iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
4 Şubat 2022 Cuma - 18:01

'SAF' İKMALİNE BAŞLANDI

TFS Akaryakıt Hizmetleri, İstanbul Havalimanı’nda Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ikmaline başladı

 SAF  İKMALİNE BAŞLANDI
Losev-1

TFS Akaryakıt Hizmetleri, havacılık yakıtlarının sürdürülebilirliği konusunda önemli bir adım atarak Türk Hava Yolları’nın Paris uçuşlarını yapacak uçaklarına haftalık periyotlarla Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ikmaline başladı.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) geliştirdiği CORSIA yaklaşımının 2020 itibarıyla tanımladığı karbon-nötr büyüme perspektifi çerçevesinde önem kazanan Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) kullanımı konusunda İstanbul Havalimanı’nda da ilk adım atılmış oldu. TFS’nin mevcut yakıt ikmal altyapısı tüm havayollarına SAF içeren yakıt ikmalini sağlayabilecek yeterliliğe sahip.

Çevreci Havacılığın Yükselen Yıldızı

Biyoyakıt, Biyojet ya da biyo-havacılık yakıtı isimleri de verilen Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF – Sustainable Aviation Fuel), bitkilerden veya atıklardan elde edilen biyokütle türevi yakıtlar olarak biliniyor.

Fosil yakıtları kullanmak yerine sürdürülebilir biyokütle ya da gazlardan karbonun geri dönüşümüne dayanan SAF üretimi, havacılık şirketleri ve yetkili otoritelerin karbon emisyonunu azaltmaya dönük açıkladıkları agresif hedefleri gerçekleştirebilmeleri için büyük önem arz ediyor. 2020 itibarıyla 70 milyon dolar civarında olan küresel sürdürülebilir havacılık yakıtı pazarının, 2030’a kadar 7-10 milyar dolar düzeyine ulaşması bekleniyor.

Sonraki Adım: Türkiye’de SAF Üretimi

Finlandiyalı Neste firmasından destek alınarak tedarik edilen SAF, TFS’nin yakıt çiftliğinde geleneksel jet yakıtı ile harmanlanarak uçaklara ikmal ediliyor. TFS’nin stratejik planlarında yer alan Türkiye’de entegre bir Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı üretim tesisi oluşturulması da hali hazırda proje aşamasında. Proje için Japonya merkezli bir firma ile ön çalışmalar yürütülüyor.

Sürdürülebilir havacılık dönemine hazırlanan şirketin bu çalışmaları Türk Hava Yolları’nın öncü küresel havacılık şirketi konumunu da perçinliyor. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, konunun bayrak taşıyıcı havayolu için önemini, “Dünyada en fazla uluslararası noktaya uçan havayolu şirketi olarak yeni bir döneme adım attık. TK 1823 sefer sayılı uçuşumuz ile ilk defa çevreci yakıt kullanılan uçağımız Paris’e uçuşunu gerçekleştirdi. Bu şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da misafirlerini konforla ve güvenle taşıyan şirketimizin geleceğe açılan yeni bir sayfası” şeklinde ifade etti.

Havacılık Yakıtlarında Türkiye’nin Küresel Gücü TFS

TFS Akaryakıt Hizmetleri A.Ş. küresel aktarma merkezi olan İstanbul Havalimanı’nda yürüttüğü yakıt ikmal operasyonu ve sahip olduğu kapasite ile havacılık yakıtları alanında Türkiye’nin hafızası ve gücü olmaya devam ediyor.

Bu konumunu güçlendirmek ve hem Türk Hava Yolları’nın hem de İGA İstanbul Havalimanı’nın rekabetçi gücünü artırmak için sektörün en iyi uygulamalarını bünyesinde gerçekleştiren TFS, sürdürülebilir havacılık yakıtlarının üretim ve tedarikinde de iddialı hamleler yapıyor.

Türkiye’de SAF üretimi ile ilgili fizibilite çalışmalarına başlayan firma bu çalışmaları gerçekleştirmek için alanında otorite bilim insanlarının yer aldığı bir çalışma grubu kurdu. Atıktan üretilen jet yakıtı teknolojisinin 2030 yılı itibarıyla ticarileşeceğini öngören grup bunun yanında plazma gazlaştırma teknolojisi gibi daha yeni teknolojileri de incelemeye aldı. Gelecekte, bu teknoloji altyapısıyla 1 ton biyokütle/gün işleme kapasitesine sahip bir başka SAF üretim tesisi kurulması için de çalışmalar devam ediyor.

Konunun önemini TFS Genel Müdürü Hüseyin Hilmi Aslanoğlu, “TFS için sürdürülebilir havacılık yakıtları konusu bir stratejik öncelik arz ediyor. Sektörde farklılaşmak ve yeni trendlere gecikmeden adapte olarak rekabetçi yönümüzü güçlendirmek bölgesel ve küresel hedeflerimize ulaşmak için olmazsa olmazımız. Biz teknik yönü ağır basan bir lojistik süreç yönetiyoruz. Uzmanlığımızı derinleştirmek ve işimizi basit bir tedariğin ötesinde katma değerli ve fark yaratan bir modele dönüştürmek çok önemli. Sürdürülebilirlik bu nedenle bizim için anahtar bir kavram. Hem çevresel konularda hem de finansal açıdan sürdürülebilir olmayı tüm operasyonumuzun ana ekseni yapıyoruz. SAF üretimi bu bakış açısının önemli çıktılarından biri” diye konuştu.

Yerli Know-How İle Dönüştürülen Elektrikli Jet Yakıtı İkmal Filosu

SAF tedarik ve ikmali dışında da çevreye duyarlı uygulamalarını artırarak devam ettiren TFS, İstanbul Havalimanı’nda yürüttüğü jet yakıtı sağlama hizmeti kapsamında, apronda kullandığı jet yakıtı ikmal araçlarını yerli paydaşlarıyla birlikte geliştirdiği bir proje ile elektrikli olarak imal ettirerek dünyada bir ilke imza atmıştı. Proje kapsamında tedarik edilen 50 jet yakıtı ikmal aracını elektrikliye dönüştüren TFS, bu sayede 5 bin 385 ton daha az karbon emisyonu gerçekleştirdi.

Elektrikli araçların dönüştürülmesinde Türkiye’den Önderyol ve Katmerciler firmaları sorumlu paydaşlar olarak rol aldı. Proje, global jet yakıtı şirketleri arasında bir ilk olup, IATA Teknik Forum’da üyelerle paylaşıldı. Gerçekleştirilen proje sayesinde hem Türkiye’de endüstriyel elektrikli araç dönüşümü alanında know-how edinilmiş oldu hem de çevre ve gürültü kirliliğinin, enerji sarfiyatının azaltılmasına katkı sağlandı. TFS bu projeyle, Türkiye’de endüstriyel araçların elektrikliye dönüştürülme süreçlerinde örnek bir proje gerçekleştirdi.

Çevre için TFS Green

Çevreye duyarlı uygulamaları artırarak devam ettireceklerini, bu projenin sadece bir başlangıç olduğunu ifade eden TFS Yönetimi, 2019 yılı Nisan ayından bugüne kadar elektrikli dispanserlerle toplam 400 binden fazla ikmalde yaklaşık 6 milyon m3 yakıt teslimi yapıldığını belirtti. Tüm ikmaller içinde elektrikli dispanserlerle yapılan ikmallerin oranı yüzde 97 olarak gerçekleşti. Proje ile; 

-Toplam 5 bin 385 ton daha az CO2 salınımı 

-Yıllık bin 24 m3 daha az motorin sarfiyatı

-Gürültü kirliliğinin önlenmesi sağlandı.

 
BİN KABİN MEMURU ALINACAK
 
SAĞ İNİŞ TAKIMI ÇÖKTÜ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TAV DA İMZAYI ATTI
TAV, Avrupa havacılık zirvesinde net sıfır emisyon bildirgesine imza attı
GE-BOEING İŞBİRLİĞİ
GE Havacılık, Boeing ile hibrit elektrikli uçuş testi tanıtım programında iş birliği yapacak
UÇUŞ AĞINI GENİŞLETİYOR
Ukrayna Uluslararası Havayolları (UIA), yaz sezonundan itibaren başlatacağı ...
 
TEK MOTOR ‘SAF’ İLE UÇACAK
Bölgesel uçak üreticisi ATR, tek motorda yüzde yüz SAF kullanarak test uçuşu gerçekleştirdi
ERİVAN’DAN İLK UÇUŞ
Ermenistan’dan gelen ilk uçak İstanbul Havalimanı’na indi
THY ÇEVRECİ YAKITLA UÇUYOR
Türk Hava Yolları uçuşlarında çevreci yakıt kullanmaya başladı
 
ETİYOPYA 737 MAX'İ HAVALANDIRDI
Etiyopya Havayolları, yaklaşık iki yıl önceki kazadan sonra il kez filosundaki ...
BOEING KARGO UÇAĞINI TANITTI
Boeing, kargo ve ileri çevre performansı için artan talebi karşılamak ...
AMADEUS İLE YENİ SÖZLEŞME
Emirates, Amadeus ile yeni bir dağıtım sözleşmesi imzaladı
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
BRUNEI ORDUSUNA AIRBUS
UNIFREE TEİD ÜYESİ OLDU
SİVİL HAVACILIK BİNASINDA EYLEM
AJET'TEN YÜZDE 40 AİLE İNDİRİMİ
TAYKONOTLAR DÜNYA'YA DÖNDÜ
İFADE ORTAYA ÇIKTI
PİSTTE ATA ÇARPTI
BİRLEŞİK KRALLIK'TA REKOR BÜYÜME
İSG'DEN MAYIS'TA 4 YENİ ROTA
TAHLİYEDE ÖNEMLİ HATA
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
12 / 15 °C 13 / 18 °C 13 / 14 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kriz
  •bilet
  •uçak
  •uydu
  •Baykar