iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
26 Şubat 2015 Perşembe - 10:10

"MİNİMUM İRTİFANIN ALTINDA MI UÇTULAR"

Uzun yıllar F-4 uçaklarında görev yapan yazarımız Bahadır ALTAN, Malatya’da 4 şehit verdiğimiz uçak kazasını yorumladı. İşte Altan’ın değerlendirmeleri...

 MİNİMUM İRTİFANIN ALTINDA MI UÇTULAR
Losev-1

Malatya’da 4 şehit verdiğimiz uçak kazasının nasıl meydana gelmiş olabileceği ile ilgili tartışmalar sürerken uzmanlar pilotların minimum irtifanın altındaki bir yükseklikten yaklaştıkları ihtimali üzerinde duruyor.

Malatya 7'nci Ana Jet Üssü'nden keşif uçuşu yapmak üzere havalanan 2 RF-4E tipi keşif uçağımızın Akçadağ ilçesi Ekinciler mevkiinde düşmesi ve 4 pilotumuz şehit olmasıyla sonuçlanan kazanın sebebi araştırılıyor. Kazanın kesin nedeni kaza kırım heyetinin araştırmasından sonra ortaya çıkacakken, uzun yıllar F-4 uçaklarında görev yapan yazarımız emekli kaptan pilot Bahadır Altan, Airkule.com’a olası kaza nedenleri hakkında görüşlerini aktardı.

Kazanın oluş biçimine bakarak değerlendirmelerde bulunan Altan, ”İki uçağın enkazının çok yakın olması gösteriyor ki yakın kol düzeninde ana üslerine dönüş yapan pilotlar, bulut içinde gece koşullarında (biz buna Alet Uçuş Koşulları (IFR) deriz ) inebilecekleri minimum irtifanın altında bir yükseklikten yaklaşırken yere temas etmişler. Bu kazanın hemen hemen aynısı 1983 yılında olmuş, Kurmay Binbaşı Okan Öncel ve Üsteğmen Vedat Uzuner yönetimde aynı şekilde iki uçak sıkı kol uçuşu düzeninde bulut içi seyrüsefer(IFR) sırasında INS sisteminin hata yapması sonucu Munzur Dağlarına çakılmıştı. O zaman uçaklarda bulunan INS sistemi LN-12 tipinde eski ve hata yapan bir sistemdi. Kol lideri, bulundukları yeri 10 NM (deniz mili) kadar hatalı gösteren sisteme güvenip bulunduklarını sandıkları rotanın 10 nm kuzeyindeki dağlara çarpmıştı.

MODERNİZE EDİLİP GPS TAKILDI

Altan şöyle devam etti:

“Burada ise o günden beri modernize olan uçaklarda GPS de bulunduğu için seyrüsefer sisteminin hata yapma olasılığı düşük. Uçakların radar kontrolünde olduğu konusu ise sivil trafiklerin radar kontrolündeki gibi değil askeri uçaklar. Sivil trafikler gibi irtifa ve yer olarak devamlı takip edilerek radar kontrolörüyle konuşarak uçmazlar. Dolayısıyla bulunmaları gereken irtifanın altında olduklarını onlara uyaracak bir radar hizmeti söz konusu değil. Öncelikle meydana dönüşte pilotlar yeri göremedikleri koşullarda MSA yani minimum safe altitude(minimum güvenli yükseklik) altına inmeden yüksek irtifadan yaklaşıp alet alçalma paternleriyle alçalma yapmaları gerekir. Burada bir şekilde bu irtifanın altına inildiği anlaşılıyor. Bölgede görev yapan pilotlar stres altında ve çok yoğun çalıştıkları malum. Yoğun stres altında  hatalar artar, hele eve dönüş yolunda bazı emniyet kurallarını göz ardı etmek gibi yanlışlar görülür. Özellikle Akçadağ civarına son 28 yılda bu üçüncü yere çarpma hadisesi. Daha önceki kazalar ve 1983’teki kaza ışığında değerlendirirsek bu olasılıklar ortaya çıkıyor. “

ÇOK ETKİLİ KEŞİF UÇAKLARI

Türkiye’ye ilk gelişi 1970’lerin ikinci yarısına denk gelen RF- 4 uçaklarının modernize edildiğini hatırlatan Altan, “F-4’lerin tarihi 1950’li yıllara dayanıyor ama sonradan modernizasyonlarla çok modern bir uçak oldu her anlamda. Hele keşif olarak çok etkili ve yeni bir uçak. RF-4 modelinin F-4’lerden tek farkı, burunda radarın bulunduğu radomun altında F-4 uçaklarında 20 mm’lik M-61 makinalı top var. Av bombardıman uçakları olan F-4‘lerde burundaki top yerine RF-4’lerde kamera var. Kamera ve fotoğraf sistemleri de çok uzun menzilli ve çok etkili fotoğraf çekiyor. Çok net fotoğraf çekebiliyor. Uydu görüntüsü gibi çok daha net ve stratejik fotoğraflar çekebiliyor” dedi.

İKİNCİ UÇAK LİDERE TABİ UÇUYOR

Kol uçuşlarında ikinci uçağın lidere tabi olarak uçtuğunu anlatan Altan, “İki uçağın da aynı yere vuruşundan yakın kol uçuşunda oldukları anlaşılıyor. 2 numara değimiz ikinci uçak, tamamen lidere tabi uçuyor. Başka hiçbir seyrüsefer cihazına bakmadan, onun kol uçuşunda, kendini ona emanet etmiş şekilde uçar kol uçuşunda uçaklar. 2 kişiliktir, bir pilot, bir silah sistem subayı ile uçar. Ama silah sistem subayının görevini başka bir pilot da yapabilir o zaman arka kokpit uçucusu olur” şeklinde konuştu.

Airkule.com-ÖZEL

 
THY CRM PROJESİ İÇİN UZMAN MÜHENDİS ARIYOR
 
LUFTHANSA PANAMA’YA UÇACAK
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
M.K 27 Şubat 2015 Cuma 10:45

RF-4 uçaklarının radarları alçak irtifada profil yapma imkanı verecek şekilde diğer F-4'lerden farklıdır. 250 feet agl. ve 400 feet agl.de gece ve her hava şartında profil yapabilirler bu irtifa güvenli seyrüsefer irtifanın çok altındadır.

Yorumu oyla      0      0  
okur 26 Şubat 2015 Perşembe 19:32

İnsanlık gereği Varsayımlar- yorumlar işin başında yapılmalı ki iş işten geçmesin.Burada amaç haklı yada haksız çıkmak değil ki , işe bir parça ışık tutabilmek SN. NTSB.

Yorumu oyla      0      0  
NTSB 26 Şubat 2015 Perşembe 10:47

Uçak kazalari konusunda lütfen sıfatınıza yakışır yazı yazın. Birinci kural inceleme raporu çıkmadan asla yorum yapmayın. Yanlis yaparsınız. Havacılıktan anlamayan acemi yazar pozisyonuna düşersiniz yakışmaz.

Yorumu oyla      2      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY CRM PROJESİ İÇİN UZMAN MÜHENDİS ARIYOR
THY, CRM projesi için Uzman, Mühendis ve iş Analisti arıyor
İNGİLTERE'DEN KOTİL'E “IŞİD” DAVETİ
Türkiye üzerinden IŞİD’e katılımlarla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere ...
ARAZİ 30 METRE KAZILACAK
Orman, Ulaştırma, Çevre ve Kalkınma bakanlıkları ile yatırımcı konsorsiyumun ...
 
DALAMAN KAPASİTE ARTIRIYOR
Dalaman Havalimanı'nın, "Yeni İç Hatlar Terminal Binası" yapımında kullanılacak ...
TOPÇU:YILLIK 200 MİLYON DOLAR KAYBIMIZ VAR
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "En ufak bir olumsuzlukta Atatürk ...
FİLOYA KATILMAK İÇİN GÜN SAYIYOR
Pegasus ’un, ‘Dünyanın En Güzel Hediyesi’ kampanyası kapsamında düzenlenen ...
 
IATA’DAN SHELL HAVACILIK’A ÖDÜL
Shell Havacılık, sektöre sağladığı önemli katkıları ve birliğe üye havayolları ...
DÜNYANIN EN GÜVENLİ HAVAYOLU QANTAS
Avustralya'nın şirketi Qantas, "dünyanın en güvenli havayolu şirketi" seçildi
TOPÇU SİYASETE GİRECEK Mİ
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu o soruyu cevapladı
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PESKOV'DAN 'THY' AÇIKLAMASI
TİMSAH KORKUTTU
ALMAN CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ
ÖZEL UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
ALASKA'DA UÇAK DÜŞTÜ
HAVADA FECİ KAZA
İSG'DE 23 NİSAN KONSERİ
SHM'DE PİLOTLAR GÜNÜ KUTLANIYOR
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
ÇOCUKLAR İÇİN UÇTULAR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Çarşamba Perşembe Cuma
18 / 21 °C 17 / 22 °C 15 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kaza
  •test
  •salgın
  •American Airlines
  •maske