geçiştim patlamalarla. Bunu kafanızdan tamamen atamıyorsunuz. Ülke için, insanlar için kötü hissettim. 

Kanadalı David Lindsay Guenette(solda) ve Hollandalı Hans Eric Karreman

ANGOLA İÇ SAVAŞINDA BULUNDUM

Angola’da Hercules savaş uçağının sivil versiyonu ile uçtum bir dönem, iç savaş boyunca. 5 ay boyunca o savaşta yaşadım. Angola’dan önce Kızılhaç için uçuyorduk. Hercules, Stinger füzesiyle vuruldu ve düşürüldü. Daha sonra başka bir şirket geldi ve onların uçağı da düşürüldü. Dolayısıyla ben kötü durumlarda bulundum. Yazın yaşananlar zihinsel olarak etkiledi beni. Derinden üzüldüm çünkü bütün ülke acı çekti."

GİTMEMİZ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM

Hem Hollanda hem ABD vatandaşı olan Hans Eric Karreman da,”Kendinizi güvende hissediyor musunuz ? ” şeklindeki sorumuza şu yanıtı verdi:

“Genel olarak ‘Evet’. Ancak olup bitene aldırmamak edemezsiniz. Ne yazık ki onarım yavaş ilerliyor ve sorunun nasıl çözüleceği hakkında bir fikrim yok. Büyük bir sorun, fakat zor olması yakın zamanda gitmemizi gerektirdiğini düşünmüyorum. Bence birkaç yıl daha Türkiye için problem olacak. Ben burada yeniyim, THY’de 1.5 yıldan beri çalışıyorum. Daha önce Libya’da uçtum, darbe sırasında oradaydım. Bu tecrübeyi ikinci kez yaşadım. Tabi hoş bir durum değil. Bence darbe terörden daha dramatik. Sadece benim için değil, özellikle Türk halkı için.

TERÖR HER YERDE VAR

Bütün terör eylemleri kötü. Biz bunları Paris’te, Brüksel’de, ABD’de, her yerde görüyoruz. Sadece Türkiye’de değil. Ancak darbe Türkiye’de idi. Bu insanlarda sıkıntı yaratıyor, kimin ne yaptığını bilmiyorsun. Bence bu en büyük olumsuzluk, bütün diğerlerini toplamından fazla. Gazeteleri okuyamadığımız için gerçekten ne olup bittiğini bilemiyoruz. Türk meslektaşlarımız anlatmaya çalışıyor ama her gün bir şeyler oluyor ve gündem değişiyor. Bu beni endişelendiriyor ve korkutuyor. Türkiye’nin geleceği, ekonomik geleceği ki bu bize de etki ediyor, tabi ki en fazla Türk insanını etkiliyor.

TÜRKİYE’DEKİ İZLENİMLERİM ÇOK OLUMLU

Türkiye’deki izlenimlerim çok olumlu. Daha önce yaşadığım yerlerde hiç Türk arkadaşım olmamıştı. Ama burada gördüğüm her şeyden olumlu yönde etkilendim. Örneğin bu havalimanı bu kadar fazla uçak trafiği için dizayn edilmemiş. Boeing 777 gibi bir uçak körükte değil de, uzakta park edilmiş olsun. Herkes otobüsle gelmek zorunda. Diyorsunuz ki, ‘bu uçak yetişmez, kalkmaz’. Ama her zaman yetişiyor ve uçak zamanında havalanıyor. Bu inanılmaz. Kaos gibi gözüküyor ama bu organize edilen bir kaos. Görevliler gelip size ‘tamam kaptan, kalkmaya hazırız’ diyor. ‘Ne ? Nasıl oldu ! ‘ Bu inanılmaz. “

BEN TÜRKİYE’DE MUTLUYUM

Hollandalı pilot, “Türkiye’den ayrılmanın vakti geldi diyerek Ortadoğulu havayolu şirketlerine geçmeyi düşünüyor musunuz?“ şeklindeki sorumuz üzerine de, “Bu şirketler iyi şirketler. THY’den daha fazla maaş öneriyorlar. Fakat, durum herkes için değişir. Mesela David, ailesinin Kanada’da yaşadığından söz etti. Eğer Ortadoğu’daki havayollarından birinde çalışıyorsanız oraya gitmek zorundasınız. Doha, Dubai veya Abu Dabi’ye gitmek zorundasınız. Bu yerler güzel ama aileniz de orada yaşamak zorunda. Diğer seçenek ailenizi görememek. Aile sahibi olan daha yaşlı pilotlar gitme konusunda daha zor karar veriyor. Kariyer yapmak isteyen gençler farklı düşünebilir. Şu anda Türkiye’deki durum biraz belirsiz, bu birincisi. İkincisi, daha yüksek maaş ve kariyer yapmak için daha fazla fırsat sunabilir. Ancak ben burada mutluyum.“ yanıtını verdi.

45 DERECEDE NE YAPILABİLİR

David Lindsay Guenette ise, “Gençler bana soruyorlar gitmeli miyim ? diye. Eğer Abu Dabi veya Dubai’yi sevmiyorsanız, gitmeyin diyorum. Avustralya’dan, Kanada’dan tanıdıklarım var, Dubai’yi seviyorlar. Bu onlar için iyi. Onları kıskanıyordum, keşke ben de sevebilseydim. Ama ben sevemedim. Eğer reenkarnasyona inanıyorsanız ve dünyaya tekrar geleceğinize inanıyorsanız bir hayatınızı Dubai’de yaşayın. Ama reenkarnasyona inanmıyorsanız, bir hayatınız var. Sadece güzel bir işiniz var diye 20 veya 25 sene sevmediğiniz bir yerde geçirmek ister misiniz? Gençlere bunu anlatıyorum. Bu havayollarına gidenler emekli olana kadar orada çalışacaklarını mı sanıyorlar? Emin olunuz ki, 40’lı veya 50’li yaşlara geldiğinizde işinizi değiştirmeyi deneyeceksiniz. Tam da benim yaptığım gibi. İşiniz hayatınızdaki en önemli şey olmayacak. Sevmediğiniz bir yerde yaşıyorsanız istediğiniz hayatı yaşayamayacaksınız, hayatınız sınırlandırılmış olacak. 45 derecede ne yapabilirim Dubai’de? Alış-veriş merkezine gitmek zorundayım her gün.

GİDENLER PİŞMAN

Emirates’te ilk uçuşunu yapan bir ikinci pilotla tanıştım, ‘Ben Dubai’yi seviyorum. Burada her şey çok güzel ‘diyen. 6 ay sonra tekrar karşılaştık. ‘Ben gidiyorum’ dedi. 32-33 yaşında genç pilotlara ‘65’e kadar orada mı uçmak istiyorsunuz ? Eğer istemiyorsanız o zaman neden gidiyorsunuz? diyorum. Alman ikiz kız kardeşler vardı THY’de, Boeing 777’de ikinci pilot olarak uçuyorlardı. Kızlardan birinin erkek arkadaşı ki o da Boeing 777’de uçuyordu, onları Emirates’e gitmeleri için ikna etmeye çalıştı.Sonuçta kız kardeşlerden biri erkek arkadaşıyla birlikte THY’den ayrıldı ve Emirates’e gitti. 1 seneye kalmadan pişman olmuş. Kızkardeşine ‘Nasıl, kardeşin mutlu mu ? diye sordum. Cevabı ‘hayır’ oldu” şeklinde konuştu.

Süleyman ŞEN-Airkule.com-ÖZEL

 
"TSK'YA DÖNÜŞ BABAYA BORÇ GİBİ"
 
YILBAŞI ROTASI HANGİ KENT OLDU
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
thy 26 Aralık 2016 Pazartesi 21:13

ulkemizin bu hale gelmesinde turizmin dusmesinde sebep olan bu pilotlarin ulkeleridir. bunlarin ulkeleri buna sebep olduysa once bunlardan baslanmali

Yorumu oyla      0      2  
Yorumcu 26 Aralık 2016 Pazartesi 20:54

Ne demek istediğinizi tam olarak anlamak için, mesleki siciliniz ve kontrat şartlarınızı bilmek gerekir ki bu mümkün değil. Ama yabancı olsun, taş olsun mantığının geçerli olduğu bu ülkede dedem de olsa rahat ederdi.

Yorumu oyla      1      1  
SİZ 26 Aralık 2016 Pazartesi 01:08

Siz buradasınız diye biz O istemediğiniz yerlere gitmek zorundayız. LÜTFEN kemdi ülkenize dönün ve bizde kendi ülkemizde Thy de işe girelim!

Yorumu oyla      1      1  
Qatar F/O 26 Aralık 2016 Pazartesi 00:21

Körfez şirketleri TK gibi torpilin varsa işini hiç bir şekilde kaybetmeyeceğin bir yer değil. Gözünün yaşına bakmaz atıverirler. Hele bir de ufaktan accident vs varsa sicilinde körfez şirketlerinde hayatta iş bulamazsın. Yani durum kedi uzanamadığı ciğere pis dermiş durumu. Yoksa commuting contract isteyen THY nin 3 5 katı rakamları veren Çin li şirketlere gider, yaşam koşulları ne kadar kötü ve zor olursa pilotları tutmak için maaş da o kadar yükseliyor. Uçak kırdın da Emirates den Etihad dan Qatar dan atıldın mı, meraklanma kaptanım, F/O maaşına da olsa TK seni alır.. ;-)

Yorumu oyla      0      0  
plt 25 Aralık 2016 Pazar 15:33

tamamen duygusal😂😂😂

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HAYALLERİNİN UÇAĞINA PİLOT OLDU
Fatih Bayarlı, bir zamanlar hayallerinin uçağı olan A-380’in birkaç Türk ...
'SAVAŞ PİLOTLUĞU CAZİP HALE GETİRİLMELİ'
FETÖ darbe girişimi sonrası TSK’dan 248 savaş pilotunun atılmasıyla yaşanan ...
THY TEKNİK ADETA BİR “UÇAK HASTANESİ”
Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Karaman, Türk Hava Yolları ...
 
ONUR AIR YENİ YILA İDDİALI GİRİYOR
Onur Air, yeni yıla kampanyalarıyla, yeni uçuş noktalarıyla iddialı giriyor. ...
TÜRKİYE İŞ JETLERİNİN BAKIM ÜSSÜ OLDU
Türkiye havacılıkta son 10-13 yılda yakaladığı ve tüm dünyanın gıpta ile ...
PİLOT VE HOSTESLER BÖYLE ZİNDE KALIYOR
Türk Hava Yolları pilot ve kabin memurları bu sporla formlarını koruyup zinde kalıyor
 
BİR KIRIM TÜRKÜSÜ
Dr. Serra Menekay’ın “Aluşta’dan Esen Yeller-Bir Kırım Türküsü” adlı romanı ...
TÜRK SİVİL HAVACILIĞI SINIRLARI AŞTI
Güney Koreli Wooseok Lee ve annesi Japon babası Türk olan Masumi Deniz ...
FEYZAN EREL AIRKULE'YE KONUŞTU
Mint Fuarcılık'ın sahibi İstanbul Airshow'un ilk iki günü Airkule'ye değerlendirdi
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
UKRAYNA UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
KOKPİT CAMI ÇATLADI
İGA SPOTTER ALANI AÇILDI
EMIRATES CEO'SU ÖZÜR DİLEDİ
'23 NİSAN' KAMPANYASI
BİLGEN ASALATEN ATANDI
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
10 / 14 °C 10 / 18 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •thy
  •Qatar Airways
  •uçak
  •Birleşik Arap Emirlikleri